Cesare Siepi

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaCesare Siepi

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement10 febrer 1923 Modifica el valor a Wikidata
Milà (Itàlia) Modifica el valor a Wikidata
Mort5 juliol 2010 Modifica el valor a Wikidata (87 anys)
Atlanta (Geòrgia) Modifica el valor a Wikidata
Causa de mortCauses naturals Modifica el valor a Wikidata (Accident vascular cerebral Modifica el valor a Wikidata)
Activitat
Ocupaciócantant d'òpera Modifica el valor a Wikidata
GènereÒpera Modifica el valor a Wikidata
VeuBaix Modifica el valor a Wikidata

InstrumentVeu Modifica el valor a Wikidata

IMDB: nm0797215 IBDB: 60048 TMDB.org: 1118204
Last fm: Cesare+Siepi Musicbrainz: 4087df15-794b-45af-bc3b-9cf3c5eb9fbd Discogs: 1003179 IMSLP: Category:Siepi,_Cesare Allmusic: mn0000961740 Find a Grave: 54556808 Modifica el valor a Wikidata

Cesare Siepi (Milà (Llombardia), 10 de febrer, 1923 - Atlanta (Estats Units), 5 de juliol, 2010)[1]) va ser un cantant d'òpera italià, generalment considerat com un dels millors baixos de la postguerra. La seva veu es caracteritzava per un timbre profund i càlid, un registre inferior ple, ressonant i ampli amb un vibrato relaxat i un registre superior vibrant i sonor. Encara que reconegut com a baix verdià, la seva presència alta i sorprenent i l'elegància del fraseig el van fer un natural per al paper de Don Giovanni. Se'l pot veure en aquest paper a la pel·lícula de l'òpera de Paul Czinner de 1954 realitzada durant una edició del Festival de Salzburg sota la batuta de Wilhelm Furtwängler.

Carrera inicial[modifica]

Nascut a Milà, Siepi va començar a cantar com a membre d'un grup madrigal. Sovint va afirmar que havia estat en gran part autodidacta, després d'haver assistit al conservatori de música de la seva ciutat natal durant poc temps. La seva carrera operística es va veure interrompuda per la Segona Guerra Mundial. Després del seu debut el 1941 (a Schio, prop de Vicenza, com Sparafucile a Rigoletto), Siepi, opositor al règim feixista, va fugir a Suïssa.

Després del final de la guerra, la seva carrera va començar immediatament. L'èxit com Zaccaria a Nabucco a La Fenice de Venècia va ser seguit pel primer de molts compromisos a La Scala, Milà. Els seus primers compromisos van ser en els papers de baix de Verdi, el paper principal a Mefistofele de Boito amb Arturo Toscanini, com Colline a La bohème i a La Gioconda, La favorite i I puritani.

Èxit internacional[modifica]

Siepi va debutar a l'estranger el 1947, al Liceu de Barcelona amb lAnna Bolena de Donizetti, però la seva reputació internacional es va consolidar el 1950, quan Sir Rudolf Bing el va portar al Metropolitan Opera de Nova York per obrir la temporada 1950 com a Rei Felip II a Don Carlo. Va romandre com a baix principal del Met fins al 1974, afegint papers com Boris Godunov (en anglès) i Gurnemanz a Parsifal (en alemany), i cantant tots els papers principals del repertori de baix.

El seu debut a la Royal Opera House, Covent Garden, va ser l'any 1950, i hi va aparèixer regularment fins a mitjans dels anys setanta.

El 1953, Siepi va debutar al Festival de Salzburg amb una llegendària producció de Don Giovanni dirigida per Wilhelm Furtwängler, posada en escena per Herbert Graf i dissenyada per Clemens Holzmeister. Va tenir un impacte immediat en el paper titular de l'òpera, que potser es va convertir en el seu paper més conegut, com ho havia estat per al baix italià més famós de la generació anterior, Ezio Pinza. Aquesta actuació s'ha publicat en CD i un muntatge de 1954 d'aquesta producció es va filmar en color i es va estrenar el 1955.

Siepi era un convidat freqüent a l'Òpera Estatal de Viena. En 43 actuacions va cantar Don Giovanni, més sovint que qualsevol altre cantant dels temps moderns excepte Eberhard Wächter. L'any 1967 Siepi va ser Don Giovanni en una producció polèmica, presentada per Otto Schenk i dissenyada per Luciano Damiani, que mostrava l'obra mestra de Mozart a la llum de la commedia dell'arte, destacant els elements còmics i irònics d'aquesta òpera, un concepte de producció al qual el director Josef Krips s'hi va oposar fermament. A Viena també va cantar Basilio (El barber de Sevilla), Colline (La bohème), Fiesco (Simon Boccanegra), Figaro (Les noces de Fígaro), Padre Guardiano (La forza del destino 1974 en una nova producció dirigida per Riccardo Muti), Gurnemanz (Parsifal), Méphistophélès (Faust), Filippo II (Don Carlo), i Ramphis (Aïda). La seva darrera actuació a Viena va ser a Norma (Oroveso) a l'"Austria Center Vienna" el 1994.

Va ser un artista de recitals especialment excel·lent, especialment en concerts comunitaris sota Columbia Artist Management, i un intèrpret sensible de Lieder alemany. Es va casar amb la ballarina de la Met Louellen Sibley i van tenir dos fills.

Siepi va gaudir d'una llarga carrera i va actuar regularment fins a la dècada de 1980, incloent papers principals en els desafortunats musicals de Broadway Bravo Giovanni i Carmelina. A més dels seus enregistraments d'estudi, també hi ha molts enregistraments en directe d'actuacions dels seus papers principals.

El comiat formal de Siepi a l'escenari operístic va tenir lloc al Teatre Carani de Sassuolo el 21 d'abril de 1989. De fet, "Capon's List" mostra enregistraments en directe fets fins al 1988.

L'últim enregistrament d'estudi de Siepi va ser com l'antic rei Archibaldo a la gravació de RCA de 1976 de L'amore dei tre re d'Italo Montemezzi, amb Anna Moffo i Plácido Domingo al repartiment.

Siepi va morir a l'Hospital Piedmont d'Atlanta, Geòrgia el 5 de juliol de 2010 després de patir un ictus més d'una setmana abans.

Repertori[modifica]

Rols operístics
Rol Òpera Compositor
Conte Rodolfo La sonnambula Bellini
Oroveso Norma Bellini
Sir Giorgio I Puritani Bellini
Mefistofele Mefistofele Boito
Enrico VIII Anna Bolena Donizetti
Raimondo Bidebent Lucia di Lammermoor Donizetti
Marin Faliero Marin Faliero Donizetti
Baldassarre La Favorita Donizetti
Méphistophélès Faust Gounod
Le Cardinal de Brogni La Juive Halévy
Giulio Cesare Giulio Cesare in Egitto Handel
Marcel Les Huguenots Meyerbeer
Archibaldo L'amore dei tre re Montemezzi
Figaro Les noces de Figaro Mozart
Don Giovanni
Leporello
Don Giovanni Mozart
Sarastro La flauta màgica Mozart
Boris Godunov Boris Godunov Mussorgsky
Dosifei Khovanshchina Mussorgsky
Alvise Badoero La Gioconda Ponchielli
Colline La bohème Puccini
Don Basilio The Barber of Seville Rossini
Mosè Mosè in Egitto Rossini
Il vecchio ebreo Sansone e Dalila Saint-Saëns
Lothario Mignon Thomas
Zaccaria Nabucco Verdi
Don Ruy Gomez de Silva Ernani Verdi
Attila Attila Verdi
Roger Jérusalem Verdi
Sparafucile Rigoletto Verdi
Giovanni da Procida I vespri siciliani Verdi
Jacopo Fiesco Simon Boccanegra Verdi
Padre Guardiano La forza del destino Verdi
Filippo II
Grande Inquisitore
Don Carlo Verdi
Ramfis Aida Verdi
Pistola Falstaff Verdi
Pogner Die Meistersinger von Nürnberg Wagner
Gurnemanz Parsifal Wagner

Referències[modifica]

  1. F. Paul Driscoll (September 2010). "Obituaries: The great Siepi dies at eighty-seven". Opera News. 75 (3). Archived from the original on 2010-12-23. Retrieved 2011-04-30.

Videografia[modifica]

  • Mozart: Don Giovanni (Grümmer, della Casa, Berger, Dermota, Edelmann; Furtwängler, Graf, 1954) VAI
  • "Sis grans baixos" [ària de Don Carlos, 1970] Societat Bel Canto

Enllaços externs[modifica]

  • Discografia d'enregistraments d'òpera (Capon's Lists of Opera Recordings)
  • El seu paper de signatura (YouTube)