Natroniobita

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de mineralNatroniobita
Fórmula químicaNaNbO₃
Classificació
Categoriaòxids
Nickel-Strunz 10a ed.4.CC.30
Nickel-Strunz 9a ed.4.CC.30 Modifica el valor a Wikidata
Nickel-Strunz 8a ed.IV/C.10 Modifica el valor a Wikidata
Dana4.3.4.1
Heys18.1.3
Propietats
Sistema cristal·límonoclínic
Propietats òptiquesbiaxial (+)
Índex de refracciónα = 2,100 a 2,130 nβ = 2,190 a 2,210 nγ = 2,210 a 2,240
Birefringènciaδ = 0,110
Angle 2Vmesurat: 10° a 30°, calculat: 48° a 60°
Dispersió òpticar < v
Més informació
Estatus IMAqüestionable (Q) Modifica el valor a Wikidata
Any d'aprovació1960
SímbolNnb Modifica el valor a Wikidata
Referències[1]

La natroniobita és un mineral de la classe dels òxids. Rep el nom de la seva composició química, que conté sodi (natrum) i niobi.

Característiques[modifica]

La natroniobita és un òxid de fórmula química NaNbO₃. Cristal·litza en el sistema monoclínic. És un mineral polimorf de la isolueshita, la lueshita i la pauloabibita.

Segons la classificació de Nickel-Strunz, la natroniobita pertany a «04.CC: Òxids amb relació Metall:Oxigen = 2:3, 3:5, i similars, amb cations de mida mitjana i gran» juntament amb els següents minerals: cromobismita, freudenbergita, grossita, clormayenita, yafsoanita, latrappita, lueshita, perovskita, barioperovskita, lakargiïta, megawita, loparita-(Ce), macedonita, tausonita, isolueshita, crichtonita, davidita-(Ce), davidita-(La), davidita-(Y), landauïta, lindsleyita, loveringita, mathiasita, senaïta, dessauïta-(Y), cleusonita, gramaccioliïta-(Y), diaoyudaoïta, hawthorneïta, hibonita, lindqvistita, magnetoplumbita, plumboferrita, yimengita, haggertyita, nežilovita, batiferrita, barioferrita, jeppeïta, zenzenita i mengxianminita.

Formació i jaciments[modifica]

Va ser descrita a partir d'exemplars recollits en dos indrets de l'óblast de Múrmansk, a Rússia: els massissos Lesnaya Varaka i Sallanlatvi. També ha estat descrita a la mina de vermiculita del complex Gem Park, al comtat de Fremont, a l'estat de Colorado (Estats Units), així com als comtats de Lincoln i Gordon, a l'estat de Nova Gal·les del Sud (Austràlia).

Referències[modifica]

  1. «Natroniobite» (en anglès). Mindat. [Consulta: 11 gener 2018].