Sili Itàlic

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca

Sili Itàlic (Titus Caius Silius Italicus) fou un poeta èpic llatí nascut l'any 25 Va ocupar diverses magistratures i arribà al consolat l'any 68 essent després protegit de Vitel·li i després de Vespasià, en el govern del qual va exercir el càrrec de procònsol d'Àsia, on va complir amb rectitud.

Va adquirir la vila de Ciceró a Tusculum (avui Frascati), i la que havia posseït Virgili prop de Nàpols. En aquesta última va perfeccionar el seu poema Bella Punica (Guerra Púnica), començat en la seva joventut i referit a la Segona Guerra Púnica. Va viure a Nàpols i Puteoli on va restar sense voler tornar a Roma. Malalt incurable es va deixar morir de fam l'any 100. El seu nom Itàlic podria derivar d'Itàlica (prop de la moderna Sevilla) i és molt possible que fos hispà, ja que és esmentat i elogiat repetidament per Marcial.

Encara que alguns suposen que fou tres vegades cònsol el més probable és que hi hagués tres cònsols a la família: el seu pare Gai Sili (cònsol any 13) i el fill de Sili Itàlic.

La seva gran obra és un treball poètic èpic anomenat Púnica o Bella Punica en 17 llibres.