Síndrome de Turner

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Plantilla:Infotaula malaltiaSíndrome de Turner
Cariotip d'un portador de la síndrome de Turner, manca un cromosoma sexual el parell 23 és doncs format per un sol cromosoma modifica
Tipusdisgènesi gonadal, aneuploïdia del cromosoma X amb fenotip femení i malaltia Modifica el valor a Wikidata
EpònimHenri Turner Modifica el valor a Wikidata
Especialitatgenètica mèdica Modifica el valor a Wikidata
Classificació
CIM-11LD50.0 Modifica el valor a Wikidata
CIM-10Q96
CIM-9758.6
Recursos externs
Enciclopèdia Catalana0067977 Modifica el valor a Wikidata
DiseasesDB13461 Modifica el valor a Wikidata
MedlinePlus000379 Modifica el valor a Wikidata
eMedicine949681 Modifica el valor a Wikidata
Patient UKturner-syndrome Modifica el valor a Wikidata
MeSHD014424 Modifica el valor a Wikidata
Orphanet881 Modifica el valor a Wikidata
UMLS CUIC0041408 i C1527168 Modifica el valor a Wikidata
DOIDDOID:3491 Modifica el valor a Wikidata

La síndrome de Turner o síndrome de Bonnevie-Ullrich, disgenèsia gonadal, monosomia del cromosoma X o síndrome d'Ullrich Turner, és una síndrome genètica característica dels humans.[1] Això dona a les dones que pateixen aquesta síndrome un aspecte infantil i infertilitat de per vida. És un trastorn infreqüent causat per un defecte en nombre de cromosomes sexuals. Aquest trastorn fa desaparèixer el desenvolupament sexual i causa infertilitat.

La síndrome de Turner es diagnostica per la presència d'un sol cromosoma X. Les persones afectades per aquesta síndrome tenen genitals femenins (l'absència del cromosoma Y és la que determina el sexe femení en els humans). A les dones amb síndrome de Turner els falta part o tot un cromosoma X. La falta de cromosoma Y determina el sexe femení de tots els individus afectats i l'absència del segon cromosoma sexual, la carència de desenvolupament dels caràcters sexuals secundaris.

Usualment és esporàdic, i es deu a un error durant la meiosi dels espermatozoides o dels oòcits i no s'hereta d'un sol dels progenitors. En alguns casos, encara que rars, un dels pares porta "silenciosament" cromosomes reorganitzats que poden causar la síndrome de Turner en la filla. En aquest cas el cromosoma X que normalment no recombinen, s'intercanvien material. De manera que el portador mascle d'aquest "cromosoma X Turner silenciat" té un cromosoma Y sense el fragment masculinitzant, ja que l'ha recombinat amb el cromosoma X. Quan aquest cromosoma Y "defectuós" és transmès a la descendència no origina mascles, sinó femelles amb una dotació cromosòmica normal (46 parells) aquesta és l'única situació en què aquesta síndrome és transmissible de pares a fills (barons, ja que les noies port.

Existeixen moltes manifestacions d'aquesta síndrome, però els trets principals són: baixa estatura, pell del coll ondulada, desenvolupament retardat o absent de les característiques sexuals secundàries, absència de la menstruació, coartació (estretament) de l'aorta i anomalies en els ulls i ossos.

La condició es diagnostica ja sigui al nàixer, a causa d'anomalies associades; o en la pubertat quan existeix absència o retard de la menstruació i es presenta un retard en el desenvolupament dels caràcters sexuals secundaris. normals.

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Síndrome de Turner