Odo (Star Trek)

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula personatgeOdo
Tipushumanoide extraterrestre en una obra de ficció
Fundador
personatge literari
personatge de sèrie de televisió
humà Modifica el valor a Wikidata
Interpretat perRené Auberjonois Modifica el valor a Wikidata
Context
Present a l'obraVectors, Antimatter (en) Tradueix, Sacrifice of Angels, Emissary, Cardassia: The Lotus Flower, Warped (en) Tradueix, The Dominion: Olympus Descending, The Laertian Gamble (en) Tradueix, The Big Game (en) Tradueix, Time's Enemy (en) Tradueix, Enemy of My Enemy, Armageddon Sky (en) Tradueix, Proud Helios (en) Tradueix, Objective: Bajor (en) Tradueix, The Soul Key, Devil in the Sky (en) Tradueix, The Root of All Rage, The Way of the Warrior (en) Tradueix, The Badlands, Book Two, The Siege (en) Tradueix, Station Rage (en) Tradueix, Probe, The Search, The Long Night (en) Tradueix, This Gray Spirit, A Stitch in Time, Unity, Fearful Symmetry, Ferenginar: Satisfaction is Not Guaranteed, Fallen Heroes (en) Tradueix, Cathedral, Warchild (en) Tradueix, Warpath, Trials and Tribble-Ations (en) Tradueix, Saratoga (en) Tradueix, Rising Son, The 34ᵗʰ Rule (en) Tradueix, Call to Arms (en) Tradueix, Betrayal, Valhalla (en) Tradueix, The Good That Men Do, Twilight, Star Trek: Deep Space Nine, Past Tense, Part I (en) Tradueix, Progress (en) Tradueix, The Search: Part 2 (en) Tradueix, In the Hands of the Prophets (en) Tradueix, Captive Pursuit, Past Tense, Part II (en) Tradueix, Fascination (en) Tradueix, Covenant (en) Tradueix, The Forsaken (en) Tradueix, For the Cause (en) Tradueix, Our Man Bashir (en) Tradueix, Inquisition (en) Tradueix, The Sword of Kahless (en) Tradueix, The Die Is Cast (en) Tradueix, Melora (en) Tradueix, Image in the Sand, …Nor the Battle to the Strong (en) Tradueix, Nobody Knows the Tribbles I've Seen (en) Tradueix, The Homecoming (en) Tradueix, Star Trek: Starship Creator, Star Trek: Deep Space Nine Technical Manual i The Star Trek Book Modifica el valor a Wikidata
Universunivers d'Star Trek Modifica el valor a Wikidata
Dades
SobrenomConstable Modifica el valor a Wikidata
Gèneremasculí Modifica el valor a Wikidata
Ocupaciódetectiu, agent de l'ordre públic i oficial de seguretat Modifica el valor a Wikidata
Goodreads character: 26485

Odo és un personatge fictici de Star Trek: Deep Space Nine en l'univers de Star Trek interpretat per l'actor Rene Auberjonois, És el cap de seguretat de l'estació espacial Espai Profund 9.

Pren el càrrec treballant per al govern provisional dels bajorans i la Federació Unida de Planetes el 2369.

Odo és un canviant, membre dels Fundadors que habiten en el Quadrant Gamma i aquests són membres del Domini.

Va ser descobert quan era un infant en el Cinturó de Denoris, prop del planeta Bajor, però quan va ser rescatat no tenia ni idea d'on vènia ni del que era. Quan va ser descobert en 2358, era una massa uniforme. Després de romandre per molt temps en el laboratori de l'Institut Bajorà de Ciències, pren l'aparença del científic Mora Pel, a qui pren com una figura paternal.

Pren el seu nom de la paraula bajorana "odo'ital" que significa "mostra desconeguda".

Odo va ser interpretat a Star Trek: Deep Space Nine per l'actor René Auberjonois

Arriba a Espai Profund 9 el 2365 i és nomenat agent àrbitre amb els bajorans. Després d'un any, Gul Dukat li encomana la solució d'un assassinat, en l'estació. Kira Nerys va ser sospitosa en aquest cas. Gul Dukat queda impressionat per la labor d'Odo i el nomena Cap de Seguretat. Manté la seva forma humana quan treballa en l'estació, però torna a la seva natural forma viscosa, cada 18 hores.

Té gran respecte per totes les formes de vida i no vol portar armes. No necessita menjar, encara que una vegada va provar de fer-ho però va desistir de la idea, ja que no podia sentir els gustos. Però simula gairebé a la perfecció l'acte de prendre begudes, reabsorbint l'aparent líquid. De vegades, va amb Miles O'Brien a practicar Kayak en una simulació hologràfica.

Confessa per primera vegada els seus temors i drames a la mare de la consellera Deanna Troi (Lwaxana) el 2369, quan aquests queden tancats en l'ascensor, i Lwaxana també li confessa que utilitzava perruca.[1]

Comença per aquests temps els seus primers acostaments romàntics amb Kira Nerys, però no els concreta fins a més endavant. Però malgrat això rebutja els seus sentiments i es casa amb Lwaxana en 2372, aquest casament va ser per conveniència, ja que Odo l'ajuda a escapar del seu anterior espòs Jeyal.

Té un romanç fugaç amb una dona amonenada Arissa que visita l'estació.

Cerca desesperadament de conèixer els seus orígens i durant anys suposa que és únic en la seva espècie. En 2371 Odo troba als seus parents en un planeta del Quadrant Gamma dintre de la Nebulosa d'Omarion, allí s'assabenta que és membre dels Fundadors del Domini. Aquests per a conèixer més de la galàxia manen a 100 infants a recórrer-la i posen en el seu codi genètic el desig de tornar a la seva llar. Odo era un d'aquests nens. Torna però rebutja quedar-se al Gran Vincle, i el fan humà. Més tard, torna a ser canviant fusionant-se amb un canviant bebè.

Odo és cap de seguretat per molt temps, però no ha tingut la necessitat de disparar una arma o de matar a un ser viu, ja que avorreix les pràctiques humanes violentes. Però malgrat les seves idees, mata accidentalment a un membre fundador que es fa passar per l'ambaixador Krajensky, a bord de l'USS Defiant. Un any després Odo és jutjat per aquest crim al Gran Vincle (el planeta natal dels canviants).

Té una relació inesperada amb Kira Nerys. Ajuda a la federació en la seva lluita amb el Domini, convencent a una fundadora que rendeixi els seus exèrcits Jem'hadar i Breen. Assoleix adaptar-se a les relacions humanoides, i participa del programa hologràfic de Vic Fontaine.

Abandona l'estació per a anar-se finalment amb els seus germans canviants, ja que és l'únic que pot guarir-los d'un virus, deixant endarrere al seu amor i a l'estació que tantes satisfaccions li ha donat.

Referències[modifica]

  1. Setzè capítol de la primera temporada de Star Trek: Deep Space Nine The Forsaken Arxivat 2009-10-29 a Wayback Machine.

Enllaços externs[modifica]