Caça de balenes

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Caça de balenes en una litografia colorejada a mà, realitzada entre el 1856 i el 1907.

La caça de balenes és la caça, mitjançant vaixells i barques, de cetacis de grans dimensions, coneguda genèricament com a balenes. La caça de balenes té orígens antics que es remunten com a mínim fins al 6000 aC, però es desenvolupà sobretot a partir del segle xvi a l'oceà Atlàntic i el segle xix a l'oceà Pacífic. Entre els primers baleners comercials hi hagué els bascos, mentre que entre els més nombrosos hi hagué els estatunidencs, el més cèlebre del qual és segurament Herman Melville, autor de la novel·la Moby Dick.

Un arpó modern

Les embarcacions són conegudes com a vaixells baleners i els seus mariners són els baleners. Generalment, la caça es fa amb vaixells relativament grans (en temps moderns, naus factoria), que llancen llaguts o altres naus més petites que s'acosten al cetaci i l'ataquen amb un arpó (en temps moderns, un arpó explosiu). Quan el cetaci ja és mort, se'l porta al vaixell i allí s'hi treballa per separar el greix dels altres productes.

Al segle xix, el producte principal de les balenes era el greix, que era convertit en un oli utilitzat per les làmpades, però s'utilitzava l'animal sencer, incloent-hi les barbes, utilitzats per fer cotilles i l'oli fragrant del catxalot, utilitzat per elaborar perfums. En temps més recents, l'ús principal és la carn, que és un producte típic i sovint predilecte de molts llocs amb una llarga tradició balenera, com el Japó, Islàndia i moltes poblacions indígenes, com les dels Estats Units i el Canadà.

Caça de balenes moderna[modifica]

L'oli fet a partir del greix de balena té pocs usos avui en dia[1] i la caça de balenes que es realitza actualment és com aliment. Les espècies que es cacen més habitualment són el rorqual comú i el rorqual d'aleta blanca, dues de les espècies de balenes de menor mida. El 23 de juliol de 1982 es va establir una moratòria sobre la caça comercial de balenes començant a la temporada 1985-86.

Referències[modifica]

  1. «Whale Oil». Petroleumhistory.org. [Consulta: 10 juliol 2010].

Vegeu també[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Caça de balenes