Portada

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Viquipèdia
L'enciclopèdia lliure que tothom pot editar.
751.601 articles
1.318 participants actius

Col·labora-hi

Viquipèdia
L'enciclopèdia lliure que tothom pot editar

Article del dia
Manuel de Falla y Matheu (Cadis, 1876Alta Gracia, 1946) fou un compositor andalús de música clàssica. Amb els catalans Isaac Albéniz i Enric Granados seria el tercer dels noms que conformen la gran trilogia del nacionalisme musical espanyol. Fou també un dels primers compositors d'aquesta tradició que es va donar a conèixer a tot Europa i Amèrica, amb la qual cosa superà l'aïllament de la música hispana des del segle xviii. Format a Madrid amb Felip Pedrell i posteriorment, a París, amb Paul Dukas, la seua producció palesa tant la influència de les arrels musicals hispàniques com la de la música francesa i les avantguardes europees. - Vegeu informació sobre la imatge

Manuel de Falla y Matheu

Manuel de Falla y Matheu (Cadis, 1876Alta Gracia, 1946) fou un compositor andalús de música clàssica. Amb els catalans Isaac Albéniz i Enric Granados seria el tercer dels noms que conformen la gran trilogia del nacionalisme musical espanyol. Fou també un dels primers compositors d'aquesta tradició que es va donar a conèixer a tot Europa i Amèrica, amb la qual cosa superà l'aïllament de la música hispana des del segle xviii.

Format a Madrid amb Felip Pedrell i posteriorment, a París, amb Paul Dukas, la seua producció palesa tant la influència de les arrels musicals hispàniques com la de la música francesa i les avantguardes europees.



Imatge del dia

Imatge del dia

Vista nocturna del Kremlin

Projecte destacat
Quina fita més impressionant: la nostra llengua ja té 750.000 articles a la Viquipèdia! Deixeu-nos la vostra felicitació i feu-vos partícips d'aquest nou èxit!
(Informació de la imatge)

Projecte destacat: Celebrem els tres quarts de milió!

Quina fita més impressionant: la nostra llengua ja té 750.000 articles a la Viquipèdia! Deixeu-nos la vostra felicitació i feu-vos partícips d'aquest nou èxit!
(Informació de la imatge)

|range=2}}


12 de maig

El Partit dels Socialistes guanya les eleccions al Parlament de Catalunya, seguit de Junts+ i Esquerra Republicana, i obté 42 diputats en total.


12 de maig

Suïssa, representada per Nemo Mettler, guanya el Festival de la Cançó d'Eurovisió 2024, seguida al podi per Croàcia i Ucraïna.


6 de maig

Hamàs accepta l'alto el foc progressiu plantejat per Qatar i Israel, però aquest darrer finalment hauria rebutjat aplicar-lo en considerar que és una versió rebaixada de la proposta inicial.


5 de maig

Milers de manifestants omplen la Plaça Major de Palma en el tancament del primer Correllengua interinsular, convocat per l'Obra Cultural Balear i Joves per la Llengua.



Nemo Mettler assajant per a la segona semifinal d'Eurovisió


Tendències


Avui fa 5 anys
Mor Doris Day, estrella de Hollywood dels anys 50 i 60 (n. 1922).
Avui fa 60 anys
Neix Jordi Sànchez i Zaragoza, actor, autor teatral i guionista català.
Avui fa 60 anys
S'inaugura la primera fase de construcció de la resclosa d'Assuan i es comença a omplir l'embassament.
Avui fa 75 anys
Neix Eva Eriksson, il·lustradora i escriptora sueca.
Avui fa 85 anys
Mor Cristina Fernández Pereda, una de les dotze dones de la Presó de les Corts executades al Camp de la Bota pel règim franquista (n. 1900).
Avui fa 110 anys
Neixen Joe Louis, boxador estatunidenc, campió del món (m. 1981), i Antonia Ferrín Moreiras, matemàtica, professora i astrònoma gallega (m. 2009).