La mala educación

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de pel·lículaLa mala educación
Fitxa
DireccióPedro Almodóvar Modifica el valor a Wikidata
Protagonistes
ProduccióPedro Almodóvar, Agustín Almodóvar i Esther García Rodríguez Modifica el valor a Wikidata
GuióPedro Almodóvar Modifica el valor a Wikidata
MúsicaAlberto Iglesias Fernández-Berridi i John Debney Modifica el valor a Wikidata
FotografiaJosé Luis Alcaine Escaño Modifica el valor a Wikidata
MuntatgeJosé Salcedo i Michael Tronick Modifica el valor a Wikidata
VestuariFrancisco Delgado López Modifica el valor a Wikidata
MaquillatgeAna Lozano (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
ProductoraEl Deseo Modifica el valor a Wikidata
DistribuïdorWarner Bros., Vudu i Sony Pictures Classics Modifica el valor a Wikidata
Dades i xifres
País d'origenEspanya Modifica el valor a Wikidata
Estrena2004 Modifica el valor a Wikidata
Durada105 min Modifica el valor a Wikidata
Idioma originalcastellà
llatí Modifica el valor a Wikidata
RodatgeMadrid Modifica el valor a Wikidata
Coloren color Modifica el valor a Wikidata
Pressupost5.000.000 $ Modifica el valor a Wikidata
Descripció
Gènereneo-noir, coming-of-age, drama, cinema LGBT, cinema de misteri, cinema de ficció criminal i thriller Modifica el valor a Wikidata
Qualificació MPAANC-17 Modifica el valor a Wikidata
Temaeducació cristiana Modifica el valor a Wikidata
Lloc de la narracióCatalunya Modifica el valor a Wikidata
Època d'ambientaciódècada del 1960, dècada del 1970 i dècada del 1980 Modifica el valor a Wikidata
Premis i nominacions
Nominacions

Lloc websonyclassics.com… Modifica el valor a Wikidata
IMDB: tt0275491 Filmaffinity: 855531 Allocine: 52306 Rottentomatoes: m/bad_education Letterboxd: bad-education Mojo: badeducation Allmovie: v289497 TCM: 532994 Metacritic: movie/bad-education TMDB.org: 140 Modifica el valor a Wikidata

La mala educación és el títol d'una pel·lícula espanyola escrita i dirigida per Pedro Almodóvar i estrenada a Espanya el 18 de març de 2004. És protagonitzada per Gael García Bernal, Fele Martínez i Daniel Giménez Cacho. Està ambientada en Madrid en 1980 i conta la trobada d'un director de cine d'èxit, Enrique Goded, amb el seu antic company d'escola, Ignacio Rodríguez. La pel·lícula va ser projectada a molts festivals internacionals de cinema com el de Cannes, Nova York, Moscou o Toronto abans d'estrenar-se el 19 de novembre de 2004 en Estats Units d'Amèrica.

Argument[modifica]

Dos xiquets, Ignacio (Gael García Bernal) i Enrique (Fele Martínez), coneixen l'amor, el cinema i la por a una escola religiosa a principi dels anys 60 a Madrid. El Pare Manolo (Lluís Homar), director de l'escola i el seu professor de literatura és testimoni i part d'aquestos descobriments. Els tres personatges tornen a trobar-se dues vegades més, a final dels anys 70 i en el 80. El retrobament marcarà la vida i la mort d'algun d'ells.[1]

Repartiment[modifica]

  • Gael García Bernal (1978) dona vida a Juan (ara anomenat Ángel), que es fa passar pel seu germà Ignacio, aquest últim va ser company de la infància de Enrique i el seu primer amor homosexual. Juan es presenta a sa casa com un actor amb un guió, amb un començament de la infància dels dos amics, i una continuació fictícia, on l'actor dona vida a la travesti Zahara. Continua donant vida en la pel·lícula a Juan, germà del vertader Ignacio, capaç de tot per aconseguir l'èxit com a actor.
Gael García Bernal.
  • Fele Martínez (1975) és Enrique Goded, un cineasta d'èxit obertament homosexual, que rep la visita d'una de les seues obsessions, el seu primer amor d'un internat catòlic. Enrique no tardarà a adonar-se que el seu amic Ignacio no és el que pareixia, però la seua fascinació per Ángel farà continuar amb el joc.
  • Daniel Giménez Cacho (1961) és el pare Manolo, personatge del guió fictici escrit per Ángel i que Enrique es imagina com una pel·lícula al llegir. Va ser el professor de literatura de Ignacio en la seua infància. Zahara tornarà ja adulta a l'internat a amenaçar-lo pels abusos sexuals comesos en la seua infància.
  • Lluís Homar (1957) és el Sr. Manuel Berenguer, personatge real del pare Manolo, que va abandonar els hàbits i va anar en busca de Ignacio després que l'amenaçara, amb el relat La visita, enamorant-se del seu germà Juan fins on ni ell podia sospitar.
  • Francisco Boira és el vertader Ignacio, un heroïnòman transsexual, que viu amb el seu germà Juan, i que amenaça al seu antic professor Manuel Berenguer, per aconseguir un milió de pessetes per operar-se i convertir-se totalment en una dona.
  • Javier Cámara (1967) és Paca o Paquito, un dels personatges de ficció del guió de Ángel, és un travesti que acompanya a Zahara de nou a l'internat per aconseguir diners del pare Manolo, és el personatge amb més càrrega còmica de la cinta.
  • Alberto Ferreiro (1982) és Enrique Serrano, el personatge de ficció del guió corresponent a Enrique Goded, amb el que Zahara es retrobarà abans de morir. Després dels anys, està casat amb família i viu en el poble més proper a l'internat.
  • Juan Fernández és Martín, ajudant de producció i anterior parella de Enrique Goded.
  • Nacho Pérez és Ignacio de xiquet, un xiquet amb veu angelical que enamora al pare Manolo, i apassionat de les pel·lícules de Sara Montiel que veu al cinema Olympo amb el seu primer amor, Enrique.
  • Raúl García Forneiro és Enrique de xiquet, un xic independent, amb sentiments cap al seu amic Ignacio, pel que està disposat a tot perquè no pateixi.
  • Francisco Maestre (1957) és el pare José, subordinat del pare Manolo i autor de la mort de Zahara.
  • Petra Martínez és mare de Ignacio i Juan, una dona atormentada pels seus fills, que segueix vivint en el seu xicotet poble de Galicia.
  • Roberto Hoyas (1979) és el cambrer de La Perla, que indica a Enrique Goded com arribar a la casa natal de Ignacio.
  • Leonor Watling (1975) és Mónica, ajudant de vestuari de La visita, no apareix als crèdits.

Premis Goya 2004[modifica]

Categoria Persona Resultat
Millor pel·lícula Candidata
Millor director Pedro Almodóvar Candidat
Millor direcció de producció Esther García Candidata
Millor direcció artística Antxón Gómez Candidat

Emissió a televisió[modifica]

  • TVE la va estrenar el dilluns 15 de gener de 2007, al programa "Versión Española".

Referències[modifica]

  1. Error en el títol o la url.«» (en anglès). The New York Times.

Enllaços externs[modifica]