Producció de cafè a l'Equador

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Planta de cafè

La producció de cafè a l'Equador és força variada i tot i que l'Equador és un país petit en superfície, té una gran capacitat productiva, convertint-se en un dels pocs en el món que exporta totes les varietats de cafè: aràbic rentat, aràbic natural i robusta. Els diferents ecosistemes, permeten que els cultius de cafè es donin al llarg i ample del país, arribant a cultivar fins i tot en les illes Galápagos. A causa de la ubicació geogràfica de l'Equador, el seu cafè és dels millors produïts a Amèrica del Sud i dels més demandats a Europa, igual que el cacau que es conrea.

Hi ha al voltant de 305.000 hectàrees de terres dedicades al cultiu i producció de cafè. Les principals províncies on es cultiva cafè, per varietat són: [cal citació]

Varietat de Café Províncies
Aràbic rentat El Oro, Manabí, Loja, Guayas i Zamora Chinchipe
Aràbic natural Loja, Manabí, El Oro, Los Ríos i Guayas
Robusta Pichincha, Província d'Orellana¡Orellana, Sucumbíos, Guayas, Los Ríos i Napo

Evolució de la producció[modifica]

Històricament, la zona de Jipijapa, a la província de Manabí, ha estat un dels llocs preponderants en els quals s'ha cultivat cafè. A partir de l'any 1860 es va començar a cultivar el gra en aquesta zona. Fins al 1876, el cultiu d'aquest producte es trobava en una etapa incipient. En obrir-se l'Equador al comerç mundial es va donar un impuls significatiu a les petites plantacions, arribant a un cert grau de desenvolupament, fins a constituir-se el cafè en un producte d'exportació important per a l'economia de la nació. Aquest fenomen es va donar gairebé a la par amb l'increment de la producció de cacau.

El 1903 el cultiu del cafè va disminuir, però dos anys després es va tornar a incrementar el seu cultiu i es començà a exportar des del port de Manta a diversos països europeus. El 1935, les exportacions ascendien a la xifra de 220.000 sacs, el 1.960 a 552.000 sacs, el 1975 a 1.018.000, el 1985 es van exportar 1.810.000 i el 1995 la mitjana exportada va descendir a 1.080.000 sacs.

L'any 2001 es van produir al voltant d'1.062.000 sacs de 60 kg, el que equival a 63.720 tones, dels quals s'exporten 311.804 sacs de cafè en gra. La superfície conreada voreja les 262.060 hectàrees.

Exportació[modifica]

El cultiu, producció, comercialització, industrialització i exportació del cafè, són sectors importants per a l'economia de l'Equador, per la qual cosa és necessari que els sectors privat i públic treballin mancomunadament, a fi d'aconseguir un desenvolupament sostingut i assolir un millorament de les condicions socioeconòmiques dels agricultors dedicats a aquesta activitat, així com l'enfortiment i ampliació de les exportacions i l'increment de l'aportació en divises per a l'economia equatoriana.

El cafè equatorià s'exporta actualment a prop de cinquanta països, entre els quals cal citar Estats Units, Colòmbia, Espanya, Xile, Alemanya, Itàlia, França, Polònia, Japó, Bèlgica, Canadà, Països Baixos, Argentina i Suïssa.

Com a gran avantatges de cara a la competitivitat cal destacar que es cultiven les tres varietats de cafè, amb diversitat de presentació: verd, torrat, torrat i molt, spray-dried, aglomerat i freeze-dried. S'han establert uns preus competitius a nivell mundial, i existeix una disponibilitat de producció durant la major part de l'any. El cafè especial i els extractes de cafè són productes amb un gran potencial de desenvolupament.

Referències[modifica]