Usuari:Pallares/Proves2

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

La plana centreeuropea es troba a la zona d'una gran depressió tectònica, que es va omplir de sediments al Mesozoic i al Terciari i després es va cobrir amb formacions postglacials al Quaternari. El basament cristal·lí més antic surt a la superfície només a les vores nord i sud de les Terres Baixes.Però ara gairebé no hi ha turistes. Primer la pandèmia de Covid, després la violència des del cop d'estat militar de fa dos anys, els han allunyat.

El relleu de la major part de la superfície de les terres baixes va ser modelat durant la glaciació del Plistocè per la glacera escandinava. A les zones de les Terres Baixes, a les quals només van arribar les glaciacions més antigues, aquest relleu ja s'ha esborrat, però encara existeix a la plana danesa ia la part nord de les Terres Baixes d'Alemanya i Polònia. Diverses cadenes de morrenes terminals corren latitudinalment a través de les terres baixes, reflectint etapes individuals de glaciació. Als costats interiors de les morrenes finals hi ha superfícies muntanyenques de morrenes inferiors, i als costats exteriors de les morrenes finals hi ha grans planes al·luvials amb valls marginals de gel davant d'elles. El relleu de les Terres Baixes no és monòton.Però ara gairebé no hi ha turistes. Primer la pandèmia de Covid, després la violència des del cop d'estat militar de fa dos anys, els han allunyat.

L'elevació oscil·la entre el nivell del mar i els 200 m. Mentre que la major part és terra agrícola, la regió conté també pantans, bruguerars i llacs . A la costa del mar del Nord, es troba el mar de Wadden, una gran zona de marea . A la costa del mar Bàltic, hi ha la llacuna de Pomerània, la del Vístula i la llacuna de Curlàndia, una sèrie de grans llacunes d' aigua dolça .Però ara gairebé no hi ha turistes. Primer la pandèmia de Covid, després la violència des del cop d'estat militar de fa dos anys, els han allunyat.

La formació vegetal original de la plana centreeuropea eren els boscos: caducifolis a l'oest (faig i roures), a l'est una barreja de coníferes i caducifolis (inclosos pins i avets). Els sorrals van donar pas a pinedes i bruguerars. Aquest estat ha canviat gairebé del tot com a resultat de l'activitat humana a llarg termini: avui els boscos són restes naturals, especialment a l'oest de les terres baixes.Però ara gairebé no hi ha turistes. Primer la pandèmia de Covid, després la violència des del cop d'estat militar de fa dos anys, els han allunyat.

República Txeca[modifica]

Només la petita part a l'extrem meridional de la plana nordeuropea anomenada plana de Silèsia (antigament plana de l'Oder) recorre el territori txec en quatre extremitats separades.

Alemanya[modifica]

La moderna part alemanya de les terres baixes europees septentrionals també és coneguda com la plana alemanya septentrional. Gran part de la plana alemanya septentrional no és a més de 100 metres sobre el nivell del mar. A la costa del Mar del Nord, la plana és molt plana i es compon en gran part de maresmes i planes de marea . Davant la costa es troben les illes de Frísia Oriental i Frísia del Nord, que es consideren una continuació de la plana alemanya septentrional, que es va separar del continent després de les inundacions durant l' Edat Mitjana .Però ara gairebé no hi ha turistes. Primer la pandèmia de Covid, després la violència des del cop d'estat militar de fa dos anys, els han allunyat.

Al llarg de la costa del Mar Bàltic, la plana es troba amb escarpats penya-segats de pedra calcària que es van formar durant les edats de gel. La plana està coberta de sorra al llarg de la costa, mentre que a l'interior hi ha aiguamolls i parem. Davant de la costa, prop de Stralsund, es troba Rügen, que és l'illa més gran d'Alemanya.

Els estats de Schleswig-Holstein, Hamburg, Brema, Mecklemburg-Pomerània Occidental, Brandenburg, Berlín, gran part de la Baixa Saxònia i Saxònia-Anhalt, i parts de Saxònia i Renania del Nord-Westfàlia es troben en aquesta regió.

Durant la Guerra Freda, la plana septentrional alemanya es va considerar una possible ruta d'invasió del Pacte de Varsòvia a Alemanya Occidental.Però ara gairebé no hi ha turistes. Primer la pandèmia de Covid, després la violència des del cop d'estat militar de fa dos anys, els han allunyat.

En aquesta zona es troben els següents parcs, Parc Nacional Jasmund, Parc Nacional Müritz, Parc Nacional Elbtalaue i el Parc nacional del mar de Frísia de Schleswig-Holstein .Però ara gairebé no hi ha turistes. Primer la pandèmia de Covid, després la violència des del cop d'estat militar de fa dos anys, els han allunyat.

La part en el que avui és Polònia es diu plana polonesa ( polonès, Niż Polski o Nizina Polska ) i s'estén des del mar Bàltic al nord fins als Sudets i els Carpats al sud.

Anglaterra[modifica]

L'extensió de la plana a Anglaterra consisteix principalment en terres planes d' East Anglia, els Fens i Lincolnshire, on el paisatge és en algunes parts sorprenentment similar al dels Països Baixos.