Pascual Fresquet Llopis

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaPascual Fresquet Llopis
Biografia
Naixement6 gener 1907 Modifica el valor a Wikidata
Alcalà de Xivert (Baix Maestrat) Modifica el valor a Wikidata
Mort14 agost 1957 Modifica el valor a Wikidata (50 anys)
Aubanha (França) Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
Ideologia políticaAnarcocomunisme Modifica el valor a Wikidata
Es coneix percap de la Brigada de la Mort
Activitat
Ocupaciópaleta, assassí Modifica el valor a Wikidata
Membre de

Pascual Fresquet Llopis (Alcalà de Xivert, 6 de gener de 1907Aubanha, França, 14 d'agost de 1957), de professió paleta, fou un defensor del comunisme llibertari i cap de la Brigada de la Mort.

Fresquet va nàixer el 1907 a Alcalà de Xivert però de petit la família emigrà a la Torrassa. La Torrassa, barri de l'Hospitalet del Llobregat, era configurada bàsicament per una població treballadora que majoritàriament estava afiliada a la CNT. Els seus pares varen treballar a les obres del metro de Barcelona i la seva mare, Purificació Llopis, va regentar una fonda al carrer Sugranyes.

Se sap que Fresquet estava afiliat a la CNT-FAI el 1937, però hi estava vinculat des d'abans de d'esclat de la Guerra quan sovint fou detingut i torturat per la policia imputat per pistolerisme i atracaments.

Fresquet era amant de la beguda i la boxa, essent una persona agressiva. Sobre el seu comportament sexual, promiscu i vexatori amb les dones, alguns estudis grafològics indiquen que podria haver estat homosexual. Fou temut fins i tot per anarquistes i sindicalistes.

L'episodi pel qual és més recordat és el de la pertinença a la Brigada de la Mort, una unitat vinculada a la FAI responsable de més de 200 assassinats entre juliol i setembre de 1936. N'era el cap i acostumava a justificar les execucions de feixistes, catòlics i persones que s'apartessin dels ideals del comunisme llibertari al balcó del municipi on aquelles execucions es portaven a terme. Acabada la Guerra Civil, Fresquet s'exilià a Marsella (França) on amb algun company de la Brigada de la Mort va atracar bancs. Morí el 1957 en una residència anomenada Castel Roseraie assistit per un capellà.

Enllaços externs[modifica]

Bibliografia[modifica]