Portal:Futbol/article del mes

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure


Articles per temàtica: Alacant · Anarquisme · Andorra · Arts Visuals · Astronomia · Azerbaidjan · Bàsquet · Biografies · Biologia · Biotecnologia · Catalunya · Ciència · Ciències de la salut · Ecologia · Economia · Entreteniment · Espai · Filosofia · Filosofia oriental · Física · Fórmula 1 · Futbol · Geografia · Història · Lingüística · Llengua catalana · Lleida · Llengües · Manga · Matemàtiques · Mèxic · Mitologia · Occitània · País Valencià · Química · Sabadell · Societat · Terra Mitjana · Tecnologia · Unió Soviètica · València · Videojocs


Articles seleccionats de Futbol[modifica]

La medalla de l'orde de la Victòria

Històricament s'ha conegut com a selecció o seleccions catalanes de futbol a les formacions que han competit sota la jurisdicció de la Federació Catalana de Futbol (FCF). La selecció catalana de futbol no està reconeguda per la FIFA, i per tant només pot jugar partits amistosos a nivell internacional. Tanmateix sí que pot competir oficialment com a selecció autonòmica en el sí de les competicions de la Federació Espanyola de Futbol.

Actualment la selecció absoluta masculina té com a seleccionador a Gerard López, havent comptat anteriorment amb l'Àngel "Pitxi" Alonso (1995-2005), Pere Gratacós (2006-2009) i Johan Cruyff (2009-2013)...


Roberto Baggio al 1987 durant un partit amb la Fiorentina

Roberto Baggio (18 de febrer de 1967 a Caldogno, Vèneto) és un ex-futbolista italià. Està considerat com un dels millors de la història, el millor jugador italià per la revista World Soccer, i segons un sondeig mundial realitzat per la FIFA és el quart millor, just darrera de Maradona, Pelé i Eusebio. Jugava de fals davanter o de mitja punta pel centre i posseïa un nivell de màgia, visió de joc i tècnica poc habitual, fet que el va fer destacar a la lliga italiana, dura, tàctica i menys tècnica. És el cinquè màxim golejador de la història de la Serie A amb 205 gols, només superat per Silvio Piola (274), Gunnar Nordhal (225), Giuseppe Meazza (216) i José Altafini (216).

Va desenvolupar tota la seva carrera professional (20 anys) en equips italians, alguns d'aquests equips històrics de prestigi mundial com ara la Fiorentina, Juventus, A.C. Milà i l'Inter de Milà. En aqusets va assolir títols destacats com la Copa de la UEFA, dues lligues italianes) i una Copa d'Itàlia. A títol individual va assolir trofeus i distincions destacades com la Pilota d'Or, el FIFA World Player o Golden Foot. A mes està inclòs a la llista FIFA 100 elaborada per Pelé i la FIFA.

La seva carrera futbolística plena de grans infortunis, el seu carisma, capitania, bon caràcter, joc net i la seva classe innata, van fer d'ell un jugador de passions i llegendari; un dels futbolistes més estimats i a la vegada incompresos d'Itàlia i tot un símbol del futbol...


El Camp Nou del Futbol Club Barcelona

El Camp Nou és el nom amb el que es coneix l'estadi del FC Barcelona. L'estadi s'ubica al barri barceloní de Les Corts. Fou inaugurat el 24 de setembre del 1957 i té una capacitat per a 98.787 espectadors. Té la màxima qualificació (5 estrelles) que la FIFA pot atorgar a un estadi per acollir partits de futbol. El Camp Nou és un dels majors temples del futbol europeu...


La Unió Europea de Futbol Associació (UEFA), en anglès Union of European Football Associations, és l'organisme encarregat de governar el futbol a Europa. Està integrat per les diverses federacions estatals del continent, organitza les diverses competicions entre estats i clubs europeus, així com els premis i drets de televisió d'aquestes competicions.

És una de les sis confederacions continentals que composen la FIFA. Va ser fundada el 15 de juny de 1954 a Basilea (Suïssa), a partir de les converses mantingudes per la federació francesa, la federació italiana i la federació belga. La seu de l'organisme va ser a París fins l'any 1959 en que es traslladà a Berna. El 1995 es traslladà a la ciutat de Nyon, també a Suïssa. Henri Delaunay va ser el primer secretari general i Ebbe Schwartz el primer president i eren membres 25 federacions estatals. Actualment en formen part 53 associacions, incloses algunes no europees com (Xipre, Turquia, Israel, Geòrgia, Armènia, Azerbaidjan i Kazakhstan)...


La Pilota d'or és el guardó que distingeix el millor jugador europeu de futbol. L'atorga la revista francesa especialitzada France Football.

El jurat el composen periodistes europeus especialitzats, cadascun representant un estat, que han de triar els seus cinc jugadors preferits d'entre el llistat de cinquanta que ha elaborat previament la redacció de la revista. El primer jugador escollit per cada periodista rep cinc punts, mentre que el segon en rep quatre i així successivament.

Aquest guardó va ser creat l'any 1956 per en Gabriel Hanot. Inicialment només hi aspiraven els jugadors europeus. Però des de 1995, qualsevol jugador que formi part d'un equip europeu pot ser escollit. Així, aquell mateix any, el liberià George Weah va ser triat com a pilota d'or...


Un porter es llança per a detindre un tir a porteria

Un porter és el jugador de futbol que defensa la porteria del seu equip i té privilegis especials dintre del joc.

En aquesta posició es requereix de bones reaccions així com ràpides decisions al moment per a detindré el baló. És necessari, per a un equip competitiu, tenir un porter efectiu i confiable, el qual els transmeti seguretat als defensors, per a que aquests puguin obrar tranquil·la i efectivament.

Els porters han de posseir un uniforme distint al dels altres jugadors de camp, el qual consta de: pantalons i samarreta, els quals posseïx un sistema de “colxó” en colzes i en altres parts del cos. A més compten amb guants especials, els quals són utilitzats com un accessori de protecció. No obstant això, aquests també tenen una capa de làtex situada en el palmell, amb la finalitat d'esmorteir i de brindar agarre per a poder assolir una millor aturada o parada.


El G-14 és un grup compost pels 18 clubs de futbol més poderosos d’Europa, tant econòmica com esportivament, encara que no està reconegut per cap de les instàncies oficials de futbol europeu o mundial, ja sigui la UEFA o la FIFA.

Creat en 2000 per a defensar els interessos d'aquests clubs, va contar originalment amb 14 clubs (d'aquí el nom) que en 2002 es va ampliar a 18 sense modificar el nom. El seu propòsit principal i raó de la seva creació va ser fer una contraofensiva als reglaments de la UEFA, que obliga als clubs a alliberar a jugadors convocats per les seves respectives seleccions, ja sigui en compromisos amistosos o oficials per a mantenir l'esperit que "tots els països, per petits que siguin, puguin competir en igualtat de condicions". Aquests clubs exigeixen una compensació per cada jugador alliberat, degut principalment a la gran quantitat de seleccionats nacionals que posseïxen.


Diego Armando Maradona (Buenos Aires, Argentina 1960) és l'ex futbolista més famós i conegut de l'Argentina. Considerat com un dels millors jugadors de la història del futbol, va ser escollit el Millor Jugador del Món amb un 53,6% de vots, segons una enquesta d'Internet feta per la FIFA el 2000 ("Fifa Internet Award").

Va debutar a Argentinos Juniors el 1976. Després de bones actuacions va ser traspassat al Boca Juniors on va guanyar un campionat l'any 1980. El 1981 va ser transferit al Futbol Club Barcelona i va guanyar la Copa del Rei. A pesar d'haver demostrat ser un brillant futbolista, una lesió en el turmell, (causada pel defensa Andoni Goikoetxea) i una hepatitis van frustrar les seves possibilitats de triomfar en el futbol espanyol.


El Reial Club Deportiu Espanyol de Barcelona és una Societat Anònima Esportiva catalana de la ciutat de Barcelona, fundada com a club esportiu el 28 d'octubre de 1900.

Actualment, l'Espanyol juga a la primera divisió de la Lliga espanyola. Els seguidors de l'Espanyol s'anomenen popularment "periquitos". El club organitza anualment des de 1974 el Torneig Ciutat de Barcelona a la pretemporada d'estiu.


Selecció anglesa amateur de 1908

La història del futbol sol considerar-se a partir del 1863, any de fundació de The Football Association, encara que els seus orígens, igual que els dels altres tipus de futbol, es poden remuntar diversos segles en el passat, particularment a les Illes Britàniques durant l'edat mitjana. Si bé existien punts en comú entre diferents jocs de pilota que es van desenvolupar des del segle iii aC i el futbol actual, l'esport tal com se'l coneix avui en dia té els seus orígens a les Illes Britàniques.

La formació definitiva del futbol va tenir el seu moment culminant durant el segle xix. En 1848 representants de diferents col·legis anglesos es van donar cita a la Universitat de Cambridge per a crear el codi Cambridge, que funcionaria com a base per a la creació del reglament del futbol modern.< Finalment el 1863 a Londres es van oficialitzar les primeres regles del futbol.

Des de llavors el futbol ha tingut un creixement constant, fins a arribar a ser l'esport més popular del món amb uns 270 milions de persones involucrades. Amb la primera reunió de la International Football Association Board el 1886 i la fundació de la FIFA en 1904, l'esport s'ha expandit fins a arribar a tots els racons del món. A partir de 1930 es començà a disputar la Copa del Món, que es convertiria en l'esdeveniment esportiu amb major audiència del planeta. Continuació... - Arxiu


El Vila-real Club de Futbol (la seua denominació oficial és Villarreal Club de Fútbol), també anomenat "el submarí groc", és un club de futbol, de la ciutat de Vila-real a la Plana Baixa (província de Castelló). Fou fundat el 10 de març de 1923 "per fomentar tots els esports i en especial el futbol", segons diu la seva carta fundacional i fundat pel farmacèutic José Calduch Almela, que fou el primer president de l'equip groguet.

L'estadi en juga els partits com a local és l'estadi del Madrigal, amb capacitat per a 25.000 espectadors i els seus seguidors i l'equip són coneguts com a 'groguets' o el 'Submarí groguet'. Actualment és el millor equip del País Valencià junt amb el València CF. Tot i no ser capital de la província l'equip li fa hombra al seu màxim rival de la província, el CD Castelló...


Escut del FC Barcelona

El Futbol Club Barcelona, popularment conegut com a Barça, és l'entitat esportiva futbolística més important de Catalunya, pel que fa a projecció, títols i massa social. És també una de les societats esportives més prestigioses del món que, a banda del futbol, competeix en molts d'altres esports d'equip entre els que destaquen el bàsquet, l'handbol i l'hoquei patins...