Stélla (pel·lícula de 1955)

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de pel·lículaStélla
Στέλλα Modifica el valor a Wikidata
Fitxa
DireccióMichael Cacoyannis Modifica el valor a Wikidata
Protagonistes
GuióIakovos Kambalenis Modifica el valor a Wikidata
MúsicaMános Hadjidákis Modifica el valor a Wikidata
DistribuïdorJoseph Burstyn i Netflix Modifica el valor a Wikidata
Dades i xifres
País d'origenGrècia Modifica el valor a Wikidata
Estrena1955 Modifica el valor a Wikidata
Durada100 min Modifica el valor a Wikidata
Idioma originalgrec Modifica el valor a Wikidata
RodatgeGrècia Modifica el valor a Wikidata
Coloren blanc i negre Modifica el valor a Wikidata
Descripció
Gèneremelodrama i drama Modifica el valor a Wikidata
Lloc de la narracióGrècia Modifica el valor a Wikidata

IMDB: tt0048657 Filmaffinity: 643929 Allocine: 37908 Letterboxd: stella Allmovie: v66762 TCM: 507355 Archive.org: stella_1955_202110 TMDB.org: 47778 Modifica el valor a Wikidata

Stella (grec: Στέλλα) és una pel·lícula grega de 1955 que és un relat de Carmen amb Melina Merkuri. La pel·lícula va ser dirigida pel grecoxipriota Michael Cacoyannis i escrita per Cacoyannis i Iakovos Kambanelis. La música va ser composta per Manos Hadjidakis i Vassilis Tsitsanis.

Stella va ser originalment pensada per ser una obra de teatre amb el títol Stella amb els guants vermells, però mai es va posar en escena. S'ha afirmat que aquesta història va ser el vehicle perfecte per al debut cinematogràfic de Merkuri, de trenta-cinc anys. De fet, era l'èxit que necessitava Melina Merkuri. La pel·lícula va provocar una gran controvèrsia i, tot i que inicialment va ser rebutjada pels crítics grecs, ara es considera una de les cinc millors pel·lícules gregues.[1][2]

Al 8è Festival Internacional de Cinema de Canes, on es va projectar la pel·lícula,[3] Melina i va conèixer Jules Dassin, el seu futur mariat, mentor, i director. La va ajudar a aconseguir papers importants en pel·lícules com Topkapi, Poté tin kyriaki, Phaedra, i 10:30 P.M. Summer, que es van convertir en grans èxits internacionals.

Trama[modifica]

La història d'una jove ferotgement independent i intransigent. Stella, una cantant de rembetiko de la discoteca Paradise, viu una vida turbulenta i sense culpa. La seva independència innata i la seva naturalesa assertiva la porten a nombroses relacions amoroses apassionades. Mentre està amb l'Aleko, fill d'una família benestant, decideix, com és costum, trencar abans que la relació s'esgoti. Un cop coneix a Miltos, un jove jugador de futbol, sembla que canvia. Al principi, ella evita els seus avenços, però, més tard, cedeix a ell. Tanmateix, ella només pot estar amb ell en els seus propis termes. Per molt que l'estimi, valora sobretot la seva llibertat. Les coses es tornen complicades quan la criden per triar. Rebutja repetidament les propostes de matrimoni de Miltos. Quan Miltos finalment l'obliga a acceptar la idea del matrimoni, Stella no apareix a l'església, tot i que Miltos l'adverteix repetidament que la matarà si no es casa amb ell. Miltos la mata amb un punyal al final de la pel·lícula.

S'ha dit que la història del matrimoni forçat de Stella simbolitza les forces que intenten constantment imposar la seva voluntat a Grècia.

Repartiment[modifica]

Premis[modifica]

Referències[modifica]

  1. Georgakas 2005, p. 26
  2. Eleftheriotis 2001, p. 156-157
  3. «Festival de Cannes: Stella». festival-cannes.com. [Consulta: 1r febrer 2009].

Bibliografia[modifica]

Enllaços externs[modifica]