Geografia del Níger

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca

El Níger és un estat sense sortida al mar de l'Àfrica Occidental localitzat al llarg de la frontera entre el Sàhara i el Sub-sàhara. Les seves coordenades geogràfiques són longitud de 16°N i latitud de 8°E. La seva àrea és d'1.267.000 km² del quals tan sols 300 km² estan coberts d'aigua. Això vol dir que mesura una mica menys que el doble de l'estat estatunidenc de Texas.

El Níger fa frontera amb set estats, amb un perímetre total de 5.697 km. La més llarga és la que té amb el Txad a l'est, sumant 1.175 km. Seguida de la de Nigèria cap al sud (1.497 km), Algèria cap al nord-nord-oest (956 km), i Mali amb 821 km. El Níger també fa frontera al sud-oest amb Burkina Faso (628 km) i Benín (266 km) i al nord-nord-est amb Líbia (354 km).

El clima del Níger és principalment sec, amb molt de desert. A l'extrem sud hi ha el clima tropical als marges del riu Níger. Al desert hi predominen les planes al sud i les dunes al nord.

El punt més baix és el Riu Níger amb una elevació de 200 m. El punt més alt és el Mont Bagzane de 2.022 m.

Recursos naturals: urani, carbó, ferro, minerals, alumini, fosfats, or, petroli

Ús de la terra:
terra cultivable: 3%
cultius permanents: 0%
pastures permanents: 7%
zones boscoses: 2%
altres: 88% (1993 est.)

Terra irrigada: 660 km² (est. 1993)

Perills naturals: sequeres recurrents

Medi ambient - assumptes actuals: sobrepasturatge; erosió del sòl; desforestació; desertificació; vida salvatge (com elefants, hipopòtams, girafes, i lleons) amenaçada per la destrucció de l'hàbitat.

Medi ambient - acords internacionals: Biodiversitat, canvi climàtic, Desertificació, Espècies en perill, Modificació ambiental, residus perillosos, bandeig dels assaigs nuclears, Protecció de la Capa d'Ozó, aiguamolls
signat, però no ratificat: Protocol de Quioto, Dret de la mar

Coord.: 16° N, 8° E / 16°N,8°E / 16; 8