Solfeig

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Melodia de l'himne a Sant Joan.

El solfeig,[1] d'acord amb l'estudi teòric-pràctic dels signes de la notació musical, és la tècnica d'entonar una melodia - fent cas de totes les indicacions de la partitura - gesticulant la marca del compàs i - comunament - pronunciant els noms de les notes musicals entonades.

També es refereix a l'habilitat de reconèixer els signes de la notació musical representats en una partitura, i la vocalització que es fa de la seva interpretació, entenent això com la lectura musical, de la mateixa manera que algú llegiria en veu alta un text escrit.

El solfeig d'una peça musical des del punt de vista estrictament tècnic, no implica solament la lectura del nom de notes (DO, RE, MI, FA, SOL, LA, SI), perquè qui solfeja ha de, en el millor dels casos, parar esment a tots els signes sobre la partitura (matisos, tempo, caràcter, etc.). No obstant això, en un context més ampli, llegir els noms de les notes amb la seva respectiva figuració rítmica, fins i tot ometent aspectes tan importants com l'entonació, ha de considerar-se com pràctica del solfeig (en un nivell molt bàsic).

Etimologia[modifica | modifica el codi]

El " solfège francès " i el " solfeggio italià " deriven en última instància dels noms de dues de les síl·labes usades: sol i fa. L'equivalent en espanyol d'aquesta expressió, "sol-fa", també s'utilitza, especialment com a verb ( solfejar un passatge és cantar en solfeig).

La paraula solmització deriva del llatí medieval solmització , i en última instància dels noms de les síl·labes sol i mi . La solmització és freqüentment usada com a sinònim de solfeig , però és tècnicament un terme més genèric, és a dir, el solfeig és un tipus de solmització, i és gairebé universal a Europa i Amèrica.

Origen de les síl·labes del solfeig[modifica | modifica el codi]

L'origen del nom de les notes del sistema llatí es troba al Himne a Sant Joan Baptista escrit per l'historiador llombard Pau el Diaca al segle VIII. De les primeres síl·labes dels versos d'aquest himne es pren el nom les notes musicals de la notació llatina moderna, fet realitzat per Guido D'Arezzo al Segle XI. Guido d'Arezzo va utilitzar la primera síl·laba de cada estrofa, excepte l'última: ut, re, mi, fa, sol, la . Segles més tard, Anselm de Flandes introduir el nom si per a la nota que falta, combinant les inicials de Sancte Ioannes .

Posteriorment, al segle XVII el musicòleg italià Giovanni Battista Doni va substituir la nota ut per do , ja que aquesta síl·laba facilitava el solfeig per acabar en vocal. Ha constatat que era difícil solfejar amb la nota ut ja que acabava en una consonant sorda, va tenir la idea de reemplaçar amb la primera síl·laba del seu propi cognom (do) . Una altra teoria afirma que potser provingui del terme Dominus , Senyor en llatí. A França encara se segueix usant ut per als termes tècnics o teòrics (per exemple trompette en ut o clé d'ut ).

Nota Original llatí Traducció

Ut - Do
Re
Mi
Fa
Sol
La
Si

Ut queant laxis
Re sonare fibris
Mi ra gestorum
Fa muli tuorum
Sol ve polluti
La bii reatum
S ancte I Oannes.

Perquè puguin
exaltar a ple pulmó
les meravelles
aquests servents teus
perdona la manca
dels nostres llavis impurs
Sant Joan.

Una teoria alternativa en els orígens del solfeig proposa que va poder també haver tingut orígens musicals àrabs. S'ha discutit que les síl·labes del solfeig (do, re, mi, fa, sol, la, tu) es van poder haver derivat de les síl·labes del sistema àrab Durr-i-mufassal ('perles separades') (dal, a, mim, fa, sad, lam) durant les contribucions islàmiques a Europa medieval. El primer a enunciar aquesta teoria va ser Meninski en la seva Thesaurus Linguarum Orientalum (1680) i seguit per Laborde en el seu Essai sud la Musique Ancienne et Moderne (1780). [5] [6]

Les escales descendents[modifica | modifica el codi]

L'escala natural diatònica descendent:[2]

 • (Do) - "el to baix"
 • (Si) - "el to perforant"
 • (La) - "el to alegre"
 • (Sol) - "el to brillant"
 • (Fa) - "el to solitari"
 • (Mi) - "el to tranquil"
 • (Re) - "el to esperançat"
 • (Do) - "el to fort"

Els erudits francesos Laborde i Villoteau suggereixen que la notació musical del món àrab influenciés Guido d'Arezzo. [7]

Taula que mostra la similitud entre les notes musicals i l'alfabet àrab.[3]
Lletres àrabs ﻡ mīm ﻑ fāʼ ﺹ ṣād ﻝ lām ﺱ sīn ﺩ dāl ﺭ rāʼ
Notes musicals mi fa sol la si do re


En països no anglosaxons, aquestes set síl·labes han estat utilitzades per anomenar les notes de l'escala, en comptes de les lletres C, D, E, F, G, A i B, com les dels països anglosaxons. Aquest és també el cas del Japó. En països germànics, les lletres s'utilitzen a aquest efecte, i les síl·labes del solfeig es troben només per al seu ús en la lectura musical i l'entrenament de l'oïda.

En països anglosaxons, el si va ser canviat al tu per Sarah Glover al segle XIX de manera que cada síl·laba pogués començar amb una lletra diferent. El tu s'utilitza en el tonic sol-fa (mètode per aprendre lectura musical molt popular al Regne Unit) i en la cançó "Do-Re-Mi".

Vegeu també[modifica | modifica el codi]

Referències[modifica | modifica el codi]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Solfeig Modifica l'enllaç a Wikidata
 1. solfeig a Optimot
 2. Víctor Manuel González Cabrera. Física Fundamental. Editorial Progreso, 1996, p. 177–. ISBN 978-970-641-097-9 [Consulta: 6 març 2013]. 
 3. The Arab Contribution to Music of the Western World (PDF).