Associació d'Escriptors en Llengua Catalana

De Viquipèdia
(S'ha redirigit des de: AELC)
Salta a la navegació Salta a la cerca
Infotaula d'organitzacióAssociació d'Escriptors en Llengua Catalana
Dades
Tipus organització d'escriptors
Forma jurídica associació
Forma jurídica
Creació 1977
Organització i govern
Seu 
Presidència Bel Olid (2015–)
Altres dades

Lloc web Lloc web
Facebook: EscriptorsAELC Twitter: EscriptorsAELC Instagram: escriptorsaelc
Modifica les dades a Wikidata

L'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana (AELC) és una entitat professional que aplega escriptores i escriptors en llengua catalana. Fundada l'any 1977. La major part de la seva actuació es desplega en els distints territoris dels Països Catalans, fet fonamental que reflecteix la seva organització i la composició de la junta directiva.

L'AELC ha contribuït en la refundació de la Institució de les Lletres Catalanes; ha participat en l'elaboració de la Llei de Propietat Intel·lectual i en el conveni-marc amb els sectors editorials sobre els models de contracte d'edició –en paper i digitals–, ha gestionat la supressió de l'IVA per als escriptors i traductors i manté negociacions amb diversos organismes públics sobre temes fiscals, laborals i de previsió. És membre fundadora de la Federació GALEUSCA d'escriptors en llengua gallega, èuscar i catalana; forma part de la junta directiva del Centro Español de Derechos Reprográficos, CEDRO; és membre de l'European Writers Council, EWC, de l'European Council of Literary Translators' Associations, CEATL, d'International Authors Forum, IAF, i de Culture Action Europe, CAE, entre d'altres.

Els principals objectius de l'AELC són:

  • Defensar els interessos del col·lectiu en els diferents àmbits professionals així com davant els organismes culturals públics i altres institucions culturals. En aquest sentit l'AELC va participar en l'elaboració de la Llei de Propietat Intel·lectual i en el conveni-marc amb els sectors editorials sobre els models de contracte d'edició, ha gestionat la supressió de l'IVA per als escriptors i traductors i manté negociacions amb diversos organismes públics sobre temes fiscals, laborals i de previsió.
  • Organitzar un ampli ventall d'activitats dedicades a l'estudi i la reflexió sobre l'ofici d'escriure (conferències, jornades, col·loquis, congressos...), així com a la promoció dels autors i autores. També col·labora amb entitats i organismes per realitzar-ne d'altres.
  • Representar els escriptors i les escriptores en llengua catalana davant les diverses institucions públiques i els diferents sectors professionals vinculats a les Lletres.
  • Mantenir una presència constant en el món cultural, tant català com estranger. En aquest sentit la seva pàgina web www.escriptors.cat ha esdevingut un referent cultural en contínua actualització.

El web de l'AELC inclou una extensa base de dades de pàgines monogràfiques d'autores i autors, amb una àmplia informació biogràfica, bibliogràfica i literària, sovint facilitada pels mateixos escriptors. També conté un recull d'activitats i notícies i temes d'actualitat professional, així com un aplec de textos d'opinió escrits per membres de l'entitat, i debats periòdics sobre temes professionals i d'actualitat.

Poden ser socis i sòcies de ple dret de l'AELC els escriptors de ficció, els traductors i dramaturgs que hagin publicat en català almenys una obra, així com els guionistes que hagin produït un guió, i també els autors de crítica literària i d'altres estudis de literatura catalana.

L'escriptora Bel Olid presideix la Junta Directiva des del 2015. Les anteriors juntes han estat presidides per: Josep Maria Castellet (Catalunya), Josep Maria Llompart (Balears), Joan Fuster i Ortells (País Valencià), Avel·lí Artís-Gener "Tísner” (Catalunya), Jaume Fuster (Catalunya), Francesc Parcerisas (Catalunya), Antònia Vicens (Balears), Jaume Pérez Montaner (País Valencià) i Guillem-Jordi Graells (Catalunya).

Articles relacionats[modifica]

Enllaços externs[modifica]