John Constable

(S'ha redirigit des de: Constable)
De Viquipèdia
Jump to navigation Jump to search
Infotaula de personaJohn Constable
ConstableSelfPortrait.png
Autoretrat de John Constable.
Dades biogràfiques
Naixement 11 juny 1776
East Bergholt
Mort 31 març 1837 (60 anys)
Londres
Sepultura St John-at-Hampstead Tradueix
Alma mater Royal Academy of Arts
Activitat professional
Ocupació Pintor
Ocupador Universitat de Cambridge
Gènere Paisatge
Moviment Realisme i Romanticisme
Obra
Obres destacades Salisbury Cathedral from the Meadows
Salisbury Cathedral from the Bishop's Grounds
Dedham Lock and Mill
Altres dades
Membre de
Cònjuge Maria Bicknell
Fills
Modifica dades a Wikidata
Retrat de Mary Bicknell per Constable.

John Constable (East Bergholt, Suffolk, Anglaterra, 11 de juny de 1776 - Londres, 31 de març de 1837) fou un pintor anglès, un dels més destacats paisatgistes del Romanticisme anglès, junt a Joseph Mallord William Turner. Inspirat en les obres de Claude Lorrain i dels pintors holandesos del segle XVII com Jacob Ruysdael i Maindert Hobbema. Va explorar pintant directament de la naturalesa d'una manera immediata amb petits esbossos.

La seva pintura va influenciar al grup de paisatgistes de l'escola de Barbizon futurs impressionistes.

Biografia[modifica]

Fill de Golding Constable i Ann Watts, el seu pare era un pròsper moliner del comtat de Suffolk. John havia d'ésser el continuador del negoci familiar, al qual va treballar durant un temps. Fins que, per la seva amistat amb John Dunthorne, pintor amateur, començà a interessar-se per aquest art i aconseguí el permís patern per traslladar-se a Londres l'any 1799 a estudiar a la Royal Academy of Art. Animat pel pintor Joseph Farington i el col·leccionista sir George Beaumont que li va mostrar una obra de la seva propietat del pintor Claude Lorrain, va fer que creixés la seva afició per la pintura.

El seu primer encàrrec l'any 1801 va ser una vista de East Bergholt Hall, aquesta obra fou exposada l'any 1956 al Victoria and Albert Museum de Londres.[1]

El 1809, va conèixer a Mary Bicknell, neboda del rector de East Bergholt, però la família d'ella es va oposar a la seva relació, fins que el 1816 a la mort dels pares de Constable, va heretar una gran quantitat i al millorar la seva situació econòmica van permetre la celebració del matrimoni. Amb les seves noces va entrar també a l'època més fecunda i feliç de la seva carrera artística.

El 1819 va ser nomenat soci de la Royal Academy of Art i deu anys més tard va ser nomenat acadèmic.

L'any 1824 van ser presentades tres obres seves a París i premiada amb una medalla d'or la seva pintura Carro de farratge.

Constable mai va viatjar fora d'Anglaterra, únicament, a causa que la seva dona estava malalta de tuberculosis, passaven l'estiu a Hampstead a la recerca d'aire pur i el 1824 a Brighton. Tanmateix no va aconseguir la curació i el 1828 va morir Mary Bicknell, després d'haver tingut amb Constable set fills.

John Constable va publicar l'any 1832 una col·lecció de gravats de les seves pintures realitzats per David Lucas i el 1835 va donar una sèrie de conferències sobre pintura paisatgista a la Royal Institution de Londres.

Va morir sobtadament a la seva casa d'Hampstead a Londres el dia 31 de març de 1837.

Influència rebuda[modifica]

A la seva primera etapa artística els dibuixos realitzats el 1801 i el 1806 mostren clarament la influència de Thomas Gainsborough i Girtin, en algun dels seus quadres com la Vall de Dedham de 1802 estan amb una composició a la manera de Claude Lorrain a la seva pintura d'Agar, artista a qui sempre va admirar Constable, més tard ho va tornar a pintar en una dimensió més gran. A El camp de blat de l'any 1826 es nota la influència del Paisatge amb el castell de Steen de Rubens, que pertanyia a Beaumont i per tant n'hi havia estudiat Constable.

Estil propi[modifica]

Una característica de la seva pintura és la serenitat de les seves obres que són harmonioses i sobretot domèstiques. No va viatjar, però al seu entorn va trobar tota la font d'inspiració necessària. Tot seguit va cercar els efectes de la llum i de la pluja als esbossos realitzats a l'aire lliure amb una pinzellada solta i ràpida per aconseguir la llum i l'ombra que segons deia "mai no romanen quietes".

El 1811 va visitar Salisbury i va conèixer John Fisher, que havia de ser el seu gran amic, nebot del bisbe de Salisbury que li va encarregar la pintura de la catedral, avui dia conservada al Victoria and Albert Museum de Londres. Al bisbe no li va agradar per trobar l'agulla de la catedral amb massa ombra i Constable va haver de pintar una més lluminosa. Amb aquest mateix tema va realitzar diverses més per a familiars del bisbe. El 1831 va realitzar l'última pintura sobre la catedral, on s'aprecia un arc de Sant Martí al cel junt amb núvols de tempesta i un carro que passa a gual el torrent.[1]

Catedral de Salisbury des del jardí del bisbe.
Catedral de Salisbury a través dels camps.

La capacitat de pintar directament la va assolir el 1821 amb el Carro de farratge, escollint un punt de vista ben alt, les condicions atmosfèriques mostren un cel típicament anglès, cobert de núvols, que passa ràpidament de la pluja al sol.[2] Va ser exposat per primera vegada amb el títol: Paisatge: Migdia, a la Royal Academy of Art. Théodore Géricault es trobava a Londres junt amb uns marxants francesos, es va entusiasmar amb el quadre i degut a les seves lloances el quadre va ser adquirit per un dels marxants i exposat al Saló de París junt amb Una vista del Stour i Una vista d'Hampstead. Amb Carro de farratge va aconseguir la medalla d'or i va tenir un gran acolliment per la crítica francesa particularment per la llum que hi havia a la seva composició. Delacroix després d'estudiar-la va canviar el cel de la seva pintura Les matances de Quios. Va causar a més a més una gran admiració als futurs artistes de l'escola de Barbizon.

Estudi pel Carro de farratge. Al quadre que es va enviar a París no es trobaven les figueres del primer terme.
Carro de farratge. Medalla d'or al Saló de París l'any 1824. National Gallery.Londres. Mides: 185 X 130 cm.
Detall de Carro de farratge. National Gallery. Londres

Entre 1821 i 1822, va realitzar a Hampstead multitud d'estudis de núvols, i va enregistrar la data i l'hora del dia fins i tot la direcció del vent, conseqüència del seu criteri sobre que en pintura "el cel és la font de la llum a la natura i tot ho governa".[1]

En els seus quadres, en lloc de cobrir-los amb una impregnació de gris com era habitual a Anglaterra, els preparava amb una capa vermella bru, com el gran pintor Francisco Goya.[3] Constable dintre del paisatge anglès va fer reverdir els prats i el fullatge dels arbres. Sobre aquest colorit, Delacroix va escriure en el seu diari: "El que ell diu sobre el verd dels seus prats pot aplicar-se a cada un dels seus tons".[4]

El culte a la natura és la mena d'emoció que va sentir el pintor oposat al gust pel pintoresc, en un cert punt quasi religiós que ho demostra a les paraules de la seva última conferència a la Royal Institution de Londres:

« Quan contemplo la formosa volta blava del cel, esquitxada de constel·lacions brillants, la perspectiva inunda el meu esperit i jo experimento la més gran de les satisfaccions davant aquesta exhibició d'Onmipotència.[5] »

Va compartir aquesta mateixa filosofia espiritual amb altres pintors, principalment amb l'alemany Caspar David Friedrich.

Segons Venturi, entre 1820 i 1825 la seva obra és una harmonia entre realisme i romanticisme i des de 1830 els seus cels es tornen tempestuosíssims i més obscurs, com es pot copsar clarament a Stonehenge de 1836. Un canvi atribuïble a l'impacte que li va produir el defunció de la seva esposa.

Stonnehenge per Constable. Victoria and Albert Museum. Londres.

Anàlisi de la seva obra[modifica]

El costum que tenia Constable de fer esbossos preliminars de les seves pintures, és sens dubte la que va inspirar la tècnica de la utilització de l'espàtula junt amb el pinzell per aplicar la pintura, a més a més dels tocs d'oli blanc per donar més resplendor i frescor a la superfície pintada. La segura pinzellada i els seus esbossos del natural continuen sent font d'inspiració de tots els artistes interessats en l'art del paisatge.[1]

Es pot dir que va ser tan realista com romàntic per això va rebutjar als seus quadres tots els elements que no fossin naturals. Els seus paisatges de marina eren densos i amb una tècnica molt empastada. Les seves últimes obres, violentes i expressives mostren un pintor que havia deixat de banda la Natura aquietada i passiva.[6]

Imatge Nom Descripció Mides Localització
Vall de Dedham Vall de Dedhan. 1802. És un esbós que va utilitzar per pintar una altra versió el 1828, on apareixen unes figures en primer terme. La vall de Dedham és considerada com Area of Outstanding Natural Beauty (Àrea de Bellesa Natural. 34,5 X 43,5 cm. Victoria and Albert Museum. Londres.
El molí de Flatford. El molí de Flatford. 1821. Una de les primeres obres pintades després del seu casament. Representa un dia d'estiu amb activitats realitzades a la vora del riu. 60 X 50 cm. Alte Nationalgalerie. Berlín.
Platja de Brighton. Platja de Brighton. 1824. Obra en oli sobre paper, és un dels molts esbossos amb el tema del mar que va realitzar quan va portar a Brighton,la seva dona amb l'esperança de la seva curació. 24,8 X 14,9 cm. Victoria and Albert Museum. londres.
Estudi de núvols. Estudi de núvols. 1821. Constable va realitzar nombrosos estudis sobre núvols. Pel seu primer ofici de moliner coneixia perfectament la predicció del temps mitjançant l'observació de núvols, que va aplicar a les seves pintures. 17,8 X 11,4 cm. Victoria and Albert Museum. Londres.
Camp de blat Camp de blat. 1826. Representa un passeig entre East Bergholt a Dedham. La composició del fons lluminós entre arbres, es troba a pintures del seu admirat Claude Lorrain. 122 X 143 cm. National Gallery. Londres.
Passeig pel mar a Brighton Passeig pel mar a Brighton. 1827.Mostra la representació d'una borrasca amb la sensació del vent i la pluja portada al llenç. 183 X 127 cm. Tate Gallery. Londres.
Masia a la vall Masia a la vall. 1835. Aquesta obra va ser exposada a la Royal Academy of Art. És un paisatge típic de la tardó amb tons ocres. 125 X 147,3 cm. Tate Gallery. Londres.
Badia de Weymonth Badia de Weymonth. 1816. Probablement va ser pintada durant l'estada a Osmington del matrimoni Constable, amb motiu del seu viatge de noces. Els núvols és el punt central d'aquesta obra. 75 X 53 cm. National Gallery. Londres.

Altres obres[modifica]

 • 1809-Vista d'Epsom. Tate Gallery, Londres.
 • 1810-Casa de Willy Lot. Victoria and Albert Museum, Londres.
 • 1811-Esclusa i granges sobre el Stour. Victoria and Albert Museum, Londres.
 • 1812-Paisatge amb doble arc de Sant Martí. Victoria and Albert Museum, Londres.
 • 1814-Construcció de vaixells a la vora del Molí de Flatford. Victoria and Albert Museum, Londres.
 • 1819-El cavall blanc. Col·lecció Frick, Nova York.
 • 1819-Castell d'Hadleigh. Col. Mellon, Nova York.
 • 1820-La casa de l'almirall, a Hampstead. Tate Gallery, Londres.
 • 1820-Arbres a la vora de l'església d'Hampstead. Victoria and Albert Museum, Londres.
 • 1822-Vista sobre el Stour. Col·lecció particular.
 • 1825-Cavall saltant. Royal Academy, Londres.
 • 1828-Llacuna de Branch Hill. Victoria and Albert Museum, Londres.
 • 1836-Cenotafi de Coleorton.National Gallery. Londres.

Referències[modifica]

 1. 1,0 1,1 1,2 1,3 Mary Chamot. Monografia John Constable. 1964. Buenos Aires. CODEX.
 2. Bàrbara Eschenburg e Ingeborg Güssow, «El Romanticismoy el Realismo » a Los maestros de la pintura occidental, Taschen, 2005, ISBN 3-8228-4744-5, p. 464.
 3. Volum 4. Pijoan, Historia del Arte, 1966, Barcelona, Salvat Editores. p.65
 4. Diane Kelder, The Great Book of French Impressionism, Abbeville Press, 1980, ISBN 0-89659-151-4, p. 27.
 5. Volum 8, Historia Universal del Arte, 1987, Barcelona, Editorial Planeta. ISBN 84-320-6688-5
 6. Erika Bornay, El Siglo XIX, 1987, Barcelona, ed. Planeta. ISBN 84-320-6680-X

Bibliografia consultada[modifica]

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: John Constable Modifica l'enllaç a Wikidata