Frederic VI de Dinamarca

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaFrederic VI de Dinamarca

El rei Frederic VI de Dinamarca.
Biografia
Naixement28 gener 1768 Modifica el valor a Wikidata
palau de Christiansborg (Dinamarca) Modifica el valor a Wikidata
Mort3 desembre 1839 Modifica el valor a Wikidata (71 anys)
Amalienborg (Dinamarca) Modifica el valor a Wikidata
Causa de mortCauses naturals Modifica el valor a Wikidata
SepulturaCatedral de Roskilde Modifica el valor a Wikidata
  Rei de Dinamarca Dinamarca
13 de març de 1808 – 3 de desembre de 1839
  Rei de Noruega Noruega
13 de març de 1808 – 17 de maig de 1814
Dades personals
ReligióLuteranisme Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciómonarca Modifica el valor a Wikidata
Altres
TítolRei
Duc Modifica el valor a Wikidata
FamíliaCasa d'Oldenburg Modifica el valor a Wikidata
CònjugeMarie Sofie Frederikke
FillsArveprinsesse Caroline, Juliane Louise Oldenburg, Princess of Denmark (en) Tradueix, Prince Christian of Denmark (en) Tradueix, Frederika Maria Oldenburg, Princess of Denmark (en) Tradueix, Louise Dannemand, Countess of Dannemand (en) Tradueix, Caroline Dannemand, Countess of Dannemand (en) Tradueix, Louise Oldenburg, Princess of Denmark (en) Tradueix, Prince Christian of Denmark (en) Tradueix, Princess Marie Louise of Denmark (en) Tradueix, Guillemina de Dinamarca, Frederik Wilhelm Dannemand, Waldemar Dannemand, Count of Dannemand (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
ParesCristià VII de Dinamarca Modifica el valor a Wikidata  i Carolina Matilde del Regne Unit Modifica el valor a Wikidata
GermansLluïsa Augusta de Dinamarca Modifica el valor a Wikidata
Premis
Signatura
Modifica el valor a Wikidata

Modifica el valor a Wikidata

Find a Grave: 9447671 Modifica el valor a Wikidata

Frederic VI de Dinamarca (Palau de Christiansborg 1768 - Amalienborg 1839). Rei de Dinamarca des de 1808 i fins a 1839 i de Noruega des de 1808 i fins a 1813.

Nascut al Palau de Christiansborg el dia 28 de gener de 1768, era fill del rei Cristià VII de Dinamarca i de la princesa Carolina Matilde del Regne Unit. Frederic era net del rei Frederic V de Dinamarca i de la princesa Lluïsa del Regne Unit; mentre que per via materna ho era del príncep Frederic del Regne Unit i de la princesa Augusta de Saxònia-Gotha.

El dia 31 de juliol de 1790 contragué matrimoni a Gottorp amb la landgravina Maria de Hessen-Kassel, filla de Carles de Hessen-Kassel. La parella tingué vuit fills dels quals únicament dues filles arribaren a edat adulta:

  • SAR el príncep Cristià de Dinamarca, nat a Copenhaguen el 1791 i mort un dia després.
  • SAR la princesa Lluïsa de Dinamarca, nada a Copenhaguen el 1795 i morta cinc mesos després.
  • SAR el príncep Cristià de Dinamarca, nat a Copenhaguen el 1797 i mort cinc dies després.
  • SAR la princesa Juliana Maria de Dinamarca, nada a Copenhaguen el 1802 i morta deu dies després.
  • SAR la princesa Frederica de Dinamarca, nada a Copenhaguen el 1805 i morta dos mesos després.

L'any 1794, el príncep Frederic fou nomenat regent de Dinamarca arran dels trastorns mentals que patia el seu pare, el rei Cristià VII de Dinamarca. Des de 1794 i fins a 1808 actuà com a príncep regent en un moment en què el seu cosí, el príncep Jordi del Regne Unit, també actuava de regent a les Illes Britàniques.

Durant la regència, Frederic inicià tímides reformes de caràcter liberal amb el suport del cap del Gabinet de Ministres, Andreas Peter Bernstorff. Entre altres mesures s'aprovà l'abolició de la servitud l'any 1788.

Al llarg de les guerres continentals europees contra la França revolucionària i després contra Napoleó Bonaparte, Dinamarca rebé dos atacs navals britànics els anys 1801 i 1807, en aquesta darrera ocasió, s'anomenà la Batalla de Copenhaguen. Els atacs, eren justificats en la neutralitat que el país ostentava i en la col·laboració que mantenia amb París.

Quan l'any 1809 el tron de Suècia quedà vacant, el rei Frederic s'interessà per ocupar-lo. Frederic esgrimia el fet d'ésser descedent del rei Gustau I de Suècia, monarca que havia garantit la independència de Suècia. Malgrat aquest argument, primer fou elegit el duc August de Schleswig-Hosltein-Sondenburg-Augustenburg i posteriorment el mariscal francès Bernadotte

Després de la desfeta de Napoleó Bonaparte, el gener de 1814 es va haver de signar el Tractat de Kiel de 1814,[1] pel que Frederic perdé Noruega en mans de Suècia.[2] Aplicà una política reaccionària i contrària als ideals liberals que havia practicat durant la Regència. Una política de censura i d'aniquilació de l'oposició acompanyada de mals resultats econòmics feren que el regnat de Frederic VI de Dinamarca sigui considerat nefast.

A la dècada de 1830, el govern de Frederic VI es veié obligat a l'acceptació de diverses mesures d'obertura política. Malgrat l'aprovació de legislació de caràcter liberal, el seu govern només permeté mesures de poca profunditat polític garantint una obertura molt limitada.

De la mateixa manera que molts dels seus avantpassats i successors recolzaren l'astronomia, Frederic VI esdevingué un gran mecenes de l'astronomia instaurant una medalla d'or als descobriments astronòmics.

Frederic VI morí al Palau d'Amalienborg el dia 3 de desembre de 1839 a l'edat de 71 anys. És enterrat a la Catedral de Roskilde al costat de la seva esposa i de la majoria dels monarques danesos.



Precedit per:
Cristià VII
Rei de Dinamarca
Escut de Dinamarca

1808-1839
Succeït per:
Cristià VIII
Precedit per:
Cristià VII
Rei de Noruega
Escut de Noruega

1808-1813
Succeït per:
Cristià VIII


Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Frederic VI de Dinamarca
  1. Iverslee, P. P.. Events leading to the separation of Norway and Denmark (from 1801-1814) (en anglès). Augsburg Pub. House, 1899, p.122. 
  2. Helgadóttir, Ragnhildur. The influence of American theories of judicial review on Nordic constitutional law (en anglès). Martinus Nijhoff Publishers, 2006, p.5. ISBN 9004150021.