LAV Perpinyà-Figueres

Infotaula d'organitzacióLAV Perpinyà-Figueres
lang=ca
Modifica el valor a Wikidata
Dades
Tipuslínia d'alta velocitat Modifica el valor a Wikidata
Història
Creació2010
Vehicle utilitzatTGV Duplex Modifica el valor a Wikidata
Governança corporativa
Gestor/operadorSNCF
Renfe Operadora Modifica el valor a Wikidata
Propietat deSNCF
Administrador de Infraestructuras Ferroviarias Modifica el valor a Wikidata
Part deTGV
AVE Modifica el valor a Wikidata
Localització geogràfica
Map
Infotaula xarxa de transportsLAV Perpinyà-Figueres
Viaducte sobre la Muga pel mig del poble de Pont de Molins, sense pantalles de protecció acústica, amb el Canigó al fons.
RecorregutPerpinyà-Figueres
Inauguració15 de desembre de 2013
Operador
AVE
Renfe Operadora
Tipus serveiAlta velocitat
llarg recorregut
LAV Perpinyà-Figueres
Esvaïment Nîmes-Montpeller —
París
Marsella
Montpeller Sud de France
Línia clàssica
Perpinyà
Perpinyà St.-Charles
Línia clàssica a
Vilafranca de Conflent
direcció Portbou (línia clàssica)
0.00 Inici de la concessió de TP Ferro (km 0.00)
Riu Rard
Carretera D612A
Autopista A9 - la catalana
Salt de vies per a invertir sentit de circulació
Línia Elna-Arles
Riu Tec
Túnel del Pertús (8.300 m)
Frontera França-Espanya
Túnel sota els Pirineus
44.38 Final de la concessió de TP Ferro
Figueres-Vilafant
LAV a Girona i Barcelona

La Línia d'Alta Velocitat ferroviària Perpinyà-Figueres és una línia ferroviària internacional d'alta velocitat que comunica la Catalunya del Nord (França) amb Catalunya (Espanya).

Els treballs van començar el 15 de novembre de 2004 i la seva obertura es va produir el 15 de desembre de 2013.

La línia permet la connexió entre les xarxes ferroviàries francesa i espanyola. La línia té una longitud total de 44,4 kilòmetres i inclou un túnel de 8,3 km sota els Pirineus. És l'únic tram de la xarxa d'alta velocitat espanyola construït en règim de concessió i peatge.

A l'extrem sud enllaça amb la LAV Madrid-Saragossa-Barcelona-Frontera Francesa i a l'extrem nord amb la línia de LAV Montpeller-Perpinyà.

La línia té un pendent màxim de l'1,2% i està habilitada per al trànsit de trens de passatgers i de mercaderies.

El contracte de construcció va ser adjudicat el 17 de febrer de 2004 al consorci TP Ferro, integrat per les constructores Eiffage de (França) i Dragados d'(Espanya).

El cost estimat de construcció és de € 1100 milions i el grup constructor gestionarà la línia durant 50 anys. A més rebrà un subsidi públic de € 540 milions aportats entre la Unió Europea, França i Espanya.

L'obertura dels serveis a través d'aquesta línia permet que els temps de viatge dels trens de passatgers entre París i Barcelona siguin de 5:35 hores.

Túnel del Pertús[modifica]

Vegeu també article: Túnel del Pertús

Túnel de 8,3 km que permet el pas de trens d'alta velocitat. La boca sud està situada a 175 metres sobre el nivell del mar, al terme de la Jonquera, a l'Alt Empordà, mentre que la boca nord és a a 95 metres d'altitud, al terme de Montesquiu d'Albera, al Rosselló. Dels 8,3 km del túnel, 0,97km són en territori espanyol i els 7,35km restant en territori francès.

Es tracta d'un túnel amb dos tubs, un per a cada sentit de circulació, comunicats cada 200 metres mitjançant 41 galeries per a evacuacions i emergències.[1]

Situació entre febrer de 2009 i desembre de 2010[modifica]

Viaducte sobre el riu Muga al poble de Pont de Molins.

La infraestructura va ser formalment lliurada per la constructora TP Ferro el 17 de febrer de 2009 complint amb els terminis de construcció establerts en el contracte.

L'extrem nord es trobava connectat amb la xarxa clàssica francesa, cosa que permetia accedir a la ALV des d'aquest extrem. Actualment està connectat amb la LAV Montpeller-Perpinyà.

L'extrem sud (costat espanyol) es trobava desconnectat de qualsevol xarxa ferroviària, ja que la LAV Perpinyà-Figueres finalitzava en un punt al mig del camp al qual havia d'arribar la LAV des de Barcelona, retardada en la seva construcció.

Aquesta situació va fer que en la pràctica la nova LAV no pogués ser utilitzada i derivarà probablement en compensacions a la constructora o eventualment en una extensió del termini de la concessió.

Situació des de desembre de 2010[modifica]

Els serveis de passatgers a través d'aquesta línia van començar a prestar el diumenge 19 de desembre de 2010, però els mateixos arriben a la banda espanyola només fins a l'Estació de Figueres-Vilafant a causa de la manca de continuïtat de vies d'ample UIC cap al sud. Des d'allà i fins a la ciutat de Barcelona s'ofereix un servei ferroviari utilitzant la xarxa espanyola d'ample de via ibèric, ja que a l'estació arriben vies d'ample UIC des del nord i vies d'ample ibèric des del sud.

El tram des del límit sud (costat Espanya) de la concessió de TP Ferro i l'Estació de Figueres Vilafant és part de la LAV Madrid - Saragossa - Barcelona - Frontera Francesa habilitada entre Madrid i Barcelona i en construcció entre Barcelona i Figueres. L'habilitació d'aquest últim tram està prevista per a la primavera de l'any 2013 (concretament el mes d'abril).

Un cop finalitzat el tram Barcelona-Figueres de la LAV seran possibles serveis de passatgers a través d'aquesta línia amb temps de viatge entre París i Barcelona de 5:35 h (la qual cosa no és competència per a les aerolínies). No obstant això els temps de viatge entre Barcelona i el sud de França (per ex. Barcelona-Marsella i Barcelona-Tolosa) seran competitius de la mateixa manera que el trajecte Perpinyà - Madrid que es realitzarà en aproximadament 3:50 h.

Actualment Adif (Espanya) i SNCF Réseau (França) han autoritzat la circulació dels tipus de trens:

Serveis TGV en l'horari 2011[modifica]

Tal com Guillaume Pepy, president de SNCF, va anunciar el febrer del 2010 a Barcelona, SNCF operarà trens TGV sobre la LAV Perpinyà - Figueres des de 2010. Començant amb el canvi de serveis el 19 de desembre de 2010, SNCF estendre el recorregut de dos dels cinc TGV entre París i Perpinyà fins a Figueres, on els viatgers podran transbordar als trens d'ample ibèric que arriben a Barcelona.

Es tracta dels TGV 6203 i 6313 que partint de París en l'horari actual a les 07:19 i 15:20 hores arribaran a Figueres a les 12:45 i 15:20 hores, i en la direcció inversa els TGV 6210 i 6218 des Figueres a les 11:09 i 16:05 per arribar a París a les 16:41 i 20:41. Els horaris estan subjectes a canvis fins a la fixació dels definitius.

Servei de comunicació previst pel 2013[modifica]

Després de diverses posposicions, va quedar al descobert que a més de raons tècniques (fàcilment a resoldre), l'autèntic motiu pels retards en l'obertura de la línia era de caràcter polític, recaient en que RENFE vol oferir serveis des de França. El país gal creia que el servei que ofereix l'operadora espanyola no era a l'alçada de la qualitat i seguretat que són necessàries per circular per França i Europa.

Darreres notícies el 2012[modifica]

Segons un comunicat de la companyia ferroviària francesa SNCF, la connexió directa (sense canvi de tren o transbordament) entre Barcelona i París, començaria a partir de mitjans del mes de desembre de 2013. La Generalitat va confiar que amb l'obertura d'aquesta línia d'alta velocitat, es recuperessin les destinacions directes a altres ciutats europees com Milà, Ginebra, Zúric, Torí o Hamburg, que ja s'havien ofert en el passat des de la capital catalana, i de pas s'obrissin noves línies a altres ciutats com Brussel·les, Amsterdam, Roma, Viena, Frankfurt o Berlín.

A mitjà termini també s'esperava l'obertura de la connexió directa amb Londres mitjançant l'Eurostar i a través de l'Eurotúnel. El principal escull per obrir una línia ferroviària directa amb Anglaterra, és l'obligació que imposen les autoritats de controlar exhaustivament tots els passatgers amb destinacions a les Illes Britàniques, amb l'exigència d'un control a les estacions d'embarcament europees (com ja passa a París o Brussel·les) similars als que hi ha als aeroports, amb control de maletes i cos mitjançant escànners, i una andana exclusiva per pujar a l'Eurostar, separada per pantalles o barreres de la resta de l'estació.

Inauguració[modifica]

Viatge inaugural de la línia d'alta velocitat Barcelona-Figueres-Frontera francesa: Artur Mas, president de la Generalitat, Mariano Rajoy, president del govern d'Espanya, el rei Felip, príncep d'Astúries, i Ana Pastor, ministra de Foment.

La inauguració que representa l'obertura de la línia i del servei, entre Madrid i París, té lloc el 15 de desembre del 2013[2]

Estacions
Amsterdam X
Brussel·les X
Lille X
Aeroport Charles de Gaulle 2 TGV X
Marne-la-Vallée - Chessy (Disneyland Paris) X
París ! X X X
Ginebra ! ! ! ! X
Bellegarde ! ! ! ! X
Lió X ! ! ! X X
Valence TGV X ! ! X X !
Marsella ! ! ! ! ! ! X X [3]
Aix-en-Provence TGV ! ! ! ! ! ! ! X [3]
Avignon TGV ! ! ! ! ! ! X X [3]
Nimes X ! X X X ! ! X [3]
Montpeller X X X X X X X X [3]
Béziers X ! X ! X ! ! X [3]
Narbona X X X ! X ! ! X [3]
Bordeus ! ! ! ! ! ! ! X [3]
Tolosa ! ! ! ! ! ! ! X [3]
Carcassona ! ! ! ! ! ! ! X [3]
Perpinyà X X X X X X X X [3]
Figueres X ! ! X ! X ! X
Girona X ! X ! X ! ! X
Barcelona-Sagrera X X X X X X X X
Barcelona-Sants X X X
Tarragona X X X
Saragossa X X X
Madrid X X X

Línies LGV (França)[modifica]

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

  1. LFP. «La Línea - Línea Figueras Perpignan» (en espanyol europeu), 13-01-2022. [Consulta: 4 novembre 2023].
  2. «"Parte el primer AVE directo de Barcelona a París"». 15 desembre 2013.
  3. 3,00 3,01 3,02 3,03 3,04 3,05 3,06 3,07 3,08 3,09 3,10 Acoblament dels trens procedents de Bordeus i Marsella a Perpinyà

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: LAV Perpinyà-Figueres