Club d'Escacs Palafrugell

De Viquipèdia
Jump to navigation Jump to search
Infotaula d'organitzacióClub d'Escacs Palafrugell
Dades bàsiques
Tipus entitat club d'escacs
Organització i govern
Seu central 
Modifica dades a Wikidata

El Club d'Escacs Palafrugell va ser fundat l'any 1932 a Palafrugell. És un dels clubs d'escacs més antics de la demarcació de Girona (veure llista de clubs d'escacs gironins). El Club d'Escacs Palafrugell té com a funcions principals la competició dels seus membres al campionat de Catalunya i l'organització del Torneig d'Escacs Costa Brava. L'any 2016 organitza el XXIX Open Costa Brava. El torneig va ser instaurat l'any 1973 de la mà del llavors president de l'entitat, Ferran Muñoz. Despès de 17 edicions, el torneig va deixar de fer-se fins a l'any 2003, quan la nova junta que presideix Francesc Nuñez el va recuperar. Entre els jugadors més importants que han guanyat aquest torneig hi figuren noms destacats com el Mestre Internacional Angel Martín, El Mestre Internacional Juan Fluvia Poyatos, o el Gran Mestre Àlvar Alonso.

El Club Escacs Palafrugell va ser fundat l'any 1935 i compta actualment amb una seixantena de socis.

Actualment, el Club d'Escacs Palafrugell participa a la Lliga Catalana d'Escacs a la categoria Preferent dintre de la Territorial de Girona.

La fita més important, a nivell esportiu, per part del club ha estat aconseguir guanyar la categoria preferent de Girona, i com a conseqüència d'aquest fet, participar a la Segona Divisió Catalana.

Història [cal citació][modifica]

El club d'escacs Palafrugell és un dels clubs més antics de la província de Girona. Es va fundar l'any 1935 per una colla d'amics que es reunien al Centre Fraternal per fer la seva partida d'escacs.

Un dels socis fundadors del club va ser el calellenc Joan Gelpí Casademont, a qui se li dedica el memorial Open Costa Brava.

Alguns dels moments més significatius de l'entitat, amb 81 anys d'història, son per exemple que l'any 1947, el MI Antoni Medina va fer unes simultànias contra 25 taulers al Centre Fraternal. A l'any 1948 va ser el Gran Arturito Pomar qui es va encarregar de fer unes simultànies de 25 taulers.

No obstant això,l'esdeveniment més destacat en aquells primers anys (1945/46) foren les partides simultànies que va donar el Gran Mestre internacional Alhekine.

L'any 1943, es va organitzar el I Open Costa Brava, amb la participació de 16 jugadors que amb els temps va convertir-se en un dels torneigs de més prestigi de la província.

L'any 1992, per raons internes del Club, es va deixar de organitzar, durant 11 anys i el 2003 es va reinciar fins a dia d'avui amb una participació de 96 jugadors d'arreu de la província.

El presidents cronològics de la entitat han sigut : Serra, Ferran Muñoz (6 anys), Josep Illa (3 anys), Joan Piera (5 anys), Albert Adam (4 anys), Joaquim Piera (4 anys), Joan Mató (8 anys), Albert Adam (4 anys), Francesc Nuñez (5 anys), Luis Barea (4 anys) i en l'actualitat el jove Enric Deulofeu que ja porta 5 anys.

Ara, el Club disposa d'uns 40 socis-jugadors i disposa d'un local a la plaça Mirepoix nº 5 de Palafrugell, on conserven una interessant biblioteca de llibres d'escacs i on es imparteixen classes d'escacs tants als mes joves com als adults.

El Club d'escacs Palafrugell participa anualment al campionat per equips de Catalunya. L'Equip C i l'Equip B estan a Tercera Provincial i l'Equip A, a Preferent.