Bogdanovita

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Infotaula de mineralBogdanovita
Fórmula química (Au,Te,Pb)3(Cu,Fe)
Localitat tipus dipòsit d'or d'Aginskoe, Província de Kamtxatka, Districte Federal de l'Extrem Orient, Rússia
Classificació
Categoria sulfurs
Nickel-Strunz 10a ed. 2.BA.80
Nickel-Strunz 9a ed. 2.BA.50
Nickel-Strunz 8a ed. I/A.01
Dana 2.2.3.1
Heys 3.3.13
Propietats
Sistema cristal·lí isomètric
Estructura cristal·lina a = 4,087Å;
Color rosa marró a bronze
Duresa 4,5
Lluïssor metàl·lica
Impureses comunes Ag, Se
Més informació
Estatus IMA aprovat
Codi IMA IMA1978-019
Any d'aprovació 1978
Referències [1]
Modifica les dades a Wikidata

La bogdanovita és un mineral de la classe dels sulfurs. Rep el seu nom del geòleg rus Aleksei Alekseevich Bogdanov (1907-1971).

Característiques[modifica]

La bogdanovita és un sulfur de fórmula química (Au,Te,Pb)3(Cu,Fe), dimorf de l'auricuprur. Va ser aprovada per l'Associació Mineralògica Internacional l'any 1978. Cristal·litza en el sistema isomètric, formant agregats de cristalls radials d'aproximadament 1 mil·límetre. També és normal trobar-la de manera massiva.[2] La seva duresa a l'escala de Mohs és 4,5.

Segons la classificació de Nickel-Strunz, la bogdanovita pertany a "02.BA: sulfurs metàl·lics amb proporció M:S > 1:1 (principalment 2:1) amb coure, plata i/o or", juntament amb els minerals següents: calcocita, djurleïta, geerita, roxbyita, anilita, digenita, bornita, bellidoïta, berzelianita, athabascaïta, umangita, rickardita, weissita, acantita, mckinstryita, stromeyerita, jalpaïta, selenojalpaïta, eucairita, aguilarita, naumannita, cervelleïta, hessita, chenguodaïta, henryita, stützita, argirodita, canfieldita, putzita, fischesserita, penzhinita, petrovskaïta, petzita, uytenbogaardtita, bezsmertnovita i bilibinskita.

Formació i jaciments[modifica]

Va ser descoberta l'any 1978 al dipòsit d'or d'Aginskoe, a la província de Kamtxatka (Districte Federal de l'Extrem Orient, Rússia), en una zona secundària, associada a or i bilibinskita. També se n'ha trobat al dipòsit d'or de Manka i a Dalnii Vostok, tots dos indrets al Kazakhstan, a Salmchâteau (Província de Luxemburg, Bèlgica), a Sonora (Mèxic), a Pionerskoye (Tuvà, Rússia) i a Bisbee (Arizona, Estats Units). Sol trobar-se associada a altres minerals com: or, bilibinskita, bezsmertnovita, belyakinita i a tel·lururs de ferro, coure i plom.[2]

Referències[modifica]

  1. «Bogdanovite» (en anglès). Mindat. [Consulta: 10 febrer 2016].
  2. 2,0 2,1 «Bogdanovite» (en anglès). Handbook of Mineralogy. [Consulta: 10 febrer 2016].