Ecologia profunda

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca

L'ecologia profunda és una branca recent de la filosofia ecològica que considera la humanitat part del seu entorn, proposant canvis culturals, polítics, socials i econòmics per aconseguir una convivència harmònica entre els éssers humans i la resta d'éssers vius.

L'ecologia profunda i els moviments ambientals[modifica | modifica el codi]

Els moviments ambientals moderns inclouen una diversitat de filosofies fonamentals. Tots ells plantegen crítiques al model industrial de la nostra societat, considerat parcialment o totalment responsable de la crisi ecològica que avui patim. L'ecologia profunda és un dels moviments que més radicalment s'oposa a l'actual model. Les veus de l'ecologisme són múltiples i entre elles podem trobar:

  • Els conservacionistes i preservacionistes, que estan basats en una visió antropocèntrica. L'ambient i la natura ha de ser usat i protegit al mateix temps. Per a aquesta corrent, la natura no té drets més enllà que serveix els interessos dels éssers humans.
  • Ecologia social i Ecofeminisme, estan relacionats amb demandes pròpies del segle XX, en el període anomenat posmodernisme solucionarien els conflictes ambientals conciliant els conflictes en les relacions humanes.
  • Ecologia reformista, és la lluita contra la contaminació i la disminució o desaparició de recursos sota un enfocament pragmàtic. En alguns simpatitzants, se li veu fins i tot com una oportunitat de mercat per al capitalisme.

Origen i posicions ideològiques[modifica | modifica el codi]

La frase 'ecologia profunda' va ser encunyada el 1973 per Arne Naess,[1] com un terme teòric, però es va transformar posteriorment en un moviment. Per Naess són punts centrals:

  1. L'ésser humà en harmonia amb el medi, no per sobre, sota o fora d'aquest.
  2. La igualtat Biocèntrica; totes les coses naturals, els ecosistemes, la vida, etc., Tenen dret a existir. Independent del seu grau d'autodeterminació.
  3. Dret a la diversitat cultural.

Actualment l'ecologia profunda es mesura contra l'anomenadaecologia reformista, que és la que ha aconseguit més incidència en els debats contemporanis degut a l'alçada de molts dels seus simpatitzants, fins i tot aconseguint en molts països d'estar seus membres inserits plenament en el poder polític i empresarial. No obstant això, el nucli d'acció es dóna en el món anglosaxó, i és gairebé inexistent a la resta de la terra.

L'ecologia profunda té com a premissa una integració total de la persona-en-natura. No està ni per sobre ni fora de la natura. Per la mateixa raó, també qüestiona fortament les grans decisions polític-econòmiques, i molts dels seus adherents persones que es perfilen en grups polítics de propostes.

El concepte va ser desenvolupat més tard per Bill Devalla i George Sessions en publicar el 1985 el llibreDeep Ecology. Un altre autor que està integrat en aquest corrent és Fritjof Capra.

Nou paradigma[modifica | modifica el codi]

Per Fritjof Capra[2] l'ecologia profunda fa part del nou paradigma, d'una visió holística del món, en què es passa de la concepció de l'univers com màquina, a veure-ho com una xarxa de relacions, el que implica pensament sistèmic per a la seva comprensió

Referències[modifica | modifica el codi]

  1. «The Shallow and the Deep» (en anglès). [Consulta: 4 agost 2011].
  2. Capra, Fritjof. The web of life: a new scientific understanding of living systems. Anchor Books, 1996. ISBN 0385476752. 

Enllaços externs[modifica | modifica el codi]