Portal:Economia/Articles seleccionats

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Gener - Febrer - Març - Abril - Maig - Juny - Juliol - Agost - Setembre - Octubre - Novembre - Desembre

Guia d'estil dels articles seleccionats

Articles per temàtica: Alacant · Anarquisme · Andorra · Arts Visuals · Astronomia · Azerbaidjan · Bàsquet · Biografies · Biologia · Biotecnologia · Catalunya · Ciència · Ciències de la salut · Economia · Entreteniment · Espai · Filosofia · Filosofia oriental · Física · Fórmula 1 · Futbol · Geografia · Història · Lingüística · Llengua catalana · Lleida · Llengües · Manga · Matemàtiques · Mèxic · Mitologia · Occitània · País Valencià · Química · Sabadell · Societat · Terra Mitjana · Tecnologia · Unió Soviètica · València · Videojocs


Articles seleccionats del Portal:Economia[modifica]

La integració econòmica és el terme utilitzat per a descriure la manera en la qual els diversos aspectes de les economies de diversos estats són integrats. El procés i les polítiques relacionades amb la integració econòmica també es coneixen com a políques de liberalització o neoliberalisme. Amb l'increment de la integració econòmica, les barreres al comerç entre mercats disminueixen. Avui dia, l'economia més integrada del món, entre estats independents, és l'eurozona de la Unió Europea.

Continuació...Arxiu
{{Gener_article_d'economia}} - discussió - modifica - historial


Pareto

Vilfredo Pareto (París, França 1848 - Céligny, Suïssa 1923) fou un economista i polític italià, sobretot conegut per la teoria de l'òptim de Pareto.

Fill d'un genovès i d'una francesa, després d'estudiar enginyeria a la Universitat de Torí (1870), va treballar als ferrocarrils i en la siderúrgia, es va dedicar a la política, va viatjar i assolir una àmplia cultura, fou lector d'economia a la Universitat de Florència (1886) i succeí Léon Marie Walras a la càtedra d'economia política de la Universitat de Lausana (1893).


{{Febrer_article_d'economia}} - discussió - modifica - historial

Mercosur

Mercosur o Mercosul (castellà: Mercado Común del Sur, portuguès: Mercado Comum do Sul), Mercat Comú del Sud, és una zona de lliure comerç entre Brasil, Argentina, Uruguai i Paraguai fundada el 26 de març, 1991. El seu propòsit és promoure el lliure trànsit de bens, de persones i de capital entre els països membres, i avançar d'una integració econòmica cap a una integració política i cultural.


{{Març_article_d'economia}} - discussió - modifica - historial

Contenidors

El comerç és l'activitat socioeconòmica de compra/venda de béns o serveis, ja sigui pel seu ús, venda, o transformació. El comerciant normalment compra quantitats grans d'un bé per tal de vendre'l en menors quantitats. El comerç detallista és el que compra a l'engròs a distribuïdors (o directament de productors) i els ven al consumidor final.


{{Abril_article_d'economia}} - discussió - modifica - historial

Bitllet d'una pesseta emès pel Consell Municipal de Reus durant la Guerra Civil espanyola

L'origen de la moneda catalana podria començar amb les monedes emporitanes dels segles V-IV aC. Més endavant ens trobem la moneda catalana en el període carolingi i comtal: el florí català i les monedes de Tarragona, que s'inicien amb l'afebliment del poder carolingi. Apareixen els diners dels diferents comtats, que cada vegada tenien menys valor.

El quatern era una moneda catalana de billó creada per Pere II per decisió del IX de les calendes d'abril de 1212. També se'n deia moneda de Cort. El seu valor era de quatre marcs d'argent i vuit de coure.


{{Maig_article_d'economia}} - discussió - modifica - historial

Amèrica del Nord

El Tractat de Lliure Comerç d'Amèrica del Nord, en castellà Tratado de Libre Comercio de América del Norte (TLCAN), en anglès North American Free Trade Agreement (NAFTA), en francès Accord de Libre Échange Nord-Americain (ALENA), és un tractat de lliure comerç exhaustiu i extens que uneix als Estats Units, Canadà i Mèxic, i que entrà en vigor l'1 de gener, 1994, signat pels presidents George Bush, dels Estats Units, Brian Mulroney del Canadà, i Carlos Salinas de Gortari de Mèxic. Aquesta àrea comercial, més coneguda amb les seves sigles en anglès, NAFTA és la zona comercial més gran del món d'acord a la suma del Producte Intern Brut dels països membres.


{{Juny_article_d'economia}} - discussió - modifica - historial

Adam Smith

Adam Smith (5 de juny de 1723 - 17 de juliol de 1790) fou un economista i filòsof escocès. La seva obra Investigació en la Naturalesa i Causes de la Riquesa de les Nacions fou el primer intent rigurós d'estudiar el desenvolupament històric de la indústria i el comerç a Europa, ajudà a la creació de l'economia com a disciplina acadèmica i proporcionà un marc teòric al capitalisme.

Continuació...Arxiu


{{Juliol_article_d'economia}} - discussió - modifica - historial


El Grup Banc Mundial (World Bank Group) és un grup de cinc organitzacions internacionals que són responsables de proveir finançament a estats per a projectes de desenvolupament, reducció de la pobresa i per a promoure i salvaguardar la inversió internacional. Aquest grup, amb els seus afiliats, tenen llur seu a Washington DC

Continuació...Arxiu


{{Agost_article_d'economia}} - discussió - modifica - historial


Inflació

La inflació es un fenomen econòmic que es caracteritza per una pujada generalitzada dels preus. Se sol associar a una emissió excesiva de moneda respecte a l'oferta de bens i serveis. Però aquesta interpretació només respon a una part dels processos inflacionaris, si be aquests son precissament els més extrems i persistents. Aquesta pujada relativa dels preus respecte a la moneda es sinònim d'una pèrdua del seu valor.

Continuació...Arxiu


{{Setembre_article_d'economia}} - discussió - modifica - historial


Atur al món

En l'economia una persona que pot i vol treballar al salari prevalent del mercat però que no troba feina és considerada una persona desocupada, aturada, o en atur. La taxa d'atur és el nombre de treballadors aturats dividit entre la força laboral civil total, la qual inlcou als empleats i als desocupats. En la pràctica amesurar el nombre de treballadors que busquen feina és una tasca difícil de realitzar. Dels mètodes de medició de l'atur, n'hi ha diversos, i cadascú té biaixos inherents, i els sistemes diferents fan que les comparacions d'estadístiques d'atur entre països, especialment països amb sistemes diferents, siguin difícils de fer. Continuació...Arxiu


{{Octubre_article_d'economia}} - discussió - modifica - historial


Casa Milà

"Caixa Catalunya" (anteriorment Caixa d'Estalvis de Catalunya o simplement Caixa de Catalunya) és la tercera Caixa d'estalvis de l'Estat Espanyol, la segona entitat financera més important a Catalunya, i la primera pel que fa a entitats financeres de propietat parcialment pública. Va ser fundada el 26 d'octubre de 1926 sota el nom de "Caja de Ahorros Provincial de la Diputación de Barcelona". A la Segona República i amb la reinstauració de la Generalitat, va passar a anomenar-se "Caixa d'Estalvis de la Generalitat de Catalunya" i el llavors president de la Generalitat, Francesc Macià, va passar a ser-ne el nou president. Continuació...Arxiu


{{Novembre_article_d'economia}} - discussió - modifica - historial


Eurozona (2009)

L'eurozona o zona euro és el conjunt d'estats membres de la Unió Europea (UE) que han adoptat l'euro i han creat, així, una unió monetària. L'eurozona consta de 19 membres: Alemanya, Àustria, Bèlgica, Eslovènia, Eslovàquia, Espanya, Estònia, Finlàndia, França, Grècia, Irlanda, Itàlia, Letònia, Lituània, Luxemburg, Malta, els Països Baixos, Portugal i Xipre. Es creà l'1 de gener del 1999 amb el llançament oficial de l'euro. Els estats de l'eurozona tenen una política monetària comuna, de la que el Banc Central Europeu n'és l'entitat responsable. Continuació...Arxiu


{{Desembre_article_d'economia}} - discussió - modifica - historial


Gener - Febrer - Març - Abril - Maig - Juny - Juliol - Agost - Setembre - Octubre - Novembre - Desembre

Guia d'estil dels articles seleccionats

Articles per temàtica: Alacant · Anarquisme · Andorra · Arts Visuals · Astronomia · Azerbaidjan · Bàsquet · Biografies · Biologia · Biotecnologia · Catalunya · Ciència · Ciències de la salut · Economia · Entreteniment · Espai · Filosofia · Filosofia oriental · Física · Fórmula 1 · Futbol · Geografia · Història · Lingüística · Llengua catalana · Lleida · Llengües · Manga · Matemàtiques · Mèxic · Mitologia · Occitània · País Valencià · Química · Sabadell · Societat · Terra Mitjana · Tecnologia · Unió Soviètica · València · Videojocs