Portal:Catalunya/Articles seleccionats

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure


Articles per temàtica: Alacant · Anarquisme · Andorra · Arts Visuals · Astronomia · Azerbaidjan · Bàsquet · Biografies · Biologia · Biotecnologia · Catalunya · Ciència · Ciències de la salut · Ecologia · Economia · Entreteniment · Espai · Filosofia · Filosofia oriental · Física · Fórmula 1 · Futbol · Geografia · Història · Lingüística · Llengua catalana · Lleida · Llengües · Manga · Matemàtiques · Mèxic · Mitologia · Occitània · País Valencià · Química · Sabadell · Societat · Terra Mitjana · Tecnologia · Unió Soviètica · València · Videojocs


Articles sobre Catalunya[modifica]

El Monestir de Montserrat

Montserrat és, segons la tradició, la muntanya més important i misteriosa de Catalunya. Situada a cavall de les comarques del Bages, l'Anoia i el Baix Llobregat, s'hi aixeca una abadia benedictina consagrada a la Mare de Déu de Montserrat, una marededéu trobada.

El nom prové de la paraula mont, muntanya, i serrat, cadena muntanyosa. Tant serrat com serralada provenen de serra (un seguit de muntanyes), i precisament aquesta paraula deriva del llatí serra, que és el nom de l'instrument per serrar (o xerrac), per la forma que tenen les muntanyes encadenades una al costat de l'altra, que fan pensar en dents de serra. Precisament en les representacions heràldiques, Montserrat apareix com un grapat de muntanyes d'or sobre camper de gules, amb una serra d'or tallant-les pel damunt.


{{Gener_article_de_Catalunya}} - discussió - modifica - historial


Pastures de dins del Parc d'Aigües Tortes i Sant Maurici

El Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici és un espai natural protegit de l'Alt Pirineu de Lleida. És un dels dotze parcs de l'Estat Espanyol amb la categoria de Parc Nacional i l'únic que hi ha a Catalunya. Fou declarat parc nacional el 21 d'octubre de 1955.

Està situat a la part central de la Serralada Pirinenca entre les comarques de l'Alta Ribagorça, el Pallars Sobirà, la Vall d'Aran i el Pallars Jussà. El nucli central del parc està en els termes municipals de Vall de Boí i Espot.


{{Febrer_article_de_Catalunya}} - discussió - modifica - historial


Patum d'àliga entre focs d'artifici

El Ball de Diables o Correfoc és una de les tradicions més arrelades a Catalunya, País Valencià, i Illes Balears. Actualment, els correfocs s'han convertit en una part essencial de les Festes Majors de molts pobles i ciutats.

L'origen dels balls parlats és incert i arriscat de precisar, però sembla ser que deriva del teatre medieval de carrer. Bàsicament, la via de transmissió del ball popular (balls parlats o amb parlaments, danses, etc.) ha estat la via oral. Així doncs, és lògic que en aquest traspàs hagin arribat alterats respecte a la seva versió original.


{{Març_article_de_Catalunya}} - discussió - modifica - historial


Ruc català

El ruc català és la raça de rucs autòctona de Catalunya. Tot i haver estat molt important en el camp en el passat, la devallada del seu ús ha comportat una devallada paral·lela del seu nombre fins al punt que es pot assegurar que corre risc d'extinció. En el passat n'hi havia arribat a haver uns 50.000, però avui en queden poc més d'un centenar.

Tot i haver estat molt considerat amb títols com la millor raça de rucs del món, després d'haver guanyat diferents concursos, el cert és que pel que més se'l preuava era per crear muls per tirar dels carros.


{{Abril_article_de_Catalunya}} - discussió - modifica - historial


Recorregut del circuit

El Circuit de Catalunya és una pista de curses situada a Montmeló, Barcelona, Catalunya.

La primera pedra del Circuit de Catalunya va ser col·locada el 24 de febrer de 1989, gràcies a l'impuls del Consorci format per la Generalitat de Catalunya, el Reial Automòbil Club de Catalunya i l'Ajuntament de Montmeló.


{{Maig_article_de_Catalunya}} - discussió - modifica - historial


Nens fent cagar el tió en una imatge vuit-centista

El Tió de Nadal (també anomenat simplement Tió, Soca o Tronca) és un dels elements de la Mitologia catalana i una tradició molt arrelada a Catalunya. Originàriament consistia en un tronc encès -és a dir, un tió- de la llar de foc. Avui dia, és un tronc que sovint es decora posant-li potes i altres elements que simulen una cara sonrient que sovint es corona amb una barretina roja. El tió -per un miracle del nen Jesús en la nit del seu naixement- caga regals als nens de la Terra.

Se'l fa cagar repetidament a base d'engegar-li cops de bastó alhora que se li canta una cançó tradicional, al·lusiva d'aquesta circumstància.


{{Juny_article_de_Catalunya}} - discussió - modifica - historial


La Passió és la representació teatral de la vida, mort i resurrecció de Nostre Senyor Jesucrist. La història de La Passió de Crist constitueix un dels arguments dramàtics més importants de la cultura occidental, des del naixement del teatre medieval a l'aparició del cinema. A Olesa de Montserrat fa molt de temps que any rere any tenen lloc aquestes representacions, en les quals participen un gran nombre d'olesans de forma desinteressada, només per continuar una tradició que han heretat dels seus avantpassats.


{{Juliol_article_de_Catalunya}} - discussió - modifica - historial


Ramon Berenguer IV i Peronella d'Aragó

Ramon Berenguer IV, el Sant (Barcelona 1113 - Borgo San Dalmazzo, prop de Torí, Piemont 1162), fou comte de Barcelona, Osona, Besalú i Cerdanya (1131-1154), príncep d'Aragó i comte de Ribagorça (1137-1154).

Fill de Ramon Berenguer III i de Dolça de Provença, a qui succeí en el tron comtal de Barcelona el 1131, mentre el seu germà Berenguer Ramon succeïa al seu pare el tron comtal de Provença.


{{Agost_article_de_Catalunya}} - discussió - modifica - historial


Mapa de Barcelona

Barcelona és una ciutat situada a la costa de la mar Mediterrània al nord-est de la Península Ibèrica i és la capital política de Catalunya. En la ciutat s'hi troben les seus de les institucions d'autogovern més importants de Catalunya: la Generalitat de Catalunya i el Parlament de Catalunya. També és capital de la comarca del Barcelonès i de la província de Barcelona.


{{Setembre_article_de_Catalunya}} - discussió - modifica - historial


Escut del Futbol Club Barcelona

El Futbol Club Barcelona, popularment conegut com a Barça, és l'entitat esportiva futbolística més important a Catalunya quant a projecció i massa social. És també una de les societats esportives més prestigioses del món que, a banda del futbol, competeix en molts d'altres esports d'equip entre els que destaquen el bàsquet, l'handbol i l'hoquei patins.


{{Octubre_article_de_Catalunya}} - discussió - modifica - historial


Antoni Gaudí i Cornet

Antoni Gaudí i Cornet (Reus o Riudoms, Baix Camp, 1852 - Barcelona, 1926), és un dels arquitectes més rellevants que ha donat Catalunya en la seva història.

Va néixer el 25 de juny de 1852, segons uns a Reus, on, a la seva casa natal, té una placa dedicada; i segons altres al Mas de la Calderera de Riudoms (Baix Camp), on se sap que vivia la seva família. Va morir a Barcelona el 10 de juny de 1926.


{{Novembre_article_de_Catalunya}} - discussió - modifica - historial


Un casteller és una persona que forma part d'una colla castellera. La seva vestimenta típica és: camisa de color amb escut de la colla, pantaló blanc, faixa, espardenyes (o sabates esportives) i mocador.

L'origen d'aquesta figura data de finals del segle xviii, iniciat a Valls per les colles dels Xiquets de Valls. En aquest context, un castell és una construcció humana on intervenen desenes o centenars de persones que intenten enlairar-se l'una sobre l'altra d'una manera organitzada fins arribar a l'alçada més alta possible.


{{Desembre_article_de_Catalunya}} - discussió - modifica - historial




Articles per temàtica: Alacant · Anarquisme · Andorra · Arts Visuals · Astronomia · Azerbaidjan · Bàsquet · Biografies · Biologia · Biotecnologia · Catalunya · Ciència · Ciències de la salut · Ecologia · Economia · Entreteniment · Espai · Filosofia · Filosofia oriental · Física · Fórmula 1 · Futbol · Geografia · Història · Lingüística · Llengua catalana · Lleida · Llengües · Manga · Matemàtiques · Mèxic · Mitologia · Occitània · País Valencià · Química · Sabadell · Societat · Terra Mitjana · Tecnologia · Unió Soviètica · València · Videojocs