Dinàmica de fluids

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

La dinàmica de fluids és una subdisciplina de la mecànica de fluids (entenent per "fluids" tant els líquids com els gasos). La dinàmica de fluids es ramifica en altres disciplines, com l'aerodinàmica i la hidrodinàmica.[1][2][3] La mecànica de fluids té una gran varietat d'aplicacions, incloent-hi el càlcul de les forces i els moments que provoca el moviment dels fluids en problemes ben quotidians o ben complexos. Els fluids inclouen l'aigua, l'aire i les suspensions (que és la forma en què es presenten alguns medicaments), així com el petroli i els seus derivats. La paraula "dinàmica" fa referència al moviment i a les forces que el causen.

L'estudi de la dinàmica de fluids ofereix una estructura sistemàtica pel seu estudi basat en lleis empíriques i semiempíriques. Aquestes lleis impliquen propietats dels fluids com la temperatura, la pressió, la densitat i la velocitat, així com funcions de l'espai i el temps.

En la dinàmica de fluids, un dels múltiples paràmetres que s'estudien és l'acceleració convectiva, que és un component de l'acceleració en un punt determinat d'una línia de corrent deguda exclusivament a la translació del fluid en l'espai. És la que es produeix en un moviment variat (no uniforme), encara que el règim general sigui permanent (constant en el temps).[4]

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Dinàmica de fluids
  1. Guevara (Ph.D.), Sergio Ribeiro. «Dinámica de fluidos: estudio de los movimientos de líquidos y gases» (en espanyol europeu), 13-09-2021. [Consulta: 4 juliol 2023].
  2. «La dinámica de fluidos es el estudio de los movimientos de líquidos y gases» (en castellà), 04-03-2019. [Consulta: 4 juliol 2023].
  3. «14.5 Dinámicas de fluidos - Física universitaria volumen 1 | OpenStax» (en castellà). [Consulta: 4 juliol 2023].
  4. «Dinàmica de fluids». Gran Enciclopèdia Catalana. Barcelona: Grup Enciclopèdia Catalana.