Fika

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Per a altres significats, vegeu «Fika (Nigèria)».
Fika a l'aire lliure a l'estiu.

Fika és tant un verb com un substantiu del suec que es refereix a la pausa d'una activitat per tal de prendre cafè[1] (o altra beguda). El fika es podria comparar a l'hora del te dels anglesos tot i que el fika es pot repetir diverses vegades en un dia. Aquesta tradició està bàsicament instaurada a la cultura sueca, essent Suècia[1] un dels països amb més consum de cafè.[2]

Tradicionalment es prenia cafè a l'hora del fika, però actualment pot ser també te, i normalment, els nens prenen suc o llet. La beguda va sempre acompanyada de pastes, com ara galetes, pastissos o llesques de pa amb mantega. El fika es pren a tot arreu, donant-se lloc tant a les cases com si fos un àpat més, al camp en tant que pausa o a la feina, on sovint bastantes oficines sueques tenen marcades unes hores de cafè pel matí i per la tarda, podent interrompre així alguna reunió informal.

La paraula fika ha existit en l'idioma suec des del 1910, i prové del canvi d'ordre en les síl·labes de la paraula kaffi (deformació de la paraula kaffe). Així es canvia ka-ffi per fi-ka.[3] És una reversió de síl·labes similar al verlan francès.

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 «fika - Uppslagsverk» (en suec). ne.se. [Consulta: 25 febrer 2021].
  2. «EarthTrends -Coffee consumption per capita». Arxivat de l'original el 2012-01-12. [Consulta: 2 novembre 2008].
  3. «fika» (en suec). ne.se - Ordbok. [Consulta: 25 febrer 2021].