Pere de Constantinoble

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaPere de Constantinoble
Biografia
Naixementvalor desconegut Modifica el valor a Wikidata
Mortoctubre 666 Modifica el valor a Wikidata
Patriarca de Constantinoble
Arquebisbe
Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
ReligióCristianisme ortodox Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciósacerdot, arquebisbe Modifica el valor a Wikidata

Pere de Constantinoble (en llatí: Petrus, en grec antic: Πέτρος) mort l'any 666, va ser patriarca de Constantinoble des de l'any 654 al 666. El Tercer Concili de Constantinoble el va condemnar per heretge per ser monotelita, tal com ho havia estat el seu predecessor Pau II.

Va mantenir correspondència amb el papa Vitalià quan aquest va pujar al tron de Roma, i va renunciar al monotelisme, cosa que va comportar la restauració de les relacions eclesiàstiques entre Roma i Constantinoble. Vitalià va ser inclòs als díptics, l'únic nom d'un papa que es va acceptar entre el regnat del papa Honori I, que va morir el 638, i el 677, quan el patriarca Teodor I el va eliminar poc abans del Sisè Concili Ecumènic.

En aquell Concili, Pere va ser condemnat per heretge, i també ho van ser els patriarques Sergi I, Pirrus I, i Pau II, el patriarca d'Alexandria Cir i Teodor Raituense.[1]

Referències[modifica]

  1. Hebermann, Charles george (et al. ) (eds.). The Catholic encyclopedia : an international work of reference on the constitution, doctrine, discipline, and history of the Catholic Church, vol. 4. Nova York: The Gilmary Society, 1913, p. 36-42. Councils of Constantinople.