Portal:Andorra/Articles seleccionats

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure


Articles per temàtica: Alacant · Anarquisme · Andorra · Arts Visuals · Astronomia · Azerbaidjan · Bàsquet · Biografies · Biologia · Biotecnologia · Catalunya · Ciència · Ciències de la salut · Ecologia · Economia · Entreteniment · Espai · Filosofia · Filosofia oriental · Física · Fórmula 1 · Futbol · Geografia · Història · Lingüística · Llengua catalana · Lleida · Llengües · Manga · Matemàtiques · Mèxic · Mitologia · Occitània · País Valencià · Química · Sabadell · Societat · Terra Mitjana · Tecnologia · Unió Soviètica · València · Videojocs


Articles seleccionats per al Portal:Andorra[modifica]

La solana d'Andorra

La solana d'Andorra és un territori andorrà que es troba al vessant nord dels Pirineus, a l'alta vall del riu Arièja. La solana queda separada de la parròquia de Canillo per la serra de Guardiola (2.682 m d'altitud al Port Dret) i de la parròquia d'Encamp pel port d'Envalira (2.409 m d'altitud).

Encara que majoritàriament pertany a la parròquia de Canillo, el nucli urbà del Pas de la Casa, de la parròquia d'Encamp, es troba a l'extrem de la solana prop del port d'Envalira. Les dues parròquies comparteixen els beneficis de l'explotació del territori, utilitzat per pasturatges i per l'estació d'esquí del Pas de la Casa.


{{Gener_article_d'Andorra}} - discussió - modifica - historial


Vista hivernal de l'alta vall de la Valira a Grau Roig mirant cap a Soldeu

La Valira és un riu pirinenc, afluent del Segre per la dreta que vertebra la hidrologia d'Andorra. La gran part del país hi drena, a excepció de la solana d'Andorra que es troba al vessant de l'Arieja. La Valira neix al circ dels Pessons, a la parròquia d'Encamp (Andorra), i desemboca al Segre més avall de la Seu d'Urgell.


{{Febrer_article_d'Andorra}} - discussió - modifica - historial


Andorra la Vella és la capital del Principat d'Andorra i forma una de les set parròquies o comuns en què es divideix el país (12 km2 i 20.724 habitants el 2002), essent-ne la més petita i la més poblada alhora. Està situada a la confluència dels rius Valira d'Ordino i Valira d'Encamp, on formen la Valira, i es troba a 1.013 m d'altitud. Forma una aglomeració urbana d'uns 40.000 habitants amb les poblacions d'Escaldes-Engordany a l'est i Sant Julià de Lòria al sud, i s'estén en sentit longitudinal seguint el traçat de la carretera.


{{Març_article_d'Andorra}} - discussió - modifica - historial


Localització de Canillo respecte Andorra

Canillo és la primera de les parròquies d'Andorra, segons l'ordre tradicional, i la més extensa de les set amb 110 km².

La parròquia s'estén al nord-est del Principat sobre l'eix de la vall de la Valira d'Encamp, i limita amb les parròquies d'Encamp al sud, d'Ordino a l'oest, i el Sabartès del departament francès de l'Arieja al nord i a l'est. Amb la parròquia d'Encamp comparteix, des del 1672, el dit Terreny de Concòrdia, un sector d'explotació comuna de 15,6 km². Amb el Sabartès es va disputar la solana d'Andorra, un terreny tradicional de pasturatge reclamat pels pobles occitans de l'Hospitalet i de Merenç. Una sentència del Consell Superior de Perpinyà del 1776, ratificada pel Consell Reial de Tolosa de Llenguadoc el 1835, va reconèixer el dret a favor de Canillo.


{{Abril_article_d'Andorra}} - discussió - modifica - historial


Escut d'armes d'Encamp

Encamp és una parròquia amb 8.200 habitants situada en el centre geogràfic d'Andorra, a 1.300 metres d'altitud, en la zona alta del país. Dels cinc pobles que anteriorment formaven la parròquia (Encamp, el Tremat, la Mosquera, les Bons i Vila) només aquest últim ha quedat actualment diferenciat del nucli principal.


{{Maig_article_d'Andorra}} - discussió - modifica - historial


Escut d'armes de la Massana

La Massana és una parròquia del Principat d'Andorra, situada al nord-oest del país. Compta amb una superfície de 65 km² i a l'any 2005 comptava amb uns 3.000 habitants. Està conformada per set quarts: Pal, Arinsal, Erts, Sispony, Anyós, l'Aldosa, i la Massana, capital de la parròquia. També inclou cinc nuclis urbans més; el Puiol del Pui, Escàs, els Plans , el Mas de Ribafeta i el Pui.


{{Juny_article_d'Andorra}} - discussió - modifica - historial


Sant Martí de la Cortinada

Ordino és la tercera, segons l'ordre tradicional, de les set parròquies d'Andorra. Amb 90 km² és la més extensa després de Canillo. La parròquia comprèn la conca de la Valira d'Ordino o la Valira del Nord, al nord-oest del Principat. Limita al nord amb el País de Foix (Auzat i Vic de Sòs), a l'est amb Canillo i al sud i l'oest amb la Massana.

La població, de gentilici ordinesos, era de 2.366 habitants al cens del 2001. Administrativament està dividida en cinc quarts que disposen de consells propis: Ordino, Sornàs, Ansalonga, la Cortinada i Llorts.


{{Juliol_article_d'Andorra}} - discussió - modifica - historial


Mapa de les parròquies d'Andorra

Parròquia és cadascun dels set territoris en què es divideix administrativament el Principat d'Andorra. La parròquia és la primera i última instància administrativa per sota del govern central. Cadascuna d'elles està dividida en diferents quarts. La capital li dóna el nom.

El govern de la parròquia és el Comú, encapçalat pel cònsol major i el cònsol menor, escollits per sufragi universal parroquial. La resta de l'equip de govern està confomat pels consellers parroquials, a qui se'ls atribueixen carteres concretes.


{{Agost_article_d'Andorra}} - discussió - modifica - historial


Escut d'Andorra

La Constitució d'Andorra és la llei fonamental del Principat d'Andorra. Fou aprovada el 2 de febrer del 1993 i rebé la ratificació del poble andorrà mitjançant un referèndum el dia 14 de març del 1993. D'acord amb la mateixa constitució, entrà en vigor el dia de la seva publicació en el Butlletí Oficial del Principat d'Andorra, cosa que succeí el 28 d'abril del 1993.


{{Setembre_article_d'Andorra}} - discussió - modifica - historial


Mapa de la Vall de Setúria

La coma de Setúria és l'alta vall del riu de Setúria situada en la seva capçalera a la parròquia andorrana de la Massana, que continua pel riu d'Aós a la població d'Os de Civís de l'Alt Urgell, el qual segueix aigües avall, amb el nom de riu de Bixessarri, per la parròquia de Sant Julià de Lòria fins que desemboca per la dreta a la Valira, prop d'Aixovall. La part alta andorrana rep el nom de vall de Setúria i la part central de l'Alt Urgell és la vall d'Aós.

La vall de Setúria, situada a 1.800 m d'altitud, queda separada de la vall Ferrera, al Pallars Sobirà, pel port de Cabús de 2.328 m d'altitud. Era un pas utilitzat sovint pels contrabandistes. El coll de la Botella la separa de la Massana. En aquest coll es troba l'escultura de grans dimensions anomenada Tempesta en una tassa de cafè. És obra del nord-americà Dennis Oppenheim, feta de ferro i que mostra una tassa a punt de caure del plat.


{{Octubre_article_d'Andorra}} - discussió - modifica - historial


Estatua d'en Carlemany

El llibre Manual Digest, escrit el 1748 per Antoni Fiter i Rossell, és la compilació de la història, el govern i els usos i costums d'Andorra. S'anomena popularment com "la Bíblia andorrana".

En el Manual Digest hi ha transcrit els arxius històrics andorrans, començant pels documents de Carlemany i Lluís el Piadós. A més recull tot un seguit de dites i normes morals sota de denominació de màximes. És una continuació del tradicional dret consuetudinari català basat en el dret romà i canònic, iniciat en els Usatges de Barcelona.


{{Novembre_article_d'Andorra}} - discussió - modifica - historial


Emissió

Ràdio i Televisió d'Andorra (RTVA) és l'entitat pública que aglutina la ràdio i la televisió parapúbliques de l'Estat Andorrà. Té com a objectiu principal la consolidació d'un servei públic (ràdio i televisió) que contribueixi al pluralisme informatiu, a la formació d'una opinió pública lliure i a la difusió de la cultura pròpia.

Actualment compta amb un canal de televisió nascut el 1995, Andorra Televisió; i dues emissores de ràdio: Ràdio Nacional d'Andorra, de caràcter generalista i Andorra Música, un canal musical.


{{Desembre_article_d'Andorra}} - discussió - modifica - historial




Articles per temàtica: Alacant · Anarquisme · Andorra · Arts Visuals · Astronomia · Azerbaidjan · Bàsquet · Biografies · Biologia · Biotecnologia · Catalunya · Ciència · Ciències de la salut · Ecologia · Economia · Entreteniment · Espai · Filosofia · Filosofia oriental · Física · Fórmula 1 · Futbol · Geografia · Història · Lingüística · Llengua catalana · Lleida · Llengües · Manga · Matemàtiques · Mèxic · Mitologia · Occitània · País Valencià · Química · Sabadell · Societat · Terra Mitjana · Tecnologia · Unió Soviètica · València · Videojocs