Josep Manuel Basáñez i Villaluenga

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaHonorable Senyor
Josep Manuel Basáñez i Villaluenga
Biografia
Naixement6 juliol 1942 Modifica el valor a Wikidata (81 anys)
Burgos (Espanya) Modifica el valor a Wikidata
Diputat al Parlament de Catalunya
16 juny 1988 – 20 juliol 1989 (renúncia)Ramon Coma i Casellas →

Circumscripció electoral: Barcelona

Conseller d'Economia i Finances
23 abril 1987 – 4 juliol 1988
← Josep Maria Cullell i NadalRamon Trias Fargas →
Nomenat per: Jordi Pujol i Soley
Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
FormacióEscola Tècnica Superior d'Enginyeria Industrial de Barcelona Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Lloc de treball Barcelona Modifica el valor a Wikidata
Ocupaciógerent, enginyer industrial, polític, enginyer de mines Modifica el valor a Wikidata
PartitConvergència Democràtica de Catalunya Modifica el valor a Wikidata

Josep Manuel Basáñez i Villaluenga (Burgos, 6 de juliol de 1942), és un gestor públic, polític i empresari català. Fou diputat per CiU a les eleccions al Parlament de Catalunya de 1988 i conseller d'Economia i Finances de la Generalitat de Catalunya el 1987-1988.

Inicis[modifica]

Estudia el batxillerat al Colegio de Indauchu a Bilbao i el Col·legi de Sant Ignasi de Barcelona. És enginyer industrial i doctor per la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC). Va ser a l'escoltisme a un agrupament afiliat a la Delegació Diocesana d'Escoltisme. Serà més tard dirigent escolta a Catalunya Minyons Escoltes i Guies de Catalunya, i a Europa com a Vicepresident del Comitè Europeu del Moviment Scout.

Trajectòria de gestió publica i a la política[modifica]

Tècnic de Gestió (en excedència de la UPC). En l'administració publica ha estat Professor associat i Gerent de la UPC, Conseller d'Economia i Finances la Generalitat de Catalunya, Diputat al Parlament de Catalunya, Vicepresident del Consejo Español de Política Fiscal y Financiera i membre del HLG de Partenariat Public Privat a la Unió Europea entre altres càrrecs.

Trajectòria a l'empresa privada[modifica]

En l'activitat privada ha estat conseller delegat de Autopistas ACESA,[1] president de Mercado Español de Futuros y Opciones Financieros i de Caprabo, membre del consell de Gas Natural, de BME, membre del consell i president del comitè tècnic a Autostrade Spa a Italia i membre del consell de Sanef i SFL a França entre altres posicions, de la Immobiliària Colonial.[2]

Àmbit associatiu i institucional[modifica]

En l'àmbit institucional va esser membre del Comitè Organitzador del Jocs Olímpics de Barcelona, President del Rotary Club de Barcelona, Vicepresident del Cercle del Liceu, President de l'Asecap, vicepresident primer i candidat a la presidència de la Cambra de Comerç, Indústria i Navegació de Barcelona,[3] del Foment del Treball Nacional, i de la Junta Directiva de la CEOE. És o ha estat President de SABA Italia Spa., membre del consell d'administració del Port de Barcelona,[4] del Council de la WCF, del consell del Banco Mare Nostrum, de ThyssenKrupp Elevator Spain. En altres àmbits és o ha estat també vocal de la Fundació del RACC, Vicepresident de la Federació Catalana de Basquetbol, Consul General Honorary of Republic of Singapore i Vicepresident de la Fundació Abertis a Itàlia.

Referències[modifica]