Viquipèdia Discussió:Presa de decisions/2019/Marca de la WMF

El contingut de la pàgina no s'admet en altres llengües.

Sobre aquest tauler

Townie (discussiócontribucions)

Hola a tothom, i gràcies per haver participat en aquesta presa de decisions. En Toniher, com a president d'Amical Wikimedia, va iniciar aquesta pàgina a Meta on recollia feedback de diversos afiliats, i exposava els greuges esmentats en aquesta presa de decisions, n'enllaçava el resultat i demanava explicacions.

La unanimitat i la contundència de la votació, però, no va servir per res. La resposta de la Fundació va ser francament lamentable. Van resumir en quatre línies alguns dels temes comentats, i van dir que, en qualsevol cas, ja els havien tingut en compte i se n'havia parlat. En particular, no van fer esment de la nostra preocupació per l'opacitat del procés i la manca de filosofia wiki que ha banyat el canvi de marca.

La cirereta del pastís és que ens emplacen a seguir-ne parlant a l'enèsim canal que s'ha tret de la màniga la WMF, o en un grup de Facebook. De Facebook. Perquè evidentment no hi havia cap lloc millor, més alineat amb els valors wiki.

Personalment, repeteixo el que vaig dir en un comentari a la votació: la Fundació Wikimedia cada cop està més separada dels voluntaris a qui originalment (ara ja fa molt de temps, massa!) volia ajudar. La filosofia d'acció que estan agafant em recorda a la d'una start-up d'aquelles que no té producte però que ha de vendre fum per poder-ne seguir vivint, i que mentre poden, va allargant qualsevol procés. El tema d'Estratègia 2030 va començar el 2017, la setmana que ve surten les recomanacions finals i caldrà veure com s'implementa tot plegat... a aquest ritme, ens plantem al 2029.

Si voleu respondre a la resposta de la WMF, podem fer-ho de diverses maneres. Se m'acut consensuar una resposta aquí, o que tothom respongui per lliure al missatge original. Alhora, arribats al punt on ignoren tot allò que fem, també entendria una no-resposta. En qualsevol cas, si algú s'anima a demanar la dissolució de la Fundació, tindrà tot el meu suport :)


Faig ping a tothom que va participar en aquesta presa de decisions: @Xavier Dengra, Toniher, Judesba, Davidpar, B25es: @Papapep, Joutbis, Docosong, AlbertRA, Unapersona: @Hienafant, Dorieo, Pau Colominas, Leptictidium, Arnaugir: @Llumeureka, Beusson, Amadalvarez, Lohen11, Castellbo: @FranSisPac, Paputx, Vallue, Darth vader 92, Arnau Boix: @Parouger 616, General Basset, Enric, Jove, CarlesMartin: @Marcmiquel, F3RaN, Jordi escarre, Mikicat, ESM: @Kippelboy, Barcelona, KRLS, Tiputini, Alvaro Vidal-Abarca: @Flamenc:

Xavier Dengra (discussiócontribucions)

Voldria afegir que, per incrementar l'insultant de la situació, la resposta als presidents dels diversos capítols Wikimedia que han adreçat la seva preocupació (Amical, Wikimedia Bèlgica, Wikimedia Medicina, Wikimedia Ucraïna i Wikimedia Polònia) anava adreçada a les màximes responsables de Wikimedia: la directora executiva Katherine Maher i la presidenta María Sefidari.

Ens hem trobat que, increïblement, la resposta redirigint a la pàgina de Facebook i a Wikimedia Space l'ha proporcionat un càrrec de nivell mitjà, fet força irrespectuós pel to i la seriositat de l'assumpte. Recordem que María Sefidari va ser una de les figures afèrrimes contra la constitució d'Amical Wikimedia, capítol de la comunitat catalanoparlant.

Vist aquest panorama, jo proposo un redactat conjunt de la comunitat de Viquipèdia, públic, en català i en anglès amb el suport logístic i institucional d'Amical, exigint a la dissolució del procés d'estratègia 2030, l'aturada immediata del procés de canvi de marca i la refundació de la Fundació Wikimedia. Això podria suposar una represàlia en forma d'aturada en l'assignació de fons econòmics a Amical, fet pel qual tenim provisions per sobreviure i amb l'ajuda de tothom podríem buscar alternatives per sobreviure com Amical ja ha demostrat en el passat.

Lògicament podeu veure que la situació, com vam comentar a la Viquitrobada, és realment greu i està demostrant una deriva absoluta dels valors que representa la institució mundial que representa la Viquipèdia. És hora de fer front comú i donar un pas endavant que permeti l'aliança d'altres capítols.

Toniher (discussiócontribucions)

Bon dia a tots,

gràcies per comentar al respecte. Personalment faria arribar de forma resumida el document i el posicionament final en català i en anglès tant a Meta com a les llistes de correu i diferents persones implicades en la governança de la WMF.

Com a apunt, a nivell de Chairpersons, es va enviar en comptes de la directora executiva, al cap de personal, Ryan Merkley.

Per respecte al posicionament dels votants en el document, jo em cenyiria estrictament al tema que tractem, el procediment de canvi de marca. No hi inclouria, si més no en aquest document (en un futur ja es veuria) cap referència a cap altra tema: sigui sobre Estratègia 2030, altres aspectes de la WMF i, ni molt menys, sobre les relacions presents o passades de persones en concret amb Amical Wikimedia.

En els propers dies es publicaran les recomanacions finals del procés d'Estratègia. Precisament comentem en el document que com ha anat el procés de marca es contradiu amb aquest procés d'Estratègia i el que es proposa fins i tot.

Passada aquesta data (el 20 de gener) fem arribar amb un escrit el que ja han manifestat els participants del document.

No dubteu a fer arribar comentaris i propostes al respecte!

Toniher (discussiócontribucions)
Townie (discussiócontribucions)
Presentació disponible del procés (1)

Els han pagat per passar a format web una presentació ja existent.

Unapersona (discussiócontribucions)

Penso que ens hem de plantejar si volem denunciar les conseqüències o les causes. El canvi de marca i la manera com s'està portant l'Estratègia 2030 són conseqüències de l'estat de la Fundació. Podem escometre contra el branding o l'estratègia, però això no solucionarà el problema de fons; fins i tot si aconseguissim que aturessin el procés, ja trobarien una altra oportunitat per "fer de les seves".

L'avantatge de no anar a la causa és que així hi ha més possibilitats de rebre suport d'altres afiliats que poden estar en desacord amb el tema branding però no necessàriament amb la filosofia de la Fundació. L'inconvenient és que penso que només fa que endarrerir el problema.

En tot cas, aquesta presa de decisions (i l'anterior votació d'assamblea a Amical) va ser sobre el canvi de marca, i per tant el que no podem fer és un comunicat que abasti altres temes signat per la comunitat en català sense abans tornar a fer una nova votació (per exemple, no podem demanar dissoldre el procés d'Estratègia si l'opció B deia "en el marc d'un programa d'Estratègia 2030 efectiu", en tot cas podem demanar que es replantegi). Si es fa una nova presa de decisions, per mi endavant amb la proposta del Xavier; altrament, ens hem de limitar al canvi de marca.

Els meus cinc cèntims!

Edito: hi havia una frase incoherent.

Toniher (discussiócontribucions)

Relacionat: s'ha obert recentment a Meta (un RFC, votació) en contra del canvi de nom a Wikipedia Foundation: detall.

Xavier Dengra (discussiócontribucions)

Seria interessant bolcar-hi els 37 vots dels viquipedistes catalans com a bloc amb una explicació de 2-3 línies, així no hem de demanar a tothom que hi voti de nou. Mirem com fer-ho perquè sigui contundent?

Townie (discussiócontribucions)

Si els votants no hi veieu cap objecció, volem bolcar aviat els vots ja emesos a la votació de Meta, amb un comentari on s'expliqui que la comunitat de viquipedistes en català rebutja la gestió del procés de canvi de marca, i que el resultat ha rebut el suport d'Amical Wikimedia.

Torno a fer ping a tothom: @Xavier Dengra, Toniher, Judesba, Davidpar, B25es: @Papapep, Joutbis, Docosong, AlbertRA, Unapersona: @Hienafant, Dorieo, Pau Colominas, Leptictidium, Arnaugir: @Llumeureka, Beusson, Amadalvarez, Lohen11, Castellbo: @FranSisPac, Paputx, Vallue, Darth vader 92, Arnau Boix: @Parouger 616, General Basset, Enric, Jove, CarlesMartin: @Marcmiquel, F3RaN, Jordi escarre, Mikicat, ESM: @Kippelboy, Barcelona, KRLS, Tiputini, Alvaro Vidal-Abarca: @Flamenc:

Amadalvarez (discussiócontribucions)

Cap problema

FranSisPac (discussiócontribucions)

Perdoneu però ara estic una mica perdut. On són els "37 vots dels viquipedistes catalans"? Francament, entre tants enllaços no sé trobar si en algun moment he dit la meva.

Unapersona (discussiócontribucions)
FranSisPac (discussiócontribucions)
General Basset (discussiócontribucions)

Per mi també endavant

Judesba (discussiócontribucions)

Per mi també. Endavant les atxes!

Jove (discussiócontribucions)

Per mi, endavant! No donem treva.

Jordi escarre (discussiócontribucions)

D'acord, per mi, endavant.

Toniher (discussiócontribucions)

Hola @Townie No es poden transferir els vots de la votació que hem fet a cawiki a la Rfc que he apuntat de Meta, perquè tot i que tracten de la mateixa problemàtica, no estem votant el mateix. Jo ja he votat a aquesta Rfc de Meta i animaria a tothom que ho faci també a nivell individual, però siguem escrupolosos amb aquestes coses, no caiguem en les mateixes males pràctiques que precisament critiquem nosaltres. Igualment, la votació que hem tingut mereix que sigui reflectida. Si us sembla bé, miro de proposar un text inicial i ho pengem a Meta i passat a les llistes corresponents. Gràcies!

Toniher (discussiócontribucions)
Xavier Dengra (discussiócontribucions)

Gràcies Toni, però veig aquest text pràcticament idèntic al que va sortir de la votació i que després, traslladat a Meta, ha estat respost de manera lamentable. No veig el sentit de bolcar un altre cop un text explicatiu tan llarg i que ja existeix de fa 2 mesos: la d'ara és una votació numèrica.

La votació es diu Should the Foundation call itself Wikipedia, i és tan fàcil com traslladar tots els vots de ca.wiki amb l'argument de "NO sota les condicions en què s'ha plantejat i l'actuació de la WMF", que es pot contextualitzar amb els greuges a la comunitat catalana de manera ben breu en 1-2 línies i enllaçant-hi aquesta presa de decisions i algun altre enllaç.

Fet i fet, hi ha un consens prou ampli en aquest fil de traslladar-los a Meta i ja portem, un cop més, un retard d'una setmana per debatre si és "prou" apropiat o no després de l'enèssima presa de pèl.

Townie (discussiócontribucions)

+1 a tot el que comenta en Xavier. Sobre la proposta: emfasitzaria que la WMF cada cop està més allunyada dels projectes i dels voluntaris. I no em fa el pes l'última frase: ja veiem com s'està portant tot el tema d'estratègia i com els sembla que el model actual de participació (és a dir, la no-participació, o la participació que no pot alterar el resultat ja decidit) és vàlid...

Unapersona (discussiócontribucions)

Personalment jo he votat directament perquè total, si acabem traslladant els vots, el meu també hi seria. Entenc la preocupació que el Toni expressa amb això de traslladar els vots, però l'opció B començava "Rebuig conjunt de la comunitat", i aquest rebuig es pot traslladar de diverses maneres. Una carta és la manera més típica i, com hem vist, inefectiva.

No m'oposo al text que envies, però ha de ser en paral·lel a alguna altra acció, perquè ja sabem la (poca) utilitat que tindrà.

He estat pensant aquests dos últims dies perquè és un tema sensible, però veig bé traslladar els vots en bloc. Una altra cosa seria que la RfC fos d'un altre tema, però tant la presa de decisions com la RfC són sobre el canvi de marca, i tenim una pila de vots en contra. No s'han pronunciat tots els votants, però tots els que ho han fet no tenen cap problema en que ho fem així, per tant jo tiraria endavant. I, en tot cas, podem posar el text aquest a l'apartat de comentaris de la RfC en una secció "resposta de la comunitat en català" o alguna cosa així.

Toniher (discussiócontribucions)

Nois, ja ho he comentat abans i crec que hem de ser molt respectuosos pel que fa a les preses de decisió i les votacions. En la presa de decisions hem votat sobre el procés i no sobre el canvi en si. No és el meu cas, però puc entendre que entre els votants pugui haver-hi posicions que no siguin com la meva i que no estiguin en contra d'aquestes dues coses. Crec que ningú ha de moure el vot d'altres persones així com així (encara que puguin dir que sí). És un precedent molt perillós i pot desacreditar precisament la nostra queixa. Jo no vull que ningú voti per mi i jo tampoc vull moure els vots de ningú altre, ni a la Viquipèdia ni a enlloc.

Ho veig propi afegir un text que consensuem, que ens agradi o no, no pot sortir ni divergir massa del que hem votat a la nostra presa de decisió (sinó n'hem de fer una altra), i referenciar-la en els comentaris d'aquesta RfC (i per altres vies). Tot seguit animar a tothom dels mencionats aquí i més enllà a votar aquesta RfC de Meta i més accions, si s'escau.

Entenc la frustració del comenteu, però de cap de les maneres crec que sigui tolerable que assumim aproximacions manipulatives com les que ja està fent l'altra part i quan volem precisament que el moviment Wikimedia estigui regit per formes més participatives i obertes.

Docosong (discussiócontribucions)

Cap problema. Endavant les atxes!

Flamenc (discussiócontribucions)

Com diuem: «endavant!»

Parouger 616 (discussiócontribucions)

Endavant!

B25es (discussiócontribucions)

He afegit la meua negativa a Meta

Xavier Dengra (discussiócontribucions)

Després de tots els missatges i transcorreguda una setmana, he bolcat el contingut i resultat de la votació a Meta clarificant amb molt detall que l’oposició conjunta és relativa al procés actual i basada en uns greuges globals i a l’afiliat catalanoparlant —i no pas com a vots més o menys favorable o un possible reanomenament de futur consensuat wn línia i en altres circumstàncies de participació efectiva. També hi he detallat el total de persones que heu fet explícit que voleu replicar allà el vostre parer a les respostes prèvies, per ser fidels a la realitat.

Toniher (discussiócontribucions)

Hola @Xavier_Dengra, tot i el debat que estem tenint a dalt, sense compartir prèviament un text i sense consultar tampoc a la resta de companys de junta d'Amical Wikimedia, tot i fer-ne menció, has enviat el missatge a sota de la mateixa votació, que si hagués de ser a algun lloc, seria a la discussió de la Rfc (per tal d'evitar equívocs). Personalment no crec s'hagin de fer així les coses, i davant de la problemàtica que tenim, només ens ajuda a perdre un llençol en cada bugada... El mal ja està fet i en tot cas faré uns mínims canvis per minimitzar aquests problemes.

Xavier Dengra (discussiócontribucions)
  1. Viquipèdia:Llanceu-vos-hi! Feia més d'una setmana que hauríem d'haver ja respost amb la contundència i unanimitat que ho vam fer a ca.wiki fa gairebé 2 mesos.
  2. Les preses de decisions que es traslladen a la resolució via wiki també s'han de seguir executant i pautant únicament en línia. La resolució interna era clara i en aquest cas Amical ja s'havia posat a disposició dels projectes en català per seguir a Meta. Per tant, que qualsevol persona amb coneixement de la situació ho hagués traslladat era legítim i independent de la decisió de la Junta d'una associació.
  3. Perdre llençols en cada bugada és no actuar amb determinació i contundència quan la situació ho requereix, que és el cas. Haver esperat encara més o no haver-ho traslladat feia que els vots i el resultat de la presa de decisions tan important que vam tenir al novembre caiguessin en sac foradat, i així ho havien expressat la resta de 14 viquipedistes d'aquest fil acceptant moure-la (gairebé unanimitat).
  4. Tens raó pels canvis menors i per moure-ho unes seccions més avall. Molt millor ara, gràcies!
Xavier Dengra (discussiócontribucions)

5. Insisteixo, a més a més (he fet les correccions a Meta), que les preses de decisions de la Viquipèdia en català no són Requests for Comments sinó que tenen caràcter vinculant i no es limiten a acords de compromís. Així doncs, atesa l'elevada participació i la total unanimitat, el que s'hi va decidir és plenament assumible com a posicionament de la Viquipèdia en català -si no és que algú altre ho sotmet a un nou debat.

Unapersona (discussiócontribucions)

Hola,

Només afegir ràpidament que em sembla bé com ha quedat ara. Només comentar que segurament hauria estat bé consensuar el text presentat, ni que fos un "l'envio demà si no hi ha oposició", perquè igualment després hi ha passat en Towni i en Toni per fer-hi canvis. Però en tot cas em sembla força en línia del que s'havia comentat a la presa de decisions, que com diu el Xavier és vinculant.

Per cert, 233 vots en contra (sense comptar els nostres, que se solapen amb alguns que hem votat pel nostre compte)! No sé si servirà de res, però m'alegro que tanta hi estigui participant en aquest sentit.

Toniher (discussiócontribucions)

Amb el benentès que relataré a nivell d'Amical i no de la Viquipèdia en català però, en tot cas, com a referència per a tothom: a l'anterior reunió de seguiment d'Amical Wikimedia i, per no demorar més el tema, que certament estic d'acord que ja tocava adreçar (i jo mateix vaig anotar en l'ordre del dia), vam estar d'acord que @Townie iniciés aquest debat. Entremig d'aquest fil, jo mateix he apuntat que estava tenint lloc aquesta RfC. Podem dubtar si servirà de res però, si més no des de la meva opinió personal, no crec que fer les coses d'aquesta manera podrem ajudar en l'efectivitat i tinc els meus dubtes si podrem ajudar a augmentar l'adhesió d'altres viquipedistes (que no sempre segueixen en detall totes aquestes problemàtiques de governaça global) per altres temes. Res més a dir.

Resposta a «Resposta de la WMF»
Cap més tema anterior