Rafael d'Oms

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaRafael d'Oms
Biografia
Naixement1543 Modifica el valor a Wikidata
Barcelona Modifica el valor a Wikidata
Mort1599 Modifica el valor a Wikidata (55/56 anys)
72è President de la Generalitat de Catalunya
1581 (Gregorià) – 1584
← Benet de ToccoJaume Beuló → Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Lloc de treball Barcelona Modifica el valor a Wikidata
Ocupaciópolític Modifica el valor a Wikidata
Altres
TítolArdiaca major i canonge de Tarragona

Rafael d'Oms fou ardiaca major i canonge de Tarragona. Va esser nomenat President de la Generalitat de Catalunya el 22 de juliol de 1581. Era fill de Miquel d'Oms, ciutadà honrat de Barcelona. En el trienni anterior al seu li van encarregar les obres de la casa del General a Tarragona. Fou diputat local de Tarragona i, després d'acabar el seu mandat com a president, va ser síndic del Capítol tarragoní a les Corts de Montsó (1585).

Rafael d'Oms, com ja havia fet el seu antecessor a la Diputació, desenvolupà una campanya de reducció del deute que, només en execucions de deutors, ascendia a 300.000 lliures. La mala imatge de la institució per la seva poca eficàcia en el cobrament del deute se suma a la relaxació i falta de professionalitat d'alguns oficials que porta a fer una disposició que obligava "als oficials malalts a notificar el dia d'inici de la malaltia i el metge que els atengués havia d'acreditar el seu estat de salut cada vuit dies", sota amenaça de suspensió de salari. Junt amb aquestes mesures, el 1583 s'aprovaren les Ordinations per les Deputacions locals que regulaven estrictament els horaris, condicions de treball i procediments de les delegacions territorials de la Diputació.

Bibliografia i referències[modifica]

  • Història de la Generalitat de Catalunya i els seus Presidents Barcelona: Enciclopèdia Catalana, 2003. ISBN 84-412-0885-9 (Vol.2). Pag. 128-130.


Precedit per:
Benet de Tocco
President de la
Generalitat de Catalunya

1581-1584
Succeït per:
Jaume Beuló