Lundes

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de grup humàLundes

Dona lunda (1914)
Tipusètnia Modifica el valor a Wikidata
Població total888.000 (2016)[1]
Llengualunda
ReligióCristianisme
Grups relacionatsLuba
Geografia
EstatAngola, República Democràtica del Congo i Zàmbia Modifica el valor a Wikidata
Regions amb poblacions significatives
Angola Angola 305.000
Zàmbia Zàmbia 393.000
República del Congo Rep. del Congo 191.000

Els lundes, també balunda, luunda o ruund, són un grup humà africà originari de la República Democràtica del Congo al llarg del riu Kalanyi i que va formar l'imperi Lunda al segle XVII sota la direcció de Mwata Yamvo o Mwaant Yav, amb capital a Musumba.[2] Des d'allí es van estendre des de Katanga a Angola oriental, al nord-oest de Zàmbia (els Kanongesha-Lunda i els ishindi-lunda)[3] i a la vall de Luapula de Zàmbia (els Lunda oriental o Kazembe-Lunda).

Els membres de la Comissió de Delimitació Lunda; també la Sra. Sarmento i Mrs. Grenfell

Els lunda eren aliats dels luba, i llurs migracions i conquestes van originar una sèrie de tribus com els lovale de l'alt Zambezi i els kasanje a l'alt riu Cuango d'Angola. Els lunda comprenen centenars de subgrups com els akosa, imbangala i ndembu, i sumen aproximadament 300.000 a Angola, 200.000 al Congo, i 400.000 a Zàmbia. La majoria parlen chilunda, llevat els kazembe-lunda que han adoptat el bemba de llurs veïns.[2]

El cor del territori del poble lunda és ric en recursos naturals de rius, llacs, boscos i sabana. Els seus habitants són pescadors i agricultors pròspers. Conreen blat de moro, mill, nyam, sorgo, carbassa, fesols, moniatos, oli de palma i tabac. Els seus comerciants van contactar amb els comerciants portuguesos i àrabs-suahili d'Àfrica Oriental. Van jugar un gran paper en el comerç d'esclaus i vori que provocà gran circulació de mercaderies i persones de l'Àfrica Central a les costes per a l'exportació.

Els habitants del regne Lunda creien en Nzambi com a creador suprem del món qui havia creat tot allò que tenia vida a la terra. Llur religió no s'adreçava directament a Nzambi sinó als esperits de llurs avantpassats.

Referències[modifica]

  1. Lunda a The Joshua Project
  2. 2,0 2,1 Pritchett, James Anthony: "Lunda". World Culture Encyclopedia. Retrieved 15 May 2007.
  3. Allafrica.com Arxivat 2011-06-29 a Wayback Machine., Mwati Yamv Preaches Peace At Lunda Lubanza Ceremony, 3 September 2009

Fonts[modifica]

Bibliografia[modifica]

  • Pritchett, James Anthony (2001). The Lunda-Ndembu : style, change, and social transformation in South Central Africa. Madison: University of Wisconsin.
  • Pritchett, James Anthony (2007). Friends for Life, Friends for Death: cohorts and consciousness among the Lunda-Ndembu. Charlottesville: University of Virginia.

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Lundes