Desinfectant

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Líquid desinfectant al costat d'un llit d'hospital.

La desinfecció és un procés físic o químic que mata o inactiva agents patògens de bacteris, virus i protozous impedint la proliferació de microorganismes patògens en fase vegetativa que es troben en organismes vius. Els desinfectants són substàncies que s'apliquen a objectes per a destruir els microorganismes que hi visquin.[1] La desinfecció no necessàriament ha de matar tots els microorganismes, especialment les espores bacterianes no resistents; és menys efectiva que l'esterilització microbiològica, la qual mata tots els tipus de vida. Els desinfectants són diferents d'altres agents antimicrobians com els antibiòtics, els quals destrueixen els microorganismes dins del cos, i els antisèptics, els quals destrueixen els microorganismes en els teixits biològics. Els desinfectants són un tipus de biocida que tracta d'eliminar específicament els microorganismes. Els desinfectants lluny d'eliminar totalment la presència de microbis, redueixen els organismes nocius a un nivell que no afecten negativament la salut ni la qualitat dels béns peribles. Els "sanititzantsn" (sanitisers en anglès) són substàncies que alhora que netegen desinfecten.[2] Les endòspores bacterianes majoritàriament són resistents als desinfectants, però alguns virus i bacteris tenen alguna tolerància. Els desinfectants s'usen de manera freqüent en hospitals, cirurgia dental, la cuina, i les cambres de bany per matar organismes infecciosos.

Un desinfectant ideal hauria d'oferir una completa i total esterilització microbiològica, sense fer mal a altres formes de vida, ser de cost econòmic i no corrosiu. Però no existeix aquest desinfectant ideal. Molts desinfectants són de naturalesa perillosa pels humans i animals. Els bacteris en alguns casos poden crear resistència al producte que s'aplica per matar-los.

Tipus de desinfectants[modifica]

El desinfectants se solen classificar en funció de la família química del seu agent actiu. És habitual l'ús d'agents oxidants que oxiden la membrana cel·lular dels microorganismes com els derivat del clor i l'oxigen. Entre els que no són classificats entre els grans grups hi ha:

Àcids[modifica]

Els àcids generalment actuen per la seva reducció del pH:

Derivats clorats[modifica]

Aquests contenen àtoms de clor units covalentment.

Derivats fenòlics[modifica]

  • El fenol és un dels desinfectants més antics, és bastant corrosiu per la pell i potser carcinogen.
  • Fenilfenol substitueix sovint el fenol.
  • Cloroxilenol es fa servir en desinfectants domèstics.
  • Hexaclorofè actualment prohibit.
  • Timol, derivat del timó altrament dit farigola, és un desinfectant d'ampli espectre i ecològic.

Compostos d'amoni quaternari[modifica]

També anomenats "quats" com el clorur de benzalconi i altres que són considerats biocides.

Toxicitat[modifica]

Un estudi de l'any 2014 sostenia que l'ús de desinfectants de mans (que augmenta fins a 100 cops la penetració a la dèrmica de partícules lipofíliques[5]) i el posterior contacte amb substàncies portadores de bisfenol A (BPA), com el paper imprès dels rebuts, l'orina o alguns aliments, estava relacionat amb un augment del risc de patir malalties i anormalitats sanitàries.[6]

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

  1. «Glossary | Infection Prevention & Control in Dental Settings | Division of Oral Health | CDC» (en anglès). [Consulta: 30 desembre 2017].
  2. Cleaning and disinfecting Arxivat 2011-07-09 a Wayback Machine., (2009), Mid Sussex District Council, UK
  3. For a review through 1952 see: Lester W, Dunklin E, Robertson OH «Bactericidal effects of propylene and triethylene glycol vapors on airborne Escherichia coli». Science, 115, 2988, abril 1952, pàg. 379–382. DOI: 10.1126/Science.115.2988.379. PMID: 17770126.
  4. FDA/CFSAN - Food Safety A to Z Reference, "Bacteria" http://vm.cfsan.fda.gov/~dms/a2z-b.html Arxivat 2006-01-03 a Wayback Machine.
  5. Funke, AP; Schiller, R; Motzkus, HW; Gunther, C «Transdermal delivery of highly lipophilic drugs: in vitro fluxes of antiestrogens, permeation enhancers, and solvents from liquid formulations.» (en anglès). Pharm Res, 19, 5, 19-05-2002, pàg. 661-668. DOI: 10.1023/A:1015314314796.
  6. Hormann, AM; vom Saal, FS; Nagel, SC; Stahlhut, RW «Holding Thermal Receipt Paper and Eating Food after Using Hand Sanitizer Results in High Serum Bioactive and Urine Total Levels of Bisphenol A (BPA)» (en anglès). PLoS ONE, 9, 10, 22-10-2014. DOI: 10.1371/journal.pone.0110509.

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Desinfectant