Maria Salvo Iborra

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Aquesta és una versió anterior d'aquesta pàgina, de data 21:20, 27 jul 2016 amb l'última edició de ReginaManresa (discussió | contribucions). Pot tenir inexactituds o contingut no apropiat no present en la versió actual.
Infotaula de personaCreu de Sant Jordi 2005 Maria Salvo Iborra

Maria Salvo al MHC el 2004
Biografia
Naixement(es) María Salvo Iborra Modifica el valor a Wikidata
27 maig 1920 Modifica el valor a Wikidata
Sabadell (Vallès Occidental) Modifica el valor a Wikidata
Mort16 novembre 2020 Modifica el valor a Wikidata (100 anys)
Barcelona Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciósindicalista, política, activista Modifica el valor a Wikidata
PartitPartit Socialista Unificat de Catalunya
Barcelona en Comú Modifica el valor a Wikidata
Membre de
MovimentEsquerra Republicana de Catalunya Modifica el valor a Wikidata
Carrera militar
LleialtatSegona República Espanyola Modifica el valor a Wikidata
ConflicteRepressió franquista i Guerra Civil espanyola Modifica el valor a Wikidata
Cronologia
17 juliol 1936-1945repressió franquista Modifica el valor a Wikidata
Premis

Maria Salvo Iborra (Sabadell, 27 de maig de 1920) és una activista antifranquista catalana.

Biografia

El seu avi era un emigrant aragonès i el seu pare treballà com a fuster ebenista, però cap dels dos tenia militància política. La seva mare era originària de Cornudella de Montsant i treballava com a minyona a Barcelona. Quan tenia set anys es traslladà amb la seva família a Les Corts, i amb tretze ja treballava com a portera a l'edifici on vivien. El 1935 va començar a freqüentar els centres culturals d'ERC, però influïda per la xicota del seu germà gran va ingressar finalment a les JSUC.[1]

En esclatar la guerra civil espanyola era militant de la UGT i va treballar en un taller de roba que havien col·lectivitzat CNT i UGT. El 1938 fou nomenada Secretària de Propaganda del Comitè de Barcelona de les Joventuts Socialistes Unificades de Catalunya, i com a tal participà en la defensa de la Segona República Espanyola. El 29 de gener de 1939 va sortir cap a l'exili, però fou empresonada als camps de Le Pouliguen i Moisdon-la-Rivière a la Bretanya, d'on en va sortir el novembre de 1939 per ser lliurada a la Guàrdia Civil a Bilbao.

Fou detinguda el 1941 a Madrid per activitats clandestines i fou tancada a la presó de les Corts, on degut a les tortures que patí no va poder ser mare. El 1943 fou traslladada a la presó de Predicadores (Saragossa) i després a a la presó de dones de Ventas. En febrer de 1946 fou condemnada a 30 anys de presó, dels quals en passà la major part a la presó de Segòvia.

De nou al carrer el 1957, fou desterrada a Santander, però tornà clandestinament a Barcelona, on milità activament al PSUC i també al moviment feminista. Un cop recuperada la democràcia, fou presidenta de l'Associació Catalana d'Expresos Polítics i fundadora el 1997 de l'Associació Les Dones del 36. La seva biografia és reflectida al volum El daño y la memoria, de l'historiador Ricard Vinyes. El 2003 va rebre la Medalla d'Honor de Barcelona i el 2005 la Creu de Sant Jordi.

Referències

  1. Soledad Bengoechea Les dones del PSUC Ed. Els arbres de Fahrenheit. p. 101-102. Disponible en versió PDF

Enllaços externs

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Maria Salvo Iborra