Rienzi

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Rienzi
Estàtua de Cola di Rienzi, de Girolamo Masini, situada prop del Campidoglio, a Roma, on va ser assassinat
Estàtua de Cola di Rienzi, de Girolamo Masini, situada prop del Campidoglio, a Roma, on va ser assassinat
Títol original Rienzi, der Letzte der Tribunen
Compositor Richard Wagner
Llibretista Richard Wagner
Llengua original alemany
Època composició juliol de 1838 - novembre de 1840
Gènere Grand Opéra
Actes cinc
Estrena absoluta
Data estrena 20 d'octubre de 1842
Escenari Hofoper de Dresden
Estrena als Països Catalans
Estrena al Liceu 20 de gener de 1951
Personatges i creadors

S'indica en cursiva el repartiment de l'estrena

Rienzi, der Letzte der Tribunen[1] (WWV 49) (Rienzi, el darrer dels tribuns) és una de les primeres òperes de Richard Wagner en cinc actes, amb llibret escrit pel mateix compositor basat en la novel·la homònima d'Edward Bulwer-Lytton. Composta entre juliol de 1838 i novembre de 1840, fou estrenada al Königlich Sächsisches Hoftheater de Dresden el 20 d'octubre de 1842 — i al Gran Teatre del Liceu el 20 de gener de 1951. Obra de joventut, molt influïda per la grand opéra francesa, lluny encara del que serà el model del drama wagnerià, ha estat rebutjada pels wagnerians d'estricta observança.

Origen i context[modifica | modifica el codi]

Rienzi, la tercera òpera de Wagner, respon al model de la Grand Opéra. En la seua estrena a Dresden va rebre una bona acollida, malgrat la seua durada: més de sis hores tot (comptant, però, els quatre intermedis). Posteriorment, Wagner va arranjar-la per a ser executada en dues sessions i també va fer-ne una versió reduïda per a ser interpretada en sessió única. La desaparició del manuscrit original (Winifred Wagner l'havia regalat a Adolf Hitler, ja que n'era l'òpera favorita, i es perdé en acabar la Segona Guerra Mundial) i de les parts de l'estrena (conservades a l'Òpera de Dresden, van perdre's en l'incendi provocat pels bombardejos de 1945), i l'absència d'una edició antiga de l'obra completa fa que sigui impossible reconstruir l'obra wagneriana tal com es va concebre i presentar: els materials per a l'edició definitiva es basen en les versions ja retallades en representacions posteriors i arriben a les quatre hores de música.

El personatge històric, Cola di Rienzi (1313–1354), aspirà a reconstruir l'imperi romà i s'erigí en tribú del poble amb l'oposició de la noblesa i el suport intermitent dels papes. Un líder popular italià, Rienzi va reeixir en el seu enfrontament amb la noblesa, substituint el poder nobiliari per un govern popular. Inicialment magnànim, es va veure forçat pels esdeveniments a massacrar els nobles, que havien organitzat una revolta per a enderrocar-lo. El poble i l'Església, que en un principi li havien donat suport, després el van abandonar. Al final, el poble va calar foc al Capitoli, on Rienzi i els seus fidels s'havien atrinxerat.

Wagner convertí Rienzi en un heroi romàntic, generós i magnànim, que vol retornar el poder al poble i la grandesa a la pàtria, finalment destruït per la intriga dels poderosos i la ignorància d’una multitud voluble i mesquina.

A causa del seu estil atípic i la seua durada, avui dia s'interpreta rarament. Malgrat l'èxit inicial i que va ser una de les seues òperes més populars, el mateix Wagner va considerar Rienzi com un fracàs i la va rebutjar. Això ha fet que no formi part del "cànon" del Festival de Bayreuth i mai no s'hi hagi representat.

En la dècada del 1980, Nicholas Hytner va dirigir una enginyosa producció de Rienzi a l'English National Opera de Londres, situant l'acció en el context dels totalitarismes europeus del segle XX.

Enregistraments[modifica | modifica el codi]

Els enregistraments complets (i les interpretacions completes) de Rienzi són rars, tot i que l'obertura se sol interpretar com a peça de concert i es troba en discos recopilatoris. Tots els enregistraments importants de l'òpera contenen talls significatius de la partitura.

Notes[modifica | modifica el codi]

  1. El títol se sol abreujar com Rienzi

Bibliografia[modifica | modifica el codi]

Vegeu també[modifica | modifica el codi]

Enllaços externs[modifica | modifica el codi]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Rienzi Modifica l'enllaç a Wikidata
  1. Enciclopèdia Espasa Volum nº. 28, segona part, pàg. 3363 (ISBN 84-239-4582-0)