Quanta Cura

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula documentQuanta Cura
Quanta cura Modifica el valor a Wikidata
Tipusencíclica Modifica el valor a Wikidata
Llengua originalllatí i italià Modifica el valor a Wikidata
Temamodernisme, relació església-estat, llibertat de culte
Creació8 desembre 1864 Modifica el valor a Wikidata
Publicació8 de desembre del 1864
AutorPius IX Modifica el valor a Wikidata
Text completText complet i Text complet Modifica el valor a Wikidata

Quanta Cura (llatí: Quanta preocupació) és una encíclica escrita pel papa Pius IX[1] sobre el tema de la secularització en general i la proclamació del Regne d'Itàlia del 1861 en particular.

Pius IX va proclamar-la el 8 de desembre de 1864, junt amb el Syllabus Errorum. El seu títol fa referència a la màxima preocupació de l'Església catòlica després dels canvis polítics que van tocar tota Europa després de la fi de l'antic règim.[2][3] El document condemna amb vehemència els principis liberals de l'escola pública laïcista, de la llibertat de culte i la llibertat d'expressió i defensa la legitimitat d'una religió d'estat. També condemna certs excessos del capitalisme industrial, vists com un factor major en la pauperització del proletariat. A les Espanyes va ser l'inici d'una llarga polèmica entre conservadors i liberals durant la restauració Isabelina.[4]

Quanta Cura s'ha de situar al context històric i polític de la Itàlia Unificada que s'inscriu en el Risorgimento que havia començat després del Congrés de Viena del 1814-15 que va terminar-se amb l'annexió dels Estats Pontificis i l'ocupació de Roma el 1870. Els papes successius van considerar que posar en dubte el seu poder absolut i temporal era un error major, conseqüència nefasta d'idees modernes com el liberalisme, el socialisme, el racionalisme, el relativisme o la separació de l'Església i l'Estat. L'encíclica va ser proclamada després que França va decidir retirar les seves tropes de Roma amb la ineluctable integració de la ciutat eterna al Regne d'Itàlia i la subsegüent abolició definitiva dels Estats Pontificis.

Referències[modifica]

  1. «Quanta Cura». Gran Enciclopèdia Catalana. Barcelona: Grup Enciclopèdia Catalana.
  2. Pius IX, Quanta Cura - Condemning Current Errors Arxivat 2006-05-26 a Wayback Machine., Roma, 8 de desembre de 1864 (traducció anglesa)
  3. Con cuánto cuidado y pastoral vigilancia (en castellà, traduït del llatí) [Consulta: 26 novembre 2012]. 
  4. Renom i Ferrer, Maria Teresa. Miquel Ferrer i Bauçà, protagonista en la societat de Mallorca. Barcelona: L'Abadia de Montserrat, 1998, p. 540. ISBN 978-8478269549.