Vincenzo Catena

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaVincenzo Catena

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement1470 (Gregorià) Modifica el valor a Wikidata
Venècia (Itàlia) Modifica el valor a Wikidata
Mortsetembre 1531 (Gregorià) Modifica el valor a Wikidata (60/61 anys)
Venècia (Itàlia) Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Lloc de treball Venècia Modifica el valor a Wikidata
Ocupaciópintor Modifica el valor a Wikidata
GènereRetrat Modifica el valor a Wikidata
Obra
Obres destacables
Judit amb el cap d'Holofernes (1520-1525)
Retrat d'un home jove (1505-1510)

Vincenzo di Biagio Catena conegut com a Vincenzo Catena (Venècia, 1470/1480 - Venècia, setembre de 1531), va ser un pintor italià actiu durant el Renaixement.

Biografia[modifica]

Format en l'escola de Giovanni Bellini, la seva obra suposa un perllongament de la practicada pel mestre,[1] matisat per la latent influència quatrocentista d'Alvise Vivarini. Catena només va fer alguna concessió puntual a influències d'altres artistes més avançats com Tizià, Palma el Vell i Pordenone. Aprofitant els estudis intensius sobre colors i formes de Palma el Vell va realitzar algunes obres importants, com la Sacra Conversa donant, Ritratto di dama i Ritratto di uomo, que es caracteritza per una lluentor del color i una geomètrica plasticitat de la forma.[2] Aquesta mateixa actitud va ser adoptada per altres pintors bellinians de la seva època, com Pietro degli Ingannati, Francesco Bissolo, Vittore Belliniano o l'anònim Mestre de la Incredulitat de Sant Tomàs.[n. 1] L'obra de Catena i Marco Basaiti, de vegades es confonen, eren els pintors de més alta qualitat entre aquest grup d'artistes arcaïtzants.

Sembla que cap a 1520 Catena va realitzar un viatge a Roma, com s'evidencia en les obres que va realitzar amb posterioritat, que revelen la influència de l'obra de Rafael Sanzio. Igualment podrem observar la influència del Giorgione, amb qui potser col·laborés.[n. 2] Tots dos artistes van freqüentar els ambients intel·lectuals venecians, on destacaven figures com Pietro Bembo o Marcantonio Michiel.

L'obra de Catena es redueix als temes religiosos i diversos retrats masculins, la qualitat dels quals Giorgio Vasari va saber apreciar en la seva obra sobre Le Vite.

Obres destacades[modifica]

Notes[modifica]

  1. Alguns experts identifiquen el Mestre de la Incredulitat de Sant Tomàs amb el també venecià Rocco Marconi en una fase juvenil de l'artista.
  2. Com a dada d'interès, es pot destacar que el nom complet de Catena es coneix gràcies a una inscripció trobada en una obra de Giorgione. En efecte, al revers de la seva pintura Laura es va trobar una inscripció on s'esmenta Catena.

Referències[modifica]

  1. Farquhar, 1855, p. 43.
  2. Le muse, 1965, p. 159-160.
  • The Grove Dictionary of Art, MacMillan Publishers (2000). (anglès)
  • Giorgio Vasari. Las Vidas de los más excelentes arquitectos, pintores y escultores italianos desde Cimabue a nuestros tiempos, Editorial Cátedra (2002), ISBN 84-376-1974-2 (castellà)
  • Sydney Joseph Freedberg (1978). Pintura en Italia, 1500-1600. Editorial Cátedra, Madrid. ISBN 84-376-0153-3, pàgines 171-173. (castellà)
  • Vincenzo Catena en Artcyclopedia

Bibliografia[modifica]

  • Farquhar, Maria. Ralph Nicholson Wornum. Biographical catalogue of the principal Italian painters (en anglès), 1855 [Consulta: 24 juliol 2014]. «digitalizat per la Universitat d'Oxford el 28 de juny de 2006» 
  • Le muse. De Agostini Novara. Le muse volum III (en italià), 1965. 
A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Vincenzo Catena