Geerita

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de mineralGeerita

Modifica el valor a Wikidata
Fórmula químicaCu₈S₅
EpònimAdam Geer (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Localitat tipusDe Kalb Township, St. Lawrence Co., Nova York, Estats Units
Classificació
Categoriasulfurs
Nickel-Strunz 10a ed.2.BA.05
Nickel-Strunz 9a ed.2.BA.05c Modifica el valor a Wikidata
Nickel-Strunz 8a ed.II/B.01 Modifica el valor a Wikidata
Heys3.1.7
Propietats
Sistema cristal·lítrigonal
Estructura cristal·linaa = 3,83Å; c = 46,84Å;
Grup puntual3 - romboedral
Duresa3,5 a 4
Lluïssormetàl·lica
Diafanitatopaca
Densitat5,61 g/cm³ (calculada)
Propietats òptiquesanisotròpica
Pleocroismefeble
Impureses comunesFe, Zn
Més informació
Estatus IMAaprovat Modifica el valor a Wikidata
Codi IMAIMA1978-024
Any d'aprovació1978
SímbolGee Modifica el valor a Wikidata
Referències[1]

La geerita és un mineral de la classe dels sulfurs. Rep el seu nom d'Adam Geer, d'Utica (Nova York), qui la va descobrir.

Característiques[modifica]

La geerita és un sulfur de fórmula química Cu₈S₅. Va ser aprovada per l'Associació Mineralògica Internacional l'any 1978. Cristal·litza en el sistema trigonal. Es troba en forma de crostes i com a plaquetes fines.[2] És un mineral que estructuralment es troba estretament relacionat amb la digenita. Pot ser parcial o completament reemplaçat per spanakopita. La seva duresa a l'escala de Mohs es troba entre 3,5 i 4.

Segons la classificació de Nickel-Strunz, la geerita pertany a «02.BA: sulfurs metàl·lics amb proporció M:S > 1:1 (principalment 2:1) amb coure, plata i/o or», juntament amb els minerals següents: calcocita, djurleïta, roxbyita, anilita, digenita, bornita, bellidoïta, berzelianita, athabascaïta, umangita, rickardita, weissita, acantita, mckinstryita, stromeyerita, jalpaïta, selenojalpaïta, eucairita, aguilarita, naumannita, cervel·leïta, hessita, chenguodaïta, henryita, stützita, argirodita, canfieldita, putzita, fischesserita, penzhinita, petrovskaïta, petzita, uytenbogaardtita, bezsmertnovita, bilibinskita i bogdanovita.

Formació i jaciments[modifica]

Es troba en dipòsits de magnetita-cromita amb serpentina, o reemplaçant esfalerita. Sol trobar-se associada a altres minerals com: spionkopita, esfalerita, tetraedrita, calcopirita, malaquita, atzurita, brochantita, crisocol·la, cervantita, estibiconita, hemimorfita o calcita.[2] Va ser descoberta l'any 1978 a De Kalb Township, al comtat de St. Lawrence (Nova York, Estats Units). Als territoris de parla catalana ha estat descrita tan sols a la mina Eureka (La Torre de Cabdella, Pallars Jussà).[3]

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Geerita
  1. «Geerite» (en anglès). Mindat. [Consulta: 6 febrer 2016].
  2. 2,0 2,1 «Geerite» (en anglès). Handbook of Mineralogy. [Consulta: 6 febrer 2016].
  3. Castillo, M; Torró,L.,Campeny,M.,Villanova,C.,Tauler,E.,Melgarejo,J.C. «Mineralogía del Depósito de Uranio Eureka (Castell-estaó, Pirineo, Cataluña).». Revista Macla. Soc. Esp. de Mineralogía, 11, 2009, pàg. 53-54.