Meleci Pegues

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaMeleci Pegues
Biografia
Naixement1549 Modifica el valor a Wikidata
Càndia (Grècia) Modifica el valor a Wikidata
Mort12 setembre 1601 (Julià) Modifica el valor a Wikidata (51/52 anys)
Alexandria Modifica el valor a Wikidata
Patriarca de Constantinoble
Patriarca d'Alexandria
Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
ReligióCristianisme ortodox Modifica el valor a Wikidata
FormacióUniversitat de Pàdua Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciósacerdot Modifica el valor a Wikidata

Meleci Pegues (en grec Μελέτιος Πηγάς) va ser Patriarca Ortodox d'Alexandria de l'any 1590 al 1601. Simultàniament, els anys 1597 i 1598 va fer les funcions de patriarca de Constantinoble, com a locum tenens (substitut) en uns moments difícils.

Va néixer a Càndia, a l'illa de Creta (o Regne de Càndia, ja que es trobava sota dominació de Venècia) en el si d'una família benestant. Va tenir una bona educació i va ampliar els seus estudis a la Universitat de Patavium (Pàdua). Va ser protosincel·le de Silvestre, patriarca d'Alexandria (1566-1590), al que va succeir. Era contrari a la unió de les esglésies catòlica i ortodoxa, encara que buscava la manera d'unir l'Església Ortodoxa amb l'Església Copta.

Va aconseguir de reduir els deutes del patriarcat amb el sultà i es va oposar al proselitisme que feien els jesuïtes als cristians ortodoxos d'Egipte. Va prendre part a les reunions del Sínode de l'any 1593 a Constantinoble, on es va ratificar l'establiment del Patriarca de Moscou.

Va morir als 52 anys el 1601. L'Església Ortodoxa el considera sant i celebra la seva festa el dia 13 de setembre.[1][2]

Referències[modifica]

  1. «Meletios Pigas». Official web site of the Greek Orthodox Patriarchate of Alexandria and All Africa. [Consulta: 30 juliol 2023].
  2. «Μελέτιος Α' ὁ Πηγᾶς» (en grec). Ecumenical Patriarchate of Constantinople. [Consulta: 30 juliol 2023].