Usuari:FrancescRomero/Juan Luis Cipriani Thorne

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaJuan Luis Cipriani Thorne
Biografia
Naixement28 de setembre de 1943 (1943-09-28) (80 anys)
Lima, Perú Perú
Activitat
OcupacióArquebisbe de Lima
Ordenació sacerdotal en el ritu romà21 d'agost de 1977
Consagració3 de juliol de 1988
per Juan Landázuri
Proclamació cardenalícia21 de febrer de 2001
per Joan Pau II
Cardenal prevere de San Camillo de Lellis agli Orti Sallustiani
Altres ocupacionsBisbe Auxiliar d'Ayacucho
Arquebisbe d'Ayacucho

'Consummati In Unum'

Juan Luis Cipriani Thorne (Lima, 28 de desembre de 1943) és un sacerdot peruà, cardenal de l'Església Catòlica i membre de l'Opus Dei. Segons el tractament oficial de l'església, rep el tracte protocol·lari d'Eminentíssim i Reverendíssim Senyor Juan Luis Cardenal de la Santa Romana Església Cipriani Thorne, Arquebisbe Metropolità de Lima i primat del Perú.

Biografia[modifica]

Educació[modifica]

Juan Luis Cipriani, nét de l'empresari peruà Rollin Thorne Sologuren, va ser el quart fill d'una família d'11 germans. Els seus pares, Enrique Cipriani Vargas, metge de professió i Isabel Thorne Larrabure, pertanyien, com ell, a l'Opus Dei. Va estudiar la primària al Col·legi Immaculat Cor (1948-1953) a Lima i la secundària en el Col·legi Santa Maria Marianistes, de la mateixa ciutat.

Va realitzar estudis d'enginyeria industrial a la Universitat Nacional d'Enginyeria, que va combinar amb la pràctica del bàsquet. El 1969, sent ell un dels seus integrants, l'equip nacional va quedar en primer lloc en el Campionat Sud-americà de Bàsquet.

Sacerdot[modifica]

El 1974 viatja a Europa, amb la finalitat d'estudiar a la Pontifícia Universitat de la Santa Creu de la Prelatura de l'Opus Dei a Roma, (Itàlia) i a la Universitat de Navarra a Espanya, obtenint finalment el títol de Doctor en Teologia. Va ser ordenat sacerdot a la Basílica de Sant Miquel de Madrid, (Espanya), el 21 d'agost de 1977, dedicant-se a continuació a tasques pastorals a Lima.

De retorn al Perú, va ser professor de Teologia Moral a la Facultat de Teologia Pontifícia i Civil de Lima, i Director Espiritual al Seminari de Lima (1981 - 1983); capellà i professor de l'Escola de Direcció en Lima amb el tema Ètica Empresarial; capellà i professor de l'Escola Superior Montemar a Lima, abans de ser nomenat vicari de l'Opus Dei al Perú i Vicecanceller de la Universitat de Piura (1986 - 1988).

Bisbe[modifica]

El 1988 el Papa Joan Pau II el va nomenar bisbe auxiliar d'Ayacucho. La seva consagració episcopal va ser el 3 de juliol d'aquest any a la Basílica Catedral de Lima, rebent de mans del llavors Arquebisbe de Lima, el cardenal Juan Landázuri Ricketts.

A 1991, després de retirar, per límit d'edat, l'anterior Arquebisbe d'Ayacucho, Federico Richter, Cipriani és nomenat arquebisbe d'aquesta ciutat. Va ajudar a la recuperació de moltes esglésies ayacuchanas, va reobrir el Seminari Major de Huamanga i va recuperar la celebració de la missa tots els diumenges a la Catedral; doncs la seva tasca episcopal la va exercir durant el conflicte armat intern al Perú, però, alguns sectors polítics li retreuen el seu comportament durant la seva gestió acusant-lo de negar assistència a les persones que van ser víctimes de la violència, acusacions que ell sempre va refutar.

Durant aquesta època va ser nomenat mediador en el cas de la presa de residència l'ambaixada del Japó a Lima, on 14 membres de l'organització terrorista Moviment Revolucionari Túpac Amaru van capturar violentament el 17 de desembre de 1996 uns 800 ostatges. Després de concretar l'Operació Chavín d'Huantar, en conferència de premsa, va mostrar la seva frustració perquè no hi hagués hagut una solució pacífica.

El papa Joan Pau II va fer públic el seu nomenament com Arquebisbe de Lima i Primat del Perú el 9 de gener de 1999. El 30 de gener es va realitzar la cerimònia de presa de possessió a la Catedral de Lima. Després, el 29 de juny, va rebre el pal·li arquebisbal a Roma per segona vegada (la primera vegada havia estat després del seu nomenament com a Arquebisbe d'Ayacucho), de mans del papa Joan Pau II.

Cardenal[modifica]

El 21 de gener del 2001 el papa Joan Pau II va anunciar el seu nomenament com a cardenal, que es va produir el 21 de febrer del 2001 a Roma, amb el títol de cardenal prevere de San Camillo de Lellis agli Orti Sallustiani. Va ser el primer membre de l'Opus Dei a rebre el títol de cardenal.

El maig del 2001, Joan Pau II el va incorporar com a membre de la Congregació per a les Causes dels Sants i el va ratificar en la Congregació per al Culte Diví i la Disciplina dels Sagraments en el Vaticà.

A la mort del papa Joan Pau II el 2 d'abril del 2005, Cipriani acudeix de Perú a Roma per participar en els funerals i posterior conclave d'elecció del nou pontífex, en el qual hauria tingut una participació rellevant en ser un dels supòsits papables, com a representant de l'Església Catòlica llatinoamericana i pel pes que la mateixa venia adquirint en la distribució universal del Catolicisme.

El cardenal Cipriani va ser nomenat pel papa Benet XVI com a membre de la comissió encarregada de revisar les conclusions del recent Sínode dels bisbes, que va tenir lloc a l'octubre de 2005 per a tractar el tema de l'eucaristia, així com se li va encarregar al costat d'aquesta comissió la preparació del següent Sínode, que va tenir lloc el 2008.

També va participar en el conclave de 2013 que escollí el papa Francesc.[1]

Controvèrsies[modifica]

Cipriani ha estat el centre de diverses controvèrsies, gairebé sempre per les seves opinions sobre els polítics i les polítiques del Perú.

L'escriptor Mario Vargas Llosa el va acusar en repetides ocasions d'haver estat una persona propera i poc crítica amb el president Alberto Fujimori[2] Entre les crítiques de Vargas Llosa a Cipriani també van destacar les que va fer sobre unes declaracions públiques sobre l'avortament.[3] També a les pàgines del diari El País se li va recriminar criticar determinades polítiques i donar suport a unes altres,[4] el que va generar una resposta de l'arquebisbat de Perú donant suport al seu bisbe.[5]

Obres[modifica]

Cipriani Thorne, Juan Luis. Testigos vivos de Cristo. Ediciones Rialp, 1999. ISBN 978-84-321-3249-0. 

Cipriani Thorne, Juan Luis. Conoce tus derechos: Catecismo de doctrina social. Ateneo Latinoamericano de Estudios Políticos y Sociales, 1987. 

Amar con obras. Realidades, 2003. 

Concilio Vaticano II: perspectivas para el tercer milenio. Vida y Espiritualidad, 2006. ISBN 9789972212154. 

Doy Fe. Editorial Planeta, 2012. ISBN 9786124151064. 

Premis i reconeixements[modifica]

Bibliografia[modifica]

  • Sosa, el Gran. Cipriani, teòleg de Fujimori, Lima, 2000
  • Prieto Celi, Federico. El Blat i la jull, Radiografia d'una conjura contra el Cardenal Cipriani, Lima, 2007
  • Arzobispado de Lima. Cap a una nova evangelització: de la Gran Missió Remar Mar Endins a la Gran Missió de Lima 2003-2010, Lima, 2009
  • Arzobispado de Lima. Lima, ciutat Eucarística, Lima, 2009

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: FrancescRomero/Juan Luis Cipriani Thorne

Referències[modifica]

  1. «Cardenal Cipriani realiza juramento al inicio del Cónclave». http://www.arzobispadodelima.org. Arquebisbat de Lima. [Consulta: 11 octubre 2013].
  2. Vargas Llosa, Mario «La hora de la verdad». El País, 08-05-2011 [Consulta: 11 octubre 2013].
  3. Vargas Llosa, Mario «Cobardía e hipocresía». El País, 08-12-2002 [Consulta: 11 octubre 2013].
  4. Cordero, Jaime «Las iglesias también votan». El País, 04-06-2011 [Consulta: 11 octubre 2013].
  5. «Puntualización a 'Las Iglesias también votan'». El País, 09-06-2011 [Consulta: 11 octubre 2013].
  6. http://www.arzobispadodelima.org/content/view/4292/359/ Arzobispado de Lima
  7. http://www.arzobispadodelima.org/content/view/4299/351/ Arzobispado de Lima


Precedit per:
August Vargas Alzamora
Arquebisbe de Lima i primat del Perú
Escut del Cardenal Cipriani
Escut del Cardenal Cipriani
Arquebisbe de Lima i primat del Perú

9 gener de 1999 - En Funcions
Succeït per:
en el càrrec
Precedida per:
Paul Zoungrana
Cardenal de l'Església Catòlica
Cardenal de l'Església Catòlica
Cardenal prevere de San Camillo de Lellis agli Orti Sallustiani

2001 -
Succeïda per:
en el càrrec
Precedida per:
Federico Richter
Cardenal de l'Església Catòlica
Cardenal de l'Església Catòlica
Arquebisbe d'Ayacucho

1995 - 1998
Succeïda per:
Luis Sebastiani