Metròfanes III

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaMetròfanes III
Biografia
Naixement1520 Modifica el valor a Wikidata
Constantinoble Modifica el valor a Wikidata
Mort9 agost 1580 Modifica el valor a Wikidata (59/60 anys)
Constantinoble Modifica el valor a Wikidata
Patriarca de Constantinoble
Arquebisbe metropolità
Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
ReligióCristianisme ortodox Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupacióministre de culte Modifica el valor a Wikidata

Metròfanes III (en grec Μητροφάνης Γ') va ser patriarca de Constantinoble de l'any 1565 al 1572 i una segona vegada del 1579 al 1580.

Va néixer cap a l'any 1520 a Haskioi, avui un barri d'Istanbul, fill d'un comerciant búlgar. El seu nom laic era Manuel. Es va fer monjo al monestir de la Gran Laura, al Mont Atos, i l'any 1551 va ser elegit metropolità de Cesarea de Capadòcia amb el suport del patriarca Dionís II, que li va assignar diverses missions a Venècia. Però Metròfanes va anar també a Roma on va veure al papa Pau III, i això va ser un escàndol a Constantinoble, on hi van haver disturbis i un intent d'assassinar a Dionís II al que consideraven responsable, i el clergat els va deposar a tots dos. Dionís II va governar l'església fins que va morir, perquè no se li va aplicar el cessament ja que va tenir el suport del sultà Solimà I el Magnífic. Metròfanes va haver de marxar de Cesarea. L'any 1551, després de ser indultat, es va retirar al monestir de la Santíssima Trinitat d'Halki, que va renovar, reorganitzar i enriquir amb una important biblioteca.

Pel gener de 1565 va ser elegit patriarca, recolzat pel prefecte Miquel Cantacuzè i va controlar amb eficàcia la tresoreria del patriarcat. Es va mantenir neutral amb les disputes entre catòlics i protestants, però buscava la unificació de les esglésies d'Orient i d'Occident. Miquel Cantacuzè va ser també l'instigador de la seva destitució l'any 1572. Va poder fer-se càrrec de la diòcesi de Quios i de la de Larisa, que després va vendre per mil florins. Sense èxit, va voler tornar a ser patriarca, i l'any 1573 el van exiliar a Terra Santa. L'any 1576 va repetir els seus esforços d'arribar altre cop al patriarcat i que el novembre de 1579 va tornar a ser elegit. Va ser al tron patriarcal fins al 9 d'agost de 1580, quan va morir.[1]

Referències[modifica]

  1. «Μητροφάνης Γ'» (en grec). Ecumenical Patriarchate of Constantinople. [Consulta: 28 juliol 2023].