Usuari:Peer/Avaluació d'articles

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Avaluació d'articles que volen optar a una distinció

Des d'aquesta pàgina es demana l'avaluació o revisió dels articles que compleixen, en general, amb els criteris de qualitat exigits, i que un o més viquipedistes tenen previst proposar-los com a articles de qualitat. Per aquest motiu, qui demani l'avaluació d'un article hauria de preveure si podrà corregir les observacions que altres viquipedistes hi poden detectar, perquè el procés d'avaluació, en realitat, és un procés de valoració i millora de l'article. Si us considereu expert en alguna matèria, podeu avaluar els articles que tot seguit es llisten, i fer-ne comentaris i observacions que ajudaran a millorar-los. Vegeu el Llibre d'estil per ajudar a escriure articles bons, o discutiu com hauria de ser l'article perfecte i intenteu que ho siga.

Actualment hi ha 13 articles en avaluació. Si voleu, podeu fer un seguiment de les darreres modificacions dels articles.

El procés d'avaluació[modifica]

Arxiu d'avaluacions

Se n'han realitzat 0:
Avaluacions del 2010: 0
Avaluacions del 2009: 0
Avaluacions del 2008: 0
Avaluacions del 2007: 0
Avaluacions del 2006: 0
Avaluacions del 2005: 0


Articles en avaluació[modifica]

Arts[modifica]


Ciències bàsiques i matemàtiques[modifica]

Usuari:Peer/Avaluació d'articles/Espai vectorial Usuari:Peer/Avaluació d'articles/Petit teorema de Fermat


Ciències de la Terra i de l'espai[modifica]

Mèxic[modifica]

Un article dels 1000, desenvolupat durant molt temps fonamentalment per Dúnadan que seria interessant d'avaluar de cara a alguna possible distinció. Té uns 100KB i en aquest sentit ja és una mica massa llarg d'acord amb les directrius de la viquipèdia (vegeu Viquipèdia:Mida dels articles).--Peer (disc.) 12:15, 24 feb 2010 (CET)

jo torno a dir el que ja he comentat diverses vegades, en el projecte d'Estats s'aposta per col·loca l'apartat d'història en darrer lloc, només passa als països, en la resta d'articles sempre és el primer o segon, que és més lògic, crec que s'haurien de canviar tots esl Estats --barcelona (disc.) 10:37, 25 feb 2010 (CET)
L'ordre i el nom de les seccions es va debatre aquí, i vam decidir emular les grans enciclopèdies (de paper i d'Internet) que sempre posen les seccions d'història al final, no només als articles dels països sinó també a la resta dels articles sobre ciutats, estats, províncies, etc. La fórmula de posar la història al començament, l'hem copiada directament de la viqui anglesa, ja que ni tan sols les enciclopèdies en anglès ho fan (vegeu la Britannica). Altres usuaris han proposat estendre el nostre model (i.e. història al final) als articles de ciutats. A mi em sembla molt més professional tenir aquest ordre i aquests títols.
No crec que l'ordre de les seccions determini la qualitat de l'article. Però, si voleu reobrir el debat de l'ordre de les seccions, no m'hi oposo, però això ho hauríem de fer a la Taverna, ja que no té res a veure amb aquest article per se, sinó amb moltíssims articles de la Viquipèdia.
--the Dúnadan 03:42, 26 feb 2010 (CET)
Ara, tot i que sóc l'usuari que més ha contribuït a l'article de Mèxic (i per tant, la meva opinió potser sigui una mica esbiaixada), al meu parer l'article és prou bo per ser considerat un article bo (em sembla molt més complet que no pas l'article dels Estats Units que ja n'és un). Per ser un article de qualitat, tanmateix, jo proposaria:
  • afegir dades científiques a la secció de Geografia física (p. ex. quins tipus de sòls, de roques, d'ecosistemes, de fauna i de flora hi ha a Mèxic).
  • millorar la secció de Cultura i oci. Les seccions han de tenir més contingut que no només llistes d'"escriptors famosos" o de grups de música contemporània. I aquesta secció hauria de tenir un to més acadèmic (és a dir, que inclogui una anàlisi de la situació artística o l'evolució de les arts, o les aportacions de Mèxic o alguna cosa així). Les seccions de Cultura de l'Enciclopèdia Britannica em semblen un molt bon exemple. Fins ara, cap article d'Estat del món de la Viquipèdia té una secció de Cultura i oci amb aquestes característiques; es podria començar amb Mèxic.
  • caldria afegir algunes referències en la secció d'Història.
--the Dúnadan 03:42, 26 feb 2010 (CET)
hi estic d'acord!.--Keepscases (disc.) 21:31, 3 març 2010 (CET)
L'article és prou llarg i, per tant, veig raonable el que hi ha de Geografia física tenint present que existeix el corresponent article principal. Si que separaria la secció de Biodiversitat en la corresponent flora i fauna, i una mica més desenvolupada. I d'acord amb les deficiències que indiques a cultura.--Peer (disc.) 20:51, 2 març 2010 (CET)
Jo estic treballant també en l'article del Brasil i hi he posat taules al Patrimoni de la Humanitat crec que en el cas de Mèxic també seria interessant, ja que també és molt important. També hi afegiria la presència dels Països catalans tant de topònims com de ciutadans a Mèxic.--Miquel Girones (disc.) 14:41, 22 març 2010 (CET)

Sí, la idea d'afegir informació sobre el Patrimoni de la Humanitat a Mèxic em sembla bé.

Quant a l'ús dels topònims catalans a Mèxic, no sé que hi pensin els altres usuaris, però em sembla poc enciclopèdic, com si fos informació de trivia. L'Enciclopèdia Catalana, per exemple, no inclou aquesta informació. Quant als catalans a Mèxic, crec que en esmentar la immigració catalana deguda a la Guerra Civil Espanyola n'hi ha prou, tot i que si algú dels catalans immigrants va fer alguna cosa d'important o es va destacar en alguna cosa, podríem fer-ne menció també a la secció de "Demografia" (o en crear una secció d'"Immigració") però jo no crearia una secció exclusiva de "Catalans" per parlar-ne, per les mateixes raons dels topònims. No sé, es la meva apreciació personal, que hi penseu?

--the Dúnadan 16:39, 28 març 2010 (CEST)

Condrita[modifica]

Igual que el petit teorema de Fermat, aquest és un article de prova pel sistema de traducció semiautomàtica que estic desenvolupant. El deixo aquí per si algú es vol ocupar de dur a terme els últims procediments per dur-lo al nivell d'article bo (l'original es:Condrita és article bo).

Us prego que em comuniqueu qualsevol problema significatiu que trobeu en la traducció. Gràcies. – Leptictidium (auderiense) 13:55, 25 des 2009 (CET)

  • No hi són els interwikis
  • Tampoc té categoria
  • Potser m'equivoco, però la primera frase sona malament: "...que no han patit processos de fusió o de diferenciació als asteroides dels que procedeixen,...". A la castellana diu "...en els asteroides...". Potser la traducció és correcta, però em sona estrany.
Seguiré analitzant l'article.
--Edustus (disc.) 14:06, 26 des 2009 (CET)
Ara afegeixo els interviquis i les categories. Quant a la traducció, sí, el més correcte en català és la preposició "a", en aquest cas. – Leptictidium (auderiense) 20:39, 28 des 2009 (CET)

Seguint en la mateixa frase: "...que no han patit processos de fusió o de diferenciació als asteroides dels que procedeixen,...". Jo diria que és "...de què/dels quals procedeixen,...". Espero que serveixi pel súperTAO.--Ssola (discussió) 11:27, 1 maig 2010 (CEST)


Una consulta de la base de dades ha revelat que els tres articles més importants relacionats amb aquest article que manquen a la Viquipèdia en català són els següents:

Còndrul-Meteorit metàl·lic-Acondrita

Si us plau, considereu la possibilitat de crear aquests articles per complementar l'article en avaluació. Això contribuirà a fer més completa la Viquipèdia. Gràcies. – EVA (bot) missatges aquí; aquesta funcionalitat està en fase de proves, és possible que els articles proposats no estiguin directament relacionats amb l'article.

Brasil[modifica]

Voldria presentar aquest article, com a article de qualitat, per això m'agradaria rebre els vostres suggeriments --Miquel Girones (disc.) 11:21, 7 des 2009 (CET)

Normalment no demano la creació d'articles específics, però tinc una certa mania perquè les infocaixes del principi dels articles estiguin totes en blau: així doncs, caldria crear l'Hino Nacional Brasileiro. També cal repassar la llengua. Finalment, crec que la secció de catalans al Brasil també hauria d'incloure valencians, balears... etc., som la viquipèdia en català, no catalana. – Leptictidium (auderiense) 21:31, 7 des 2009 (CET)Fet Fet! Falta repassar la llengua--Miquel Girones (disc.) 22:04, 27 des 2009 (CET)

Hola, doncs arreglo l'ho del himne. L'ho de Valencians, Balears i Nordcatalans ho vaig estar buscant i no ho vaig trobar, però m'hi posaré un altre cop a veure si puc trobar alguna cosa més.Fet Fet!--Miquel Girones (disc.) 21:47, 7 des 2009 (CET)

L'article em sembla bé. Felicitats per la feina que has fet!
Encara no he terminat de llegir-me totes les seccions, però només tinc un parell de comentaris:
  • Referències! En falten, i moltes! Hi ha moltes seccions de geografia física, política i govern, història, geografia humana i societat, i cultura i oci, que no en tenen cap. No vull omplir l'article amb plantilles de {{cal citació}}. Com a criteri general, qualsevol asseveració ha de ser substanciada amb una referència, en especial si aquesta pot ser qüestionada. La secció de política i govern tot i no ser controvertida (l'estructura governamental és el que és), podria incloure la constitució mateixa com a referència.
  • Quan calgui, es recomanable també citar explícitament la font i l'any. Per exemple, en comptes de dir "la població de la ciutat X és" (en present... quan? quan l'autor va escriure l'article? o quan es va llegir?), és millor dir, "la població de la ciutat X l'any 2008 va ser estimada [censada] ..." o, encara millor, "Segons el cens de població de l'any 2008, la població de X era de...". Per extensió, les dades etnogràfiques i econòmiques també han de contextualitzar-se.
  • La secció d'història encara em sembla molt petita.
--the Dúnadan 05:47, 8 des 2009 (CET)

Ok, ho intento millorar--Miquel Girones (disc.) 13:06, 9 des 2009 (CET)

Tant l'article a la wiqui anglesa (en:Brazil) com a la portuguesa (pt:Brasil) tenen moltes referències. EL de la portuguesa, evidentment és de qualitat. Poden servir per a incorporar referències.--Peer (disc.) 19:22, 27 feb 2010 (CET)


Una consulta de la base de dades ha revelat que els tres articles més importants relacionats amb aquest article que manquen a la Viquipèdia en català són els següents:

Portuguès brasilerFet Fet!-Carn saladaFet Fet!-João de BarrosFet Fet!

Si us plau, considereu la possibilitat de crear aquests articles per complementar l'article en avaluació. Això contribuirà a fer més completa la Viquipèdia. Gràcies. – EVA (bot) missatges aquí; aquesta funcionalitat està en fase de proves, és possible que els articles proposats no estiguin directament relacionats amb l'article.

La Baronia de Rialb[modifica]

Després de llargues recerques bibliogràfiques i agradables estones recopilant i editant informació... considero que aquest article, sobre el meu municipi és força complet, al meu entendre. M'agradaria que amb la vostra ajuda m'aconselléssiu en la rectificació de possibles errors o mancances per tal de millorar l'article.--Eiffel1899 (disc.) 19:02, 13 feb 2010 (CET)

La veritat és que t'haig de felicitar perquè el que has fet és un autèntic treball d'investigació. No hi he vist errors gramaticals ni ortogràfics importants i, si t'haig de ser sincera, ara mateix votaria l'article com a Article de Qualitat. Hi ha però, un parell de coses que no estaria malament que revisessis:

  1. Els altres articles sobre ciutats i pobles tenen un apartat de Ciutats Agermanades que podria ser interessant d'afegir. No sé si el teu poble està agermanat amb algun altre poble o ciutat però, si ho està, podries posar-hi la llista.
  2. També estaria bé mirar a veure si hi ha hagut fills o filles il·lustres del poble. Un altre apartat que, de ser així, hauries de crear.
  3. I, per últim, quan parles de l'Alzinera de Cal Penjat, dius que és un arbre monumental de Catalunya. Però, no dones la raó de què sigui considerat com a tal. En aquest cas, penso que hauràs de buscar la història de l'arbre i redactar-ho a l'article.

En tot cas, molt bona feina!--Aylaross (disc.) 10:38, 14 feb 2010 (CET)

Mercès per les felicitacions i pels bons consells! He fet tres o quatre retocs més a l'article... que són:

  1. La Baronia no està agermanada amb cap altre municipi. Per tant, dins l'apartat sobre argemanament, a la plantilla del municipi (part superior esquerra de l'article) ho he especificat.
  2. De fills il·lustres del municipi no he pogut considerar-ne cap. Segons l'únic llibre que s'ha publicat fins a l'actualitat i més àmpliament sobre la història i alguns aspectes del municipi, La Baronia de Rialb: un esbós històric (veure l'apartat sobre bibliografia de l'article), no es parla de cap rialpenc realment destacat. Ja en el seu moment, vaig considerar factible incloure un apartat sobre personatges il·lustres, però vaig haver-ho de desestimar-ho.
  3. Per altra banda, sobre l'Alzinera de Cal Penjat, ara he referenciat que es tracta d'un arbre monumental. De fet, he inclòs com a referència l'enllaç del decret aprovat per la Generalitat que així ho especifica.

Repeteixo, moltes gràcies per la col·laboració. Segueixo escoltant aportacions!--Eiffel1899 (disc.) 00:40, 15 feb 2010 (CET)

Hi ha poques referències en algunes parts del cos del text. Estaria bé que n'hi hagués com a mínim una a cada apartat, per veure d'on s'ha tret la informació, encara que sigui amb el mateix número de crida (que a la mateixa referència s'hi accedeixi des de dos punts del text diferents).--Ssola (disc.) 16:01, 16 feb 2010 (CET)
Fet Fet!He millorat l'article pel que fa a les referències tal com m'has esplaiat. Gràcies!--Eiffel1899 (disc.) 15:17, 20 feb 2010 (CET)

Ciències de la vida[modifica]

Usuari:Peer/Avaluació d'articles/Cafè Usuari:Peer/Avaluació d'articles/Hemoglobina


Ciències humanes i socials[modifica]

Acte administratiu[modifica]

En Pere Serafi proposa l'avaluació d'aquest article perquè considera que reuneix els criteris de qualitat, ha estat el·laborat amb les referències actuals en matèria legislativa (llei 30/1992, etc.) tant catalana com espanyola, i ha tingut la recomanació d'un viquipedista a la discussió que també n'ha proposat la seva distinció.--Peer (disc.) 20:55, 15 feb 2010 (CET)

La riquesa de les nacions[modifica]

He traduït aquest article de qualitat del francés, perquè em sembla molt complet, i especialment pel fet que tracta del pensament del pare de l'economia política moderna. M'agradaria m'ajudèssiu a fer-lo comprensible a tothom, salvant, si cal, aspectes de la traducció que no hagin quedat prou clars. És el meu primer article d'aquest nivell a la Viqui, i penso que es poden millorar moltes coses, però vist des de fòra.

Avalueu!--Josepnogue (disc.)

M'he llegit una mica per sobre el teu article i, la veritat és que, encara que no sóc una experta en economia, el veig molt complet i correcte. Per mi es mereixeria ser article de qualitat. Tanmateix, unes puntualitzacions:

  1. Revisa l'ortografia. És evident que has fet una traducció de l'article francès i, a vegades, se t'ha escapat algun accent tancat que hauria de ser obert. Exemple: escrius métode experimental quan hauria de ser mètode.
  2. No estaria malament crear algun article nou i bàsic d'economia, com per exemple, el del producte interior net.
  3. Vigila amb els títols d'escrits. Al final de tot del text escrius del Capital de Marx. Hauries d'escriure de El Capital de Marx.Els títols porten cursiva.

Per part meva, això és tot. No sé si algú més entès hi trobarà més errors però, si fos només per la meva opinió, un cop arreglat el que t'he dit, crec que podries proposar-lo per ser qualificat. Sort!--Aylaross (disc.) 11:04, 22 gen 2010 (CET)

Trobo que és un article molt complert i ben estructurat. Pel que fa a temes de llengua no puc opinar per les meves mancances. He canviat el títol complert del llibre per deixar-lo tal com s'ha publicat en català i he posat a la llista de publicacions on es pot trobar el text íntegre la publicació en català de la Diputació de Barcelona. Trobo que per acabar de posar-li la cirereta al pastís estaria be que la figura "Acumulació del capital, divisió del treball i creixement" estigues en català. És un gràfic força senzill i no hauria de costar gaire tornar-lo a fer i pujar-lo a Commons.--Gomà (disc.) 23:04, 27 gen 2010 (CET) --Josepnogue (disc.) 21:49, 14 gen 2010 (CET)


Cultura i oci[modifica]

Avatar (2009)[modifica]

És l'article més extens sobre una pel·lícula de la viquipèdia, està principalment traduït de l'anglesa amb algun fragment de la castellana, necessita una forta revisió lingüística. El presentaré després de la gala dels Oscars (amb les corresponents modificacions) així que l'únic que quedaria pendent seria un petit apartat sobre el DVD, el qual després de fer tot l'article naturalment ho faré, espero que no sigui un impediment per donar el distintiu. Crec que l'article s'hauria de dir Avatar (pel·lícula), més que 2009, ja que pel·lícules amb aquest nom només he vist una de Singapur que només existeixi en la viqui anglesa i una altre italiana del 1916 que ni això.Mbosch (会話) 17:49, 19 feb 2010 (CET)

Feina molt completa! Falten més temes, tota la qüestio ecologista mereix anàlisi i hi ha personatges que evoquen temes secundaris que caldria posar, com els soldats, el colonialisme etc. (alguns d'ells estan enunciats a les crítiques). Trobo a faltar alguna referència al càsting, per què es van triar aquests actors. Quant al títol, pots posar pel·lícula 2009 i llestos, per si es creessin les altres i perquè com dius a l'article, sorgiran seqüel·les --barcelona (disc.) 10:07, 22 feb 2010 (CET)
Coincideixo amb Barcelona, sobretot pel que fa a l'elecció dels actors, ja que vaig llegir a la revista Fotogramas i al diari que el càsting del protagonista va ser força interessant. Es veu que Worthington s'hi va presentar sense saber quin director hi hauria ni tampoc li van voler dir res sobre el seu paper. Això va fer que s'enfadés en ple càsting i que, precisament, al haver mostrat el seu mal geni, Cameron l'escollís. Estic segura que alguna cosa sobre això ho podràs trobar a internet. Per la resta, està força complet encara que, evidentment, l'article requereix una revisió lingüística.--Aylaross (disc.) 15:42, 22 feb 2010 (CET)
He ampliat una mica l'aparat de repartiment sobre una traducció de la castellana, però només hi havia informació de més sobre en Worthington, estic molt liat en aquests dies sobre els exàmens, puc treballar en traduccions però no per mirar a enllaços externs. Sobre el nom de la pel·lícula continua havent el mateix dubte, aquestes dues pel·licules no les coneix ningú i sobre Avatar 2 com diu el nom, es dirà Avatar 2 o Avatar 2 i alguna cosa més, per tant no hi ha problema.Mbosch (会話) 23:52, 22 feb 2010 (CET)
Jo sempre he estat partidària d'escriure els títols de les pel·lícules avisant entre parèntesi, que es tracta d'un film. Així, he creat Austràlia (pel·lícula) i Pride & Prejudice (pel·lícula de 2005). Com pots veure, també considero útil posar-hi l'any, sobretot quan és possible que hi hagi remakes o seqüeles posteriors. Malgrat tot, respecte a la segona part d'Avatar (2009), James Cameron ja ha dit que la nova pel·lícula no es dirà Avatar 2 sinó que tindrà un altre nom. De fet, es comenta que segurament es dirà Na'vi, com la llengua que parlen els avatars. Això, per tant, significa que haurem de crear un article que es digui Na'vi (pel·lícula) i que es diferenciï de Na'vi.--Aylaross (disc.) 12:26, 6 març 2010 (CET)

Temps d'aventura[modifica]

Un programa de TV dins d'una enciclopèdia només pot entendre's en un entorn tan dinàmic com el d'Internet i de la Viquipèdia. Pot arribar a ser un article complet i de prou qualitat? És la meva intenció amb les vostres avaluacions. Nnoguera (disc.) 00:37, 6 gen 2010 (CET)

L'article és complet, però no crec que pugui arribar a ser distingit ja que requereix ampliacions continues segons s'emten nous programes i la major part de l'article és una llista dels capítols emesos. Se sustenta per massa enllaços externs. Potser si arriba un dia en què el programa arriba al seu final, es podrà fer un article permanent i prou compet com per aspirar a alguna distinció. És la meva opinió. --Xavier D. (A disposar!) 00:56, 6 gen 2010 (CET)

Història[modifica]

Abraham Lincoln[modifica]

Un article dels 1000, ampliat de la viqui anglesa per Joutbis. Està ja molt desenvolupat.--Peer (disc.) 15:12, 24 feb 2010 (CET)

Cristòfor Colom[modifica]

Desprès d'un llarg periple s'ha aconseguit arribar a un redactat prou estable de l'article. És el més llarg dels 1000 de meta (gairebé s'ha hagut de discutir les comes...). Us el presento per tal que indiqueu les mancances que hi trobeu (tot pregant que no sols les indiqueu, si no que també les modifiqueu). Moltes Gracies --Marc (Mani'm?) 11:42, 2 feb 2010 (CET)

primer de tot felicitats per no haver mort i per haver pogut consensuar l'article. Me'l llegiré sencer, però primer comento l'índex. Si tot és biografia, no entenc perquè existeix el punt 2. Després de perfil històric hauria d'anar origen i primers anys, com a aparttats independents i no subapartats de biografia (que, insisteixo, és tot). Igualment 4.5 hauria de ser un apartat "gran", el número 5, on s'incloguin tots els viatages (perquè no està a Castella si està viatjant).Del punt mort ja vaig dir en el seu dia i està incorporat. Si es vol posat tot l'anterior dins de biografia, també ok però jo no ho faria per no carregar massa l'índex. Aparença física i família tot ok (genial l'arbre amb notes incloses hehhe). La signatura, per què està apart i no dins de documents? Jo la posaria com a subapartata i si voleu que estigui sola, doncs després de la família, per tenir més relació amb l'escriptura i no pas amb el físic. Igualment cultura popular em sembla un subapartat dins de llegat. Així quedaria l'índex general més equilibrat --barcelona (disc.) 12:35, 3 feb 2010 (CET)
Fet Fet! --Marc (Mani'm?) 13:59, 3 feb 2010 (CET)
molt més ordenat, he anat llegint i tocant cosetes, crec que l'article està equilibrat, segueix un fil i té una gran qualitat, potser hauria de polir-se la redacció perquè fos més fluïda (i sense connectors estranys o puntuació arbitrària), ja s'anirà fent de mica en mica. Per què la cronologia de Colom enllaça a un article de la castellana? No caldria traduir-la si és important per a l'article? L'equilibri entre informació a l'article i enllaços a principals em sembla molt aconseguit --barcelona (disc.) 11:52, 6 feb 2010 (CET)
Estic d'acord amb Barcelona. Potser s'hauria de polir una mica el redactat però, l'article, en general, està molt bé. Felicitats!--Aylaross (disc.) 10:55, 14 feb 2010 (CET)

Després del drama o, més aviat, tragicomèdia que ha comportat l'elaboració d'aquest article, que hauria donat per a una bona novel·la o un guió cinematogràfic, m'he decidit a revisar-ne l'ortografia, sintaxi i la redacció en general (sense desvirtuar el que s'hi diu, no fos cas que engeguéssim una nova i cruenta guerra colombina), però la tasca pot durar mesos... Quan m'he posat a revisar la plantilla sobre l'origen d'en Colom he vist que hi ha una cosa contradictòria dins la part dels contraarguments de la teoria gallega: s'hi diu que "alguns lingüistes sostenen que la llengua materna de Colom era el gallec"; això hauria d'anar dins els arguments favorables, no? No ho he tocat perquè no sé si hi falta alguna cosa o hi ha algun error de redacció... He preferit portar aquí el meu dubte més que no pas a la discussió de la plantilla, però potser es podria traslladar allà, depèn del que considereu més adient. --Enric (discussió) 11:59, 30 abr 2010 (CEST)

Fet Fet!, quina pifia ...--Marc (Mani'm?) 12:22, 30 abr 2010 (CEST)

Ja he acabat tot l'apartat dels orígens, al·leluia! Al subapartat «Altres teories», quan parla de Menéndez Pidal, hi ha una nota després de la frase «en contra dels qui mantenien que eren reminiscències d'altres llengües» que no surt referida a la llista de notes i envia a una d'anterior. Hi deu haver un error de codi en alguna banda, però no ho he sabut veure... --Enric (discussió) 16:58, 4 maig 2010 (CEST)


Lletres[modifica]

Església de Jesucrist dels Sants dels Darrers Dies[modifica]

He intentat fer l'article el més complet possible, però crec que és millor que altres usuaris em diguin la seva opinió per saber si falta alguna cosa. --Chabi (disc.) 15:38, 29 des 2009 (CET)

contingut fprça complet, però hi tinc força coses per dir (no m'he llegit tot, però)
  • he corregit alguna cosa de la ttraducció però crec que abans de les votacions cal que repassis ben a fons la llengüa: hi ha traduccions automàtiques? (del castellà; mormones, tabernáculo... ; "demostrar" en comptes de manifestar-se etc), paràgrafs aparentment escrits molt de pressa (exemples: "Les oracions públiques i estan dirigides a "Pare Celestial", va oferir el nom de Jesucrist, i seguit Amén", "Com a tal, les úniques persones autoritzades per entrar al temple són els que tenen un temple oficial recomanar. A la cerimònia de matrimoni d'un home i una dona fer pactes amb Déu", "LDS historiador Todd Compton documentat que Joseph Smith es va casar" etc.
  • les referències són copiades tal qual d'es? recorda que si estàs traduint literalment cal indicar-ho amb la plantilla corresponent
  • crec que hi ha un cert desordre als apartats: el terme mormó hauria de ser un dels primers, hi ha coses de cultura que em semblen doctrina, així com el tema matrimoni o disciplina i postures (repensa l'estructura general)
  • fragment directament il·legibles ex: "Com el tipus de la poligàmia es practica la poligàmia, els crítics del punt de principis de l'església mormona que la poligàmia pot haver provocat una escassetat de núvies en la comunitat SUD d'hora, citant cites de líder de l'església Heber C. Kimball va dir que (amb sortida davant dels missioners): Germans, jo vull que entenguin que no com ho ha estat fins ara"
  • aspectes incomprensibles: per què la condemna a l'homosexualitat està dins de multiculturalisme? I les dones? No és un bon títol
  • tot i que l'apartat de crítiques és força extens, la resta a vegades és poc neutral i el redactat sovint personalista (ex: Joves famoses paraules). Per exemple, a Europa és absolutament testimonial (58 membres a Andorra i prou) i en canvi té tot un paràgraf.

En definitiva, molta informació però cal molta feina a l'article abans de presentar-lo a qualsevol distinció --barcelona (disc.) 18:33, 29 des 2009 (CET)

Em posaré a fer-lo a poc a poc. Vaig aprofitar aquests últims dies que tenia temps per a posar-me amb l'article. XD

  • La veritat és que m'embullo amb l'organització. Si creus que hauria de canviar algun apartat de lloc, indica-me'l per favor.
    • La Percepció mormona de l'homosexualitat hauria de posar-la en Doctrina i postures?
  • Neutralitat: Gairebé tot l'article és traduït d'altres Wikipedies. Per favor, indica'm quan trobes alguna cosa no neutral. Els articles de teologia i doctrina no són meus. Els he deixat i ni els he llegit, la veritat. M'agradaria juntar-los en un sol apartat i ampliar-lo. Què opines? --Chabi (disc.) 09:50, 30 des 2009 (CET)
Bona feina. L'article és força extens i sembla cobrir diversos aspectes relacionats. No me l'he llegit amb deteniment, però estaria bé que es pogués posar una infotaula en comptes de incloure-la substituïda. No sé si és possible. A banda diverses de les referències i notes resten sense traduir, estaria bé que es poguessin entendre en aquells que no dominin el francès o l'anglès. --Bestiasonica (disc.) 14:15, 8 gen 2010 (CET)
A més de les indicacions del que cal polir cal recordar que els articles no han de ser excessivament llargs i aquest depassa de molt les orientacions sobre la llargada d'un article. Caldria redirigir la informació a altres articles principals que és on es desenvoluparia el que en aquest article hauria de ser una introducció (per ex., un d'història). Si fos la meitat del que és actualment ja seria un article llarguet.--Peer (disc.) 10:11, 22 feb 2010 (CET)

Hi ha molta traducció automàtica, i això fa paràgrafs incomprensibles. De fet, moltes vegades has de refer la traducció literal a l'anglès per entendre-ho, i de vegades ni així (Antic Pare al vol portar tres nenes 12 i 13 anys d'edat. No em segell a ell. No seria igualment jou ...). A més, com que molts líders mormons tenen noms traduïbles (Law, Young), de vegades fins i tot se'n tradueixen els noms (Llei, Joves), i llavors ja és el caos. Hi ha força incoherències en l'abreviació del nom de l'Església: he vist LDS, SDD, i SUD. També abunda moltes vegades el nom de "José Smith", i crec que s'hauria de deixar en Joseph. Apart de les expressions en general, del tipus "prendre avantatge" en comptes d'"aprofitar-se", i "Historiador X documentat" en comptes de "L'historiador X va documentar". En fi, que s'hauria de millorar molt i molt la traducció. Val més apuntar a la qualitat que a la quantitat.--Joutbis (disc.) 11:56, 27 feb 2010 (CET) --Chabi (disc.) 15:41, 29 des 2009 (CET)


Tecnologia[modifica]