Putzita

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de mineralPutzita
Fórmula química(Cu4,7Ag3,3)GeS₆
EpònimHubert Putz Modifica el valor a Wikidata
Localitat tipusmina Capillitas, Departament d'Andalgalá, Catamarca, Argentina
Classificació
Categoriasulfurs
Nickel-Strunz 10a ed.2.BA.70
Nickel-Strunz 9a ed.2.BA.35 Modifica el valor a Wikidata
Nickel-Strunz 8a ed.II/B.08 Modifica el valor a Wikidata
Propietats
Sistema cristal·líisomètric
Estructura cristal·linaa = 10,201Å; b = 10,201Å; c = 10,201Å;
Grup puntual4 3m - hextetraedral
Colornegre ferro amb un feble tint violeta
Exfoliacióindistinta
Fracturairregular, desigual, desagregable, subconcoidal
Tenacitatfràgil
Duresa3 a 3,5
Lluïssormetàl·lica
Color de la ratllanegre
Diafanitatopaca
Densitat5,788 g/cm³ (calculada)
Propietats òptiquesisotròpica
Més informació
Estatus IMAaprovat Modifica el valor a Wikidata
Codi IMAIMA2002-024
Any d'aprovació2002
SímbolPzi Modifica el valor a Wikidata
Referències[1]

La putzita és un mineral de la classe dels sulfurs, que pertany al grup de l'argirodita. Rep el seu nom del Dr. Hubert Putz (1973), de la Universitat de Salzburg, que va descobrir la nova espècie en els seus treballs de camp a Catamarca, i per les seves contribucions significatives a la mineralogia del germani en el jaciment de Capillitas.

Característiques[modifica]

La putzita és un sulfur de coure, argent i germani, de fórmula química (Cu4,7Ag3,3)GeS₆. Va ser aprovada per l'Associació Mineralògica Internacional l'any 2002. Cristal·litza en el sistema isomètric. Es troba en forma d'agregats de grans anèdrics, de fins a 3 mm, incrustats en matriu de calcosina predominantment amb relíquies de bornita. La seva duresa a l'escala de Mohs es troba entre 3 i 3,5.

Segons la classificació de Nickel-Strunz, la putzita pertany a «02.BA: sulfurs metàl·lics amb proporció M:S > 1:1 (principalment 2:1) amb coure, argent i/o or», juntament amb els minerals següents: calcocita, djurleïta, geerita, roxbyita, anilita, digenita, bornita, bellidoïta, berzelianita, athabascaïta, umangita, rickardita, weissita, acantita, mckinstryita, stromeyerita, jalpaïta, selenojalpaïta, eucairita, aguilarita, naumannita, cervel·leïta, hessita, chenguodaïta, henryita, stützita, argirodita, canfieldita, fischesserita, penzhinita, petrovskaïta, petzita, uytenbogaardtita, bezsmertnovita, bilibinskita i bogdanovita.

Formació i jaciments[modifica]

Va ser descoberta l'any 2002 a la mina Capillitas, dins el complex volcànic Farallón Negro, al departament d'Andalgalá (Catamarca, Argentina), l'únic indret on se n'ha trobat. Sol aparèixer associada a altres minerals com: wittichenita, thalcusita, tennantita, esfalerita, quars, luzonita, galena, calcopirita, calcocita o bornita.

Referències[modifica]

  1. «Putzite» (en anglès). Mindat. [Consulta: 9 febrer 2016].