Vés al contingut

Fundació Bernat Metge

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Aquesta és una versió anterior d'aquesta pàgina, de data 19:32, 22 ago 2016 amb l'última edició de Gazophylacium (discussió | contribucions). Pot tenir inexactituds o contingut no apropiat no present en la versió actual.
Infotaula d'organitzacióFundació Bernat Metge
lang=ca
Modifica el valor a Wikidata
Dades
Tipusinstitució
fundació privada Modifica el valor a Wikidata
Camp de treballestudis clàssics Modifica el valor a Wikidata
Objectiusestudis clàssics Modifica el valor a Wikidata
Història
Creació1921
FundadorFrancesc Cambó i Batlle Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Obres destacables
Governança corporativa
Seu
Part deInstitut Cambó Modifica el valor a Wikidata
Altres
Premis
Localització geogràfica
Map

La Fundació Bernat Metge és una institució fundada el 1922 sota el patrocini de l'editorial Alpha de Francesc Cambó, i que avui forma part de l'Institut Cambó i té com a finalitat no sols el foment de l'estudi dels clàssics grecs i llatins als Països Catalans, sinó també la de crear al llarg dels temps generacions d'humanistes.

La seva activitat principal ha estat la publicació de la col·lecció Fundació Bernat Metge, en català, seguint el model de les grans col·leccions clàssiques europees (com la Collections des universités de France coneguda com "la Budé" per ser patrocinada per l'Association Guillaume Budé, o la Bibliotheca Teubneriana de Benediktus Gotthelf Teubner). Es va iniciar l'abril de 1923 amb De la Natura de Lucreci de Joaquim Balcells i Pinto. Els seus directors han estat Joan Estelrich (1923-1958) i Carles Riba (1858-1959), qui va formar una escola de traductors. Després ha estat dirigida per un consell directiu integrat per Josep Alsina, Joan Petit i Montserrat (succeït per Jaume Berenguer), Miquel Dolç, Josep Vergés i Fàbregas i Joan Baptista Solervicens.

La col·lecció Fundació Bernat Metge

La col·lecció Fundació Bernat Metge recull la publicació de traduccions d'autors grecs i llatins al català. Les versions, que són publicades amb el text original i sense, han contribuït a fixar el llenguatge literari culte. La col·lecció restà interrompuda del 1939 al 1946. Actualment disposa de més de 360 volums.[1]

La col·lecció, segons el catàleg editorial, se subdivideix en les següents sèries:

Referències

  1. «Traducció i traductors». Web. Generalitat de Catalunya, 2012. [Consulta: Juny 2013].

Bibliografia

  • Franquesa Gòdia, Montserrat. La Fundació Bernat Metge, una obra de país (1923 - 1938). Barcelona: Publicacions de l'Abadia de Montserrat, juny 2013, p. 291 (Textos i Estudis de Cultura Catalana, 181). ISBN 9788498836127. 
  • Franquesa Gòdia, Montserrat. «La Fundació Bernat Metge sota el franquisme. L'escenari de la represa (1939-1942)». A: Literatura catalana contemporània: Crítica, transmissió textual i didàctica. (Edició a cura d'Eusebi Coromina i Ramon Pinyol). Barcelona: Societat Catalana de Llengua i Literatura (filial de l'Institut d'Estudis Catalans) / Universitat de Vic / Universitat Central de Barcelona, 2016, pàgs. 49-70 (Treballs de la Societat Catalana de Llengua i Literatura - 11). ISBN 9788499653013. 

Enllaços externs