Portal:Sabadell/article del mes

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Gener - Febrer - Març - Abril - Maig - Juny - Juliol - Agost - Setembre - Octubre - Novembre - Desembre

Guia d'estil dels articles seleccionats

Articles per temàtica: Alacant · Anarquisme · Andorra · Arts Visuals · Astronomia · Azerbaidjan · Bàsquet · Biografies · Biologia · Biotecnologia · Catalunya · Ciència · Ciències de la salut · Economia · Entreteniment · Espai · Filosofia · Filosofia oriental · Física · Fórmula 1 · Futbol · Geografia · Història · Lingüística · Llengua catalana · Lleida · Llengües · Manga · Matemàtiques · Mèxic · Mitologia · Occitània · País Valencià · Química · Sabadell · Societat · Terra Mitjana · Tecnologia · Unió Soviètica · València · Videojocs


Articles seleccionats del portal de Sabadell[modifica]

Vapor Buxeda.JPG

El Vapor Buxeda Vell, conegut popularment com a Vapor Buxeda o Can Buxeda Vell, fou un vapor tèxtil de Sabadell construït entre el 1852 i 1854 i fundat pels germans Buxeda. Era fruit de la industrialització creixent a Catalunya al llarg del segle XIX, dedicada al procés de producció, manufacturació i fabricació de teixits de llana i de cotó i de filats d'estam i de llana.

El vapor tenia una gran nau on hi havia totes les màquines de vapor, que feia servir el ferro fos com a material pels elements sustentadors, parets altes de maó fetes d'obra vista i una xemeneia de secció circular.

L'actual propietari n'és l'Ajuntament de Sabadell, que l'ha rehabilitat com a Museu de la Indústria Tèxtil Llanera.

Més...   Arxiu


{{maig article de Sabadell}} - discussió - modifica - historialPlantilla:Juny article de Sabadell
{{Juny article de Sabadell}} - discussió - modifica - historialPlantilla:Juliol article de Sabadell
{{Juliol article de Sabadell}} - discussió - modifica - historialXemeneia del vapor de Ca l'Estruch, situada a l'actual plaça d'Enric Casassas

La intensa activitat de la indústria tèxtil des de la Revolució Industrial, als inicis del segle XIX, ha deixat la seva empremta en el paisatge urbà de Sabadell. Les xemeneies són part d'aquest patrimoni històric que resta a la ciutat, després que s'enderroquessin bona part de les fàbriques i vapors als quals pertanyien. A Sabadell s’han conservat un total de 45 xemeneies industrials, i pràcticament totes estan protegides com a patrimoni de la ciutat.

Actualment 7 d’aquestes xemeneies compten amb una placa d'identificació amb una breu explicació de la història del vapor o de la fàbrica de la qual en formaven part. Aquestes xemeneies que es troben en espais urbanitzats són les dels vapors de Ca l'Escapçat, d'en Palà o de Bonaventura Brutau, de Cal Molins i de Ca l’Estruch, i de les fàbriques de Francesc Sampere i germans, Fytisa i Garriga Germans. La de l'Estruch és la més alta de les de senyalitzades amb 43,5 metres d’alçada.

Aquesta és una llista de les xemeneies conservades a Sabadell:

Més...   Arxiu


{{Agost article de Sabadell}} - discussió - modifica - historialAntic Passeig de la Plaça Major

La història de Sabadell descriu l'esdeveniment històric de la ciutat de Sabadell. Sabadell, segons excavacions arqueològiques realitzades a la zona, existeix com a nucli de població des de fa diversos mil·lenis, tot i que les primeres cases a l'actual centre de la ciutat no es construiren aproximadament fins el segle X o XI a la part baixa de l'actual Passeig de la Plaça Major. A l'edat mitjana es convertí en una població de mercat i va anar guanyant importància. La història més recent de la ciutat vé definida sobretot per la proliferació de la indústria, que va convertir Sabadell en un dels motors econòmics de Catalunya.

Més...   Arxiu


{{Setembre article de Sabadell}} - discussió - modifica - historialPlantilla:Octubre article de Sabadell
{{Octubre article de Sabadell}} - discussió - modifica - historialPlantilla:Novembre article de Sabadell
{{Novembre article de Sabadell}} - discussió - modifica - historialPlantilla:Desembre article de Sabadell
{{Desembre article de Sabadell}} - discussió - modifica - historialPlantilla:Gener article de Sabadell
{{Gener article de Sabadell}} - discussió - modifica - historialPlantilla:Febrer article de Sabadell
{{Febrer article de Sabadell}} - discussió - modifica - historialPlantilla:Març article de Sabadell
{{març article de Sabadell}} - discussió - modifica - historialPlantilla:Abril article de Sabadell
{{abril article de Sabadell}} - discussió - modifica - historial