Proeuropeu

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca

Proeuropeu és un terme subjectiu aplicat a una persona que afavoreix la idea d'una unificació Europea (generalment per mitjà de la Unió Europea) i que dona suport a un increment de la integració europea, específicament dins el marc de la polèmica de tipus polític sobre l'estat actual i futur de la UE i de la seva política. Com que hi ha molt pocs partits polítics als estats membres de la UE que en demanin l'abolició, i com actualment no hi ha indicis que hi hagi gaire suport per a un pas tan dràstic, es pot dir en un sentit molt general que la majoria de la població de la UE és proeuropea.

A la pràctica, el terme se sol usar com a antònim d'euroescèptic. Antieuropeu i el terme pejoratiu euròfob són antònims de proeuropeu, i euròfil és un terme sovint pejoratiu per a referir-se a un proeuropeu. Hi ha sondejos que indiquen que gran part de la població de la UE també és euroescèptica en el sentit que s'oposen a una ampliació de la Unió Europea, a l'euro o a altres polítiques de la UE. Alguns euroescèptics es descriuen com a "proeuropeus" en el sentit que no estan en contra d'Europa o la UE en si, però no s'identifiquen amb el terme proeuropeu tal com serà tractat en aquest article. El significat precís d'aquests termes depèn sovint del context.

El punt de vista proeuropeu[modifica]

Molts proeuropeus opinen que el dit de "la unió fa la força" és especialment rellevant en el món multipolar actual. Argumenten que una Europa unida i independent esdevé més i més necessària, mentre que una Europa políticament dividida comportaria desavantatges en molts àmbits, com ara els àmbits econòmic, cultural, polític, social, científic, diplomàtic i militar. Un argument important és la mida i la importància relativament petites dels països europeus per separat respecte a les de les potències actuals i naixents a escala mundial. Els proeuropeus argumenten que els països, per separat, tindrien una influència geopolítica limitada i no serien capaços de representar efectivament els seus propis interessos. D'altra banda, una Europa unida, amb una població i una economia superiors a les dels Estats Units, seria un soci/competidor important del qual es tindrien en compte l'opinió i els interessos al panorama global.

Els arguments proeuropeus se solen referir al que ells veuen com a beneficis de la UE. Diuen que els ciutadans poden gaudir de beneficis com el lliure trànsit dins l'EEU o beneficis socials com drets laborals; els consumidors gaudeixen d'una major varietat en l'elecció dels productes i d'uns estàndards de qualitat garantits. Aquesta comparació de pros i contres no són els únics arguments dels proeuropeus, que també senten que pertanyen a una comunitat de gent amb lligams comuns. Una integració europea més avançada i la cooperació es perceben com a una força de pau.

Tot i que els proeuropeus poden no estar satisfets amb cada aspecte de l'organització i funcionament actuals de les institucions de la UE, solen argumentar que la solució als problemes restants no rau a destruir el que ja ha estat construït, sinó en propugnar millores quant a la unitat, la transparència i la democràcia.

Proeuropeu o Pro-Unió Europea[modifica]

Alguns argumenten que és massa simplístic mesclar els termes 'Europa' i 'UE'. Diuen que el terme 'proeuropeu' s'hauria de referir a algú que està a favor de la cooperació i l'intercanvi cultural europeu en un sentit geogràfic més ample (que és el que propugnen molts euroescèptics), mentre que s'hauria de reservar 'pro-UE' per als que donen suport específicament a l'ampli programa polític que tracta d'un "aprofundiment" de la UE. Malgrat aquesta distinció, ambdós termes s'usen de manera intercanviable en la parla informal per a referir-se a algú que està a favor de la Unió Europea.

Partits polítics proeuropeus[modifica]

Tot i que la situació és diferent a cada país membre, en general, la majoria de partits polítics pot ser vista com a proeuropea en diferent mesura. Les excepcions principals són les formacions nacionalistes, d'extrema esquerra o d'extrema dreta.

Al Parlament Europeu[modifica]

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Proeuropeu