Isolueshita: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
Ampliació
Línia 31: Línia 31:
[[Categoria:Minerals de niobi]]
[[Categoria:Minerals de niobi]]
[[Categoria:Minerals de sodi]]
[[Categoria:Minerals de sodi]]
[[Categoria:Minerals descoberts al Kukisvumtxorr]]

Revisió del 13:35, 22 abr 2017

Infotaula de mineralIsolueshita

Cristall d'isolueshita del Kukisvumtxorr Modifica el valor a Wikidata
Fórmula químicaNaNbO₃ Modifica el valor a Wikidata
Epònimsistema cristal·lí cúbic i Lueshita Modifica el valor a Wikidata
Localitat tipusMina d'apatita de Kirovskii (Kirovsky Mine; Kirovskii Mine; Kirov Mine), Mont Kukisvumchorr, massís de Jibiny, Península de Kola, Província de Múrmansk, Districte Federal del Nord-oest, Rússia
Classificació
Categoriaòxids
Nickel-Strunz 10a ed.4.CC.35
Nickel-Strunz 9a ed.4.CC.35 Modifica el valor a Wikidata
Nickel-Strunz 8a ed.IV/C.10 Modifica el valor a Wikidata
Propietats
Sistema cristal·líisomètric
Duresa5,5
Més informació
Estatus IMAaprovat Modifica el valor a Wikidata
Codi IMAIMA1995-024
SímbolIsl Modifica el valor a Wikidata

L'isolueshita és un mineral de la classe dels òxids, que pertany al grup de la perovskita. El seu nom reflexa el seu hàbit isomètric, el seu isotropisme òptic i una composició similar a la del seu polimorf monoclínic, la lueshita.

Característiques

L'isolueshita és un òxid de fórmula química NaNbO3. Cristal·litza en el sistema isomètric. La seva duresa a l'escala de Mohs és 5,5. És un mineral polimorf de la lueshita, la natroniobita i la pauloabibita.

Segons la classificació de Nickel-Strunz, l'isolueshita pertany a "04.CC: Òxids amb relació Metall:Oxigen = 2:3, 3:5, i similars, amb cations de mida mitjana i gran" juntament amb els següents minerals: cromobismita, freudenbergita, grossita, mayenita, brearleyita, yafsoanita, latrappita, lueshita, natroniobita, perovskita, barioperovskita, lakargiïta, megawita, loparita-(Ce), macedonita, tausonita, crichtonita, davidita-(Ce), davidita-(La), davidita-(Y), landauïta, lindsleyita, loveringita, mathiasita, senaïta, dessauïta-(Y), cleusonita, gramaccioliïta-(Y), diaoyudaoïta, hawthorneïta, hibonita, lindqvistita, magnetoplumbita, plumboferrita, yimengita, haggertyita, nežilovita, batiferrita, barioferrita, jeppeïta, zenzenita i mengxianminita.

Formació i jaciments

Va ser descoberta a la Mina d'apatita de Kirovskii, una mina situada al mont Kukisvumchorr, al massís de Jibiny (Província de Múrmansk, Rússia). Es tracta de l'únic indret on ha estat trobada aquesta espècie mineral.

Referències