Premi Lletra d'Or: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
Línia 72: Línia 72:
*'''[[2007]] [[Sergi Pàmies]]''' per ''[[Si menges una llimona sense fer ganyotes]]''
*'''[[2007]] [[Sergi Pàmies]]''' per ''[[Si menges una llimona sense fer ganyotes]]''
*'''[[2008]] [[Lluïsa Cunillé]]''' per ''Après moi, le déluge''
*'''[[2008]] [[Lluïsa Cunillé]]''' per ''Après moi, le déluge''
*'''[[2009]] [[Julià Guillamon]]''' per ''El dia revolt: literatura catalana de l'exili''


[[Categoria:Premis de la literatura catalana|Lletra d'Or]]
[[Categoria:Premis de la literatura catalana|Lletra d'Or]]

Revisió del 11:29, 19 feb 2009

El Premi Lletra d'Or és una distinció privada i independent de qualsevol institució o empresa editorial que, des de 1956, es concedeix a Barcelona, i premia cada any al millor llibre de l'any anterior publicat en llengua catalana.

El premi no està dotat econòmicament, i el guanyador rep un botó de solapa creat per Manuel Capdevila i Massana que representa una lletra "phi"(Φ) grega d’or, símbol clàssic de l’equilibri.

El premi va néixer per iniciativa d'un grup de nou amics escriptors i afeccionats a la literatura en català, que el 1956 van decidir organitzar el premi. Els creadors del premi i primer jurat foren: Enric Badosa, Maria Aurèlia Capmany, Josep Maria Castellet, Antoni Comas, Fèlix Cucurull, Gonçal Lloveras, Joan Teixidor, Frederic-Pau Verrié i Antoni Vilanova.

Es van constituir en jurat ells mateixos i van establir els criteris, mai s'ha fet un reglament escrit, per a triar a l'obra guanyadora. Un dels criteris és que només pot premiar-se una vegada a un autor. Un altre, que els membres del jurat participen en les eleccions per última vegada l'any que compleixen cinquanta anys, i designen personalment al seu successor.

Una de les tradicions instaurades des de la primera edició és que l'editor del llibre guanyador ha de convidar a un bon sopar al jurat i a l’autor de l’obra. En el transcurs del sopar un joier de la família Capdevila, fa lliurament del premi, al guanyador. Manuel Capdevila i Massana des de l’any 1956 al 1976. Joaquim Capdevila i Gaya des de l’any 1977 al 2001. Manel Capdevila i Coral des de l’any 2002.


Paral·lelament, s'espera que l'editor de l'obra guanyadora "faci ús i abús del premi", com diu el propi jurat, premiant a l'autor d'alguna manera, ja sigui amb una prima econòmica, o imprimint noves edicions del llibre.

El premi, que ja s'ha celebrat en cinquanta edicions, té un gran prestigi en l'àmbit cultural català, tant per la qualitat de les obres guanyadores, com pel prestigi dels membres del jurat. També s'aprecia molt l'originalitat i simpatia amb que es lliura el premi, i la seva independència, al no estar sotmès als interessos de cap empresa editora ni institució.

Guanyadors