Geerita

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Infotaula de mineralGeerita
Fórmula química Cu8S5
Epònim Adam Geer Tradueix
Localitat tipus De Kalb Township, St. Lawrence Co., Nova York, Estats Units
Classificació
Categoria sulfurs
Nickel-Strunz 10a ed. 2.BA.05
Nickel-Strunz 9a ed. 2.BA.05c
Nickel-Strunz 8a ed. II/B.01
Heys 3.1.7
Propietats
Sistema cristal·lí trigonal
Estructura cristal·lina a = 3,83Å; c = 46,84Å;
Simetria 3 - romboedral
Duresa 3,5 a 4
Lluïssor metàl·lica
Diafanitat opaca
Densitat 5,61 g/cm3 (calculada)
Propietats òptiques anisotròpica
Pleocroisme feble
Impureses comunes Fe, Zn
Més informació
Estatus IMA aprovat
Codi IMA IMA1978-024
Any d'aprovació 1978
Referències [1]
Modifica les dades a Wikidata

La geerita és un mineral de la classe dels sulfurs. Rep el seu nom d'Adam Geer, d'Utica (Nova York), qui la va descobrir.

Característiques[modifica]

La geerita és un sulfur de fórmula química Cu8S5. Va ser aprovada per l'Associació Mineralògica Internacional l'any 1978. Cristal·litza en el sistema trigonal. Es troba en forma de crostes i com a plaquetes fines.[2] És un mineral que estructuralment es troba estretament relacionat amb la digenita. Pot ser parcial o completament reemplaçat per spanakopita. La seva duresa a l'escala de Mohs es troba entre 3,5 i 4.

Segons la classificació de Nickel-Strunz, la geerita pertany a "02.BA: sulfurs metàl·lics amb proporció M:S > 1:1 (principalment 2:1) amb coure, plata i/o or", juntament amb els minerals següents: calcocita, djurleïta, roxbyita, anilita, digenita, bornita, bellidoïta, berzelianita, athabascaïta, umangita, rickardita, weissita, acantita, mckinstryita, stromeyerita, jalpaïta, selenojalpaïta, eucairita, aguilarita, naumannita, cervelleïta, hessita, chenguodaïta, henryita, stützita, argirodita, canfieldita, putzita, fischesserita, penzhinita, petrovskaïta, petzita, uytenbogaardtita, bezsmertnovita, bilibinskita i bogdanovita.

Formació i jaciments[modifica]

Es troba en dipòsits de magnetita-cromita amb serpentina, o reemplaçant esfalerita. Sol trobar-se associada a altres minerals com: spionkopita, esfalerita, tetraedrita, calcopirita, malaquita, atzurita, brochantita, crisocol·la, cervantita, estibiconita, hemimorfita o calcita.[2] Va ser descoberta l'any 1978 a De Kalb Township, al comtat de St. Lawrence (Nova York, Estats Units).

Referències[modifica]

  1. «Geerite» (en anglès). Mindat. [Consulta: 6 febrer 2016].
  2. 2,0 2,1 «Geerite» (en anglès). Handbook of Mineralogy. [Consulta: 6 febrer 2016].