Ralph P. Boas

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaRalph P. Boas
Biografia
Naixement(en) Ralph Phillip Boas Modifica el valor a Wikidata
8 agost 1912 Modifica el valor a Wikidata
Walla Walla (Washington) Modifica el valor a Wikidata
Mort25 juliol 1992 Modifica el valor a Wikidata (79 anys)
Seattle (Washington) Modifica el valor a Wikidata
Sepulturadesconegut Modifica el valor a Wikidata
President Mathematical Association of America
1973 – 1974
← Victor KleeHenry O. Pollak → Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
Altres nomsErsatz Stanislas Pondiczery
Hector Pétard
E. S. Pondiczery
H. Pétard Modifica el valor a Wikidata
FormacióUniversitat de Cambridge (1938–1939)
Universitat de Princeton (1937–1938)
Universitat Harvard (1929–1937) Modifica el valor a Wikidata
Tesi acadèmicaThe Iterated Stieltjes Transform  (1937 Modifica el valor a Wikidata)
Director de tesiDavid Widder Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Camp de treballAnàlisi matemàtica, matemàtiques, anàlisi complexa i teoria de funcions Modifica el valor a Wikidata
Ocupaciómatemàtic, professor d'universitat Modifica el valor a Wikidata
OcupadorUniversitat Northwestern (1949–1980)
Institut de Tecnologia de Massachusetts (1948–1949)
Universitat Harvard (1942–1949)
Universitat Duke (1939–1942) Modifica el valor a Wikidata
Obra
Obres destacables
Estudiant doctoralPhilip J. Davis, Christopher Imoru, Creighton Buck, Carl Prather, José Maria Gonzalez-Fernandez, Daniel Saltz, Robert M. Porter, Alberto Saenger, Dale Mugler, Masakiti Kinukawa, K. Raman Unni, Antoinette Trembinska i William Butterworth Modifica el valor a Wikidata
Família
CònjugeMary Layne Boas Modifica el valor a Wikidata
FillsHarold P. Boas Modifica el valor a Wikidata
ParesRalph Boas Modifica el valor a Wikidata  i Louise Schutz
GermansMarie Boas Hall Modifica el valor a Wikidata
ParentsAlfred Rupert Hall (cunyat) Modifica el valor a Wikidata
Premis

Find a Grave: 192857526 Modifica el valor a Wikidata

Ralph P. Boas (Walla Walla, 8 d'agost de 1912 - Seattle, 25 de juliol de 1992) va ser un matemàtic estatunidenc.

Vida i Obra[modifica]

El seu pare era professor d'anglès i el 1924 va ser nomenat professor del Mount Holyoke College, així que Boas va fer els estudis secundaris a Massachusetts, per entrar a la universitat Harvard l 1929. Es va graduar el 1934 i doctorar el 1937: a continuació va obtenir una beca de dos anys per seguir estudis post-doctorals a Princeton, amb Salomon Bochner, i a Cambridge, amb Godfrey Harold Hardy.[1] En retornar, el 1939, va ser nomenat professor assistent a la universitat Duke i, a partir de 1942, en plena Segona Guerra Mundial, va ser instructor militar a Chapel Hill (Carolina del Nord) i a Harvard.[2] El 1949 va acceptar una plaça de professor titular a la universitat Northwestern que ja no va deixar fins a la seva retirada el 1980. La seva tasca principal a Northwestern va ser reconstruir l'equip de recerca que havia quedat minvat en els anys anteriors i seguir la construcció de la biblioteca de matemàtiques que avui porta el seu nom.[3]

Boas va publicar quasi dos-cents articles científics sobre anàlisi real i anàlisi complexa. També va publicar diferents llibres de text sobre aquests temes.[4]

Boas es qualificava a si mateix com quasi-matemàtic perquè, tot i haver seguit una carrera acadèmica de matemàtic, havia fet moltes altres coses: editor de revistes científiques, traductor del rus, cap de departament universitari i, sobre tot, versificador i humorista.[5] Les seves iniciatives en aquests darrers camps van ser d'allò més esbojarrades, com ho mostren els exemples següents

La participació de noces de Betti Bourbaki[9][modifica]

El senyor NICOLAS BOURBAKI, Membre Canònic de l'Acadèmia Reial de Poldàvia, Gran Mestre de l'Orde dels Compactes, Conservador dels Uniformes, Lord Protector dels Filtres, i Senyora, de soltera BIUNÍVOCA, tenen l'honor de fer-vos saber l'enllaç matrimonial de la seva filla BETTI amb el senyor HÉCTOR PÉTARD, Administrador-Delegat de la Societat de les Estructures Induïdes, Membre Diplomat de l'Institut de Cossos de Classes Archacologistes, Secretari de l'Obra de Sou du Lion.
El Senyor ERSATZ STANISLAS PONDICZERY, Complex de Recobriment de Primera Classe jubilat, President de la Casa de Reeducació dels Dèbilment Convergents, Cavaller de les Quatre U, Gran Operador del Grup Hiperbòlic, Cavaller de l'Orde Total de la Secció Àuria, L.U.B., C.C., H.L.C., i Senyora, de soltera COMPACTENSI, tenen l'honor de fer-vos saber l'enllaç matrimonial del seu pupil HÈCTOR PÉTARD amb la senyoreta BETTI BOURBAKI, antiga alumna dels Benordenats de Besse.
L'Isomorfisme Trivial serà oficiat pel Peàdic de l'Orde dels Diofantins, a la Cohomologia Principal de la Varietat Universal, el 3 de Cartembre de l'any VI, a l`hora habitual.

L'orgue serà tocat pel senyor Mòdul, Assistent Símplex de la Grassmaniana (lemes cantats per l'Scholia Cantorum). El producte de la cerca serà destinat íntegrament a la Casa de Repòs dels Pobres Abstractes. La convergència està assegurada.

Referències[modifica]

Bibliografia[modifica]

Enllaços externs[modifica]

  • O'Connor, John J.; Robertson, Edmund F. «Ralph P. Boas» (en anglès). MacTutor History of Mathematics archive. School of Mathematics and Statistics, University of St Andrews, Scotland.
  • «Ralph Philip Boas Jr., 1973-1974 MAA President». Mathematical Association of America. [Consulta: 4 juny 2022]. (anglès)