Cordó sanitari

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Cordó sanitari durant l'epidèmia de còlera a Romania, a principis del segle xx.

L'expressió cordó sanitari,[1] en els seus orígens, feia referència a una barrera implementada per aturar la propagació d'una malaltia, com ara la pesta negra.[2] El terme ha estat utilitzat sovint també en diversos idiomes, i en sentit metafòric per referir-se als intents d'impedir la propagació d'una ideologia considerada com a no desitjada o perillosa,[3] com ara la política de contenció adoptada per George F. Kennan contra la Unió Soviètica.

Malaltia[modifica]

Un cordó sanitari generalment es crea al voltant d'una àrea que està experimentant una epidèmia d'una malaltia. Un cop establert el cordó, a la gent de la zona infectada ja no se'ls permet sortir. En la forma més extrema, el cordó no s'aixeca fins que s'extingeixi la infecció, la qual cosa a tothom que és a dins a morir o sobreviure.[4] Es va utilitzar la tàctica durant la Pesta Negra, per exemple, al gran brot de pesta durant la Guerra del Nord. El primer ús real del terme cordó sanitari va ser el 1821, quan les tropes franceses van ser desplegades a la frontera entre França i Espanya als Pirineus per tal d'evitar que una febre mortal es propagués d'Espanya a França.[4]

Des del segle xx, la tàctica ha estat poc utilitzat: abans de 2014, l'última vegada que es va utilitzar va ser el 1918, quan la frontera russopolonesa va ser tancada per aturar la propagació del tifus.[4]Un cordó sanitari era més probable que s'utilitzés com un recurs argumental en la ficció, com per exemple fa Albert Camus a La pesta. No obstant això, l'agost de 2014, es va establir un cordó sanitari al voltant d'algunes de les zones més afectades del brot d'Ebola a l'Àfrica de l'oest de 2014.[5]

Diplomàcia[modifica]

El primer ús del terme "cordó sanitari" com una metàfora per a la contenció ideològica feu referència al "sistema d'aliances instituït per França a l'Europa post-Primera Guerra Mundial Europa que s'estenia des de Finlàndia fins als Balcans" i que "envoltava completament Alemanya i segellava de Rússia l'Europa Occidental, aïllant d'aquesta manera les dues nacions políticament 'malaltes' d'Europa."[6]

Al primer ministre francès Georges Clemenceau se li atribueix haver encunyat l'ús, quan el març del 1919 va instar els recentment independitzats estats fronterers (també anomenats estats limítrofs) que s'havien separat de l'Imperi Rus i la Rússia soviètica que formessin una unió defensiva per tant posar en quarantena la propagació del comunisme per Europa Occidental; a aquesta mena d'aliança la va anomenar cordó sanitari. Això segueix sent probablement el més famós ús de la frase, encara que de vegades s'utilitza, més generalment, per descriure un conjunt d'estats coixí que formen una barrera contra un gran, i ideològicament hostil, estat.

En política[modifica]

A partir de finals de 1980, el terme va ser introduït en el discurs sobre política parlamentària per part dels comentaristes belgues. En aquell moment, el partit nacionalista flamenc d'extrema dreta Vlaams Blok va començar a obtenir guanys electorals significatius. Donat que el Vlaams Blok era un grup racista[7] els altres partits polítics belgues es van comprometre a excloure el partit de qualsevol govern de coalició, fins i tot si això va obligar a la formació de governs de gran coalició entre rivals ideològics. Els comentaristes van qualificar aquest acord de Bèlgica com a cordó sanitari. El 2004, el seu partit successor, el Vlaams Belang, va canviar la seva plataforma del partit per permetre el compliment de la llei. Tot i que no s'ha signat cap nou acord formal en contra d'ell, segueix sent incert si algun dels partits principals de Bèlgica entrarà en negociacions de coalició amb el Vlaams Belang en un futur pròxim. Diversos membres de diversos partits flamencs han qüestionat la viabilitat del cordó sanitari. Els crítics del cordó sanitari afirmen que també és antidemocràtic.[8]

Amb l'èxit electoral dels partits nacionalistes i extremistes d'esquerra i dreta en la història recent d'Europa, el terme ha estat traslladat a acords similars al que es va produir a Bèlgica:

  • A Bèlgica, el partit d'extrema dreta Vlaams Blok va ser exclòs pel cordó sanitari el 1989, tot i que va obtenir el 17,17% dels vots.
  • Després de la reunificació alemanya, l'antic partit governant de la República Democràtica Alemanya, el Partit Socialista Unificat d'Alemanya (Sozialistische Einheitspartei Deutschlands, o SED), es va reinventar primer (el 1990) com a Partit del Socialisme Democràtic (PDS) i després (en 2005 abans de les eleccions) com el Partit d'Esquerra, per tal de fusionar-se amb el nou grup WASG que havia sorgit a Occident. En els anys posteriors al 1990, els altres partits polítics alemanys s'han negat sistemàticament a considerar la formació d'una coalició amb el PDS / Partit de l'Esquerra a nivell federal (que era possible el 2005), mentre que a nivells estatals es van formar les anomenades coalicions vermell-vermell amb l'SPD (o vermell-vermell-verd). El terme cordó sanitari, però, és molt poc comú a Alemanya per consideracions de coalició. Una estricta no-cooperació política (en el qual L'Esquerra participaria, si mai sorgís) només s'exerceix en contra dels partits de dreta, com ara Die Republikaner.
  • A França, la política de no-cooperació amb el Front Nacional, juntament amb el sistema electoral majoritari a dues voltes, condueix a la falta de representació permanent del FN a l'Assemblea Nacional. Per exemple, el FN no va aconseguir cap dels 577 escons de l'Assemblea a les eleccions de 2002, tot i rebre l'11,3% dels vots en la primera ronda, ja que no hi ha candidats FN van guanyar una majoria en la primera ronda i alguns fins i tot qualificat (ja sigui per guanyar almenys el 12,5% dels vots local amb un 25% de participació o per ser un dels dos primers classificats amb menys) per passar a la segona ronda. A les eleccions presidencials del 2002, després que el candidat del Front Nacional Jean-Marie Le Pen derrotés inesperadament Lionel Jospin a la primera volta, el Partit Socialista tradicionalment oposat ideològicament va encoratjar els seus votants a votar per Jacques Chirac en la segona ronda, atès que preferien qualsevol Le Pen.
  • A Catalunya i el País Basc, els grups que es perceben com a oposats al nacionalisme català o basc, com ara el Partit Popular, han estat de vegades exclosos de qualsevol coalició de govern en els seus respectius governs.[10][11] com en l'anomenat Pacte del Tinell[12][13][14] Al igual que a Europa, l'expressió també s'utilitza quan el que es vol és aïllar les opcions polítiques considerades pro-feixistes o xenòfobes per tal d'evitar-ne el seu creixement.[15][16] De vegades, l'expressió s'ha fet servir com a mostra de l'aïllament en què es troba Catalunya respecte a l'Estat espanyol.[17][18]
  • A Suècia, els partits polítics del Riksdag han adoptat una política de no cooperació amb els Demòcrates Suecs (SD) en els municipis. No obstant això, hi ha hagut excepcions en què els polítics locals han donat suport a les resolucions de l'SD.
  • A Noruega, tots els partits parlamentaris havia refusat constantment d'unir-se formalment en una coalició de govern a nivell estatal amb el dretà Partit del Progrés fins al 2005, quan el Partit Conservador ho va fer. En alguns municipis però, el Partit del Progrés coopera amb molts partits, incloent el Partit Laborista."[19]
  • Al Canadà, la resistència a la formació de governs de coalició entre els partits d'esquerra o de centre sovint s'ha atribuït a una falta de voluntat per ser vistos com a col·laboradors amb els Bloc Québécois, que advoca per la independència del Quebec.

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

  1. «Cordó sanitari». Gran Enciclopèdia Catalana. Barcelona: Grup Enciclopèdia Catalana.
  2. A history of England from the conclusion of the great war in 1815, 1890. 
  3. [1], 1927
  4. 4,0 4,1 4,2 «Using a Tactic Unseen in a Century, Countries Cordon Off Ebola-Racked Areas». New York Times. [Consulta: 14 agost 2014].
  5. Donald G. McNeil Jr. «Using a Tactic Unseen in a Century, Countries Cordon Off Ebola-Racked Areas». The New York Times, 13-08-2014.
  6. Gilchrist, Stanley. «Chapter 10: The Cordon Sanitaire - Is It Useful? Is It Practical?». A: Readings on International Law from the Naval War College Review, 1978-1994. 68. Naval War College, p. 131-145 [Consulta: 23 novembre 2014].  Arxivat 2014-09-10 a Wayback Machine.
  7. De fet, acabaria sent il·legalitzat per un tribunal de Gant el 2004
  8. «El bloc de Carme Colomina», 07-06-2011. [Consulta: 23 novembre 2014].
  9. «ICV reclama un "cordó sanitari" contra l'extrema dreta a Europa». aldia.cat. Europa Press, 28-02-2014. [Consulta: 23 novembre 2014].
  10. «Joan Herrera reclama un "cordó sanitari" al voltant del PP perquè "no té legitimitat ni credibilitat per governa». ICV, 09-07-2013. Arxivat de l'original el 1 de desembre 2014. [Consulta: 23 novembre 2014].
  11. «Mónica Oltra: "Al PP cal fer-li un cordó sanitari"». Tribuna.cat, 26-06-2014. [Consulta: 23 novembre 2014].[Enllaç no actiu]
  12. [2]
  13. «ERC proposa ara un 'cordó sanitari' contra el PP en els pressupostos». El Periódico de Catalunya, 23-12-2011. [Consulta: 23 novembre 2014].
  14. «La CUP reclama un cordó sanitari contra el PP i la corrupció a les comarques gironines». CUP. [Consulta: 23 novembre 2014].
  15. Error en el títol o la url.«». Naciodigital.cat, 10-10-2013. [Consulta: 23 novembre 2014].
  16. «Herrera defensa el 'cordó sanitari' contra els que fan polítiques xenòfobes 'com diu el Pacte per la Immigració'». 324.cat, 12-05-2010. [Consulta: 23 novembre 2014].
  17. «El cordó sanitari de Catalunya». menorca.info, 03-09-2014. Arxivat de l'original el 29 de novembre 2014. [Consulta: 23 novembre 2014].
  18. «Que no us encomanin el virus!». oriols.cat, 21-01-2014. [Consulta: 23 novembre 2014].
  19. «Mot Nulltoleranse FRP-samarbeid». Arbeiderpartiet, març 2013. Arxivat de l'original el 2012-07-01. [Consulta: 23 novembre 2014].
  20. «Guardian: Cameron: vote for anyone but BNP». The Guardian [Londres], 18-04-2006 [Consulta: 26 març 2010].
  21. BBC News «UKIP rejects BNP electoral offer». , 03-11-2008 [Consulta: 19 novembre 2011].
  22. Traynor, Ian «UK diplomats shun BNP officials in Europe». The Guardian [Londres], 09-07-2009 [Consulta: 23 octubre 2009].